G4Media.ro

Cum vrea Banca Mondială să reducă poluarea: Carne roșie și lactate mai…

Sursa foto: Nataliia Maksymenko | Dreamstime.com

Cum vrea Banca Mondială să reducă poluarea: Carne roșie și lactate mai scumpe, carne de pui și legume mai ieftine/ „Trebuie să încetăm să distrugem planeta în timp ce ne hrănim”, consideră un oficial al Băncii Mondiale

Vacile și laptele sunt date la o parte, puiul și broccoli sunt preferate. Asta dacă Banca Mondială își urmează planul, desigur, scrie Politico.

Într-un nou document, creditorul financiar internațional sugerează să se reorienteze miliardele pe care țările bogate le cheltuiesc pentru a stimula produsele bogate în CO2, cum ar fi carnea roșie și lactatele, în favoarea unor opțiuni mai prietenoase cu clima, cum ar fi carnea de pasăre, fructele și legumele. Banca susține că aceasta este una dintre cele mai rentabile modalități de a salva planeta de schimbările climatice.

Această recomandare sensibilă din punct de vedere politic este una dintre cele câteva sugestii pe care Banca Mondială le oferă pentru a reduce poluarea din sectoarele agricol și alimentar. Acestea sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

„Trebuie să încetăm să distrugem planeta în timp ce ne hrănim”, a declarat pentru Politico Julian Lampietti, managerul Băncii Mondiale pentru angajament global în cadrul practicii globale a băncii pentru agricultură și alimentație.

Documentul vine într-un moment strategic din punct de vedere diplomatic, în condițiile în care țările semnatare ale Acordului de la Paris – pactul global care cere limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius – se pregătesc să își actualizeze planurile privind clima până la sfârșitul anului 2025.

Având în vedere că lumea trebuie să accelereze reducerea emisiilor pentru a menține în viață obiectivele Acordului de la Paris, Banca Mondială dorește ca oficialii să acorde mai multă atenție agriculturii și industriei alimentare, despre care banca spune că au fost mult timp neglijate și subfinanțate.

Potrivit raportului, țările trebuie să direcționeze 260 de miliarde de dolari în fiecare an către aceste sectoare pentru a lua în serios ștergerea emisiilor până în 2050 – un obiectiv comun pentru economiile dezvoltate. Aceasta reprezintă de 18 ori mai mult decât investesc țările în prezent.

Potrivit Băncii Mondiale, guvernele pot acoperi parțial acest decalaj prin reorientarea subvențiilor pentru carnea roșie și produsele lactate către alternative cu emisii mai reduse de dioxid de carbon. Schimbarea este una dintre cele mai rentabile modalități prin care țările bogate – care se estimează că generează aproximativ 20% din emisiile agroalimentare mondiale – pot reduce cererea de alimente extrem de poluante, susține aceasta.

Rezultatul, adaugă banca, ar fi, în esență, includerea impactului climatic în costul alimentelor.

„Stabilirea prețului integral al alimentelor de origine animală pentru a reflecta adevăratele sale costuri planetare ar face ca opțiunile alimentare cu emisii reduse să devină mai competitive”, se arată în raport, subliniind că trecerea la diete bazate pe plante ar putea economisi de două ori mai multe gaze care încălzesc planeta decât alte metode.

Cererea de carne și produse lactate reprezintă aproape 60% din emisiile din sectorul agroalimentar.

Lampietti a avertizat împotriva concentrării prea mari asupra „a ceea ce nu trebuie să faci”, încurajând o mai mare atenție „asupra a ceea ce trebuie să faci”. Alimentația este o „alegere intens personală”, a adăugat el, spunând că se teme că ceea ce ar trebui să fie o dezbatere bazată pe date ar putea fi transformată într-o bătălie de război cultural.

„Marea îngrijorare aici este că oamenii încep să folosească acest lucru ca pe o minge de fotbal politic”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Alt „destept” facut gramada… la fel cu masinile electrice care, desi cred ca sunt viitorul, ne-au fost impinse pe gat in mod nesustenabil.

  2. Sistemul bancar sta la baza inegalitatilor pe aceasta planeta .In timp ce hotii astia cu cravata fac miliarde si miliarde de dolari ,planeta este ravasita de razboaie ,saracie,foamete .E buna faza ,hotii ne recomanda sa nu furam .

  3. Eu cred că pârțarul ăsta este obez și doctorul i-a recomandat carne de pui,legume, fructe.Eu i-aș recomanda niște viermi,nu să-i mănânce,ci să-l manânce.