G4Media.ro

Cum vrea Cioloș să înhațe partidul lui Barna

Cum vrea Cioloș să înhațe partidul lui Barna

Ca orice lider politic atent la oportunități, Dacian Cioloș s-a gândit ardelenește, din vreme, la viitorul alianței USR – PLUS după alegeri, chiar înainte de a fi sigur că Dan Barna va pierde competiția cu Viorica Dăncilă pentru turul doi. Ocupați cu absența dezbaterii Dăncilă-Iohannis, riscăm să pierdem din vedere dezbaterea intensă din Alianța USR / PLUS pe tema fuziunii dintre cele două partide. Fuziunea reprezintă metoda prin care Cioloș speră să preia un partid intrat într-o evidentă criză de lidership.

Dacian Cioloș s-a pregătit, așadar, de lansarea unei acțiuni rapide, de tip blitzkrieg, pentru a profita din plin de vulnerabilitatea USR după primul tur al prezidențialelor, dar informația că PLUS dorește să preia conducerea Alianței cât mai repede s-a scurs în presă.

G4Media.ro a dezvăluit duminică seara că liderii PLUS vor să forțeze discuția despre fuziune, mai întâi printr-un call intern rapid cu liderii de filială și apoi prin convocarea conducerii Alianței pentru acest weekend.

Dezvăluirea l-a încurcat puțin pe Cioloș și l-a pus în gardă pe Barna. Factorul surpriză a dispărut, motiv pentru care liderul PLUS și-a pierdut puțin cumpătul.

Cioloș a negat vehement duminică seara că ar exista ”discuții subterane în cadrul PLUS” și a prezentat informațiile G4Media.ro în cheie conspiraționistă: ”cine declară astfel de lucruri nu văd să aibă alt obiectiv decât acela de a semăna neîncrederea și suspiciunea între două forțe politice care lucrează de ani de zile”.

Tensiunile dintre cei doi lideri au devenit însă vizibile chiar a doua zi după alegeri. În timp ce Dan Barna își ținea discursul de perdant luni la prânz și vorbea într-una doar despre USR, Dacian Cioloș nu s-a mai putut stăpâni și a intervenit vizibil deranjat: ”Cred că e important să menționăm că sunt două partide în această alianță și sunt două partide care construiesc acest proiect, ca să fie lucrurile clare odată pentru totdeauna”.

Tot a doua zi după alegeri, liderul PLUS s-a delimitat ferm de ezitările lui Barna în susținerea Guvernului Orban: ”Eu am spus că mesajul nostru trebuie să fie clar de la început. În cele din urmă, și colegii de la USR și-au anunțat susținerea”.

Ulterior, Cioloș și-a văzut mai departe de planul preluării conducerii Alianței, punct cu punct. A discutat rapid cu liderii PLUS din teritoriu despre viitorul USR / PLUS, a convocat ședința conducerii Alianței pentru ziua de azi, vineri, 15 noiembrie, iar suplimentar a dat drumul unui barometru intern prin care a pus în discuție fuziunea ”cu stabilirea unei conduceri unice”.

În paralel, Dan Barna a lansat la rândul său o consultare internă în USR pentru a-i întreba pe membrii partidului dacă doresc ca liderul lor să demisioneze după ratarea intrării în turul doi. Mutarea este, foarte probabil, o încercare de a temporiza asaltul lui Dacian Cioloș și de a a obține o reconfirmare în funcția de lider prin intermediul acestui mic referendum ad-hoc.

Mai mult, liderul USR și-a clarificat joi seară, poziția pe tema fuziunii, lăsând să se înțeleagă că este mai degrabă împotrivă. Barna a subliniat că o fuziune este greu de realizat în acest moment din cauza procedurilor dificile de înregistrare, care ar putea periclita intrarea în alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

Greu de spus cum vor evolua de acum încolo relațiile dintre cei doi lideri și dintre cele două partide. Se poate ajunge la o ruptură, dar la fel de bine se poate ca fuziunea să fi fost deja negociată inclusiv cu anumiți oameni din echipa lui Barna. Cert este că unii lideri USR au fost luați prin surprindere de agresivitatea atacului lansat de Dacian Cioloș.

N-ar fi prima dată când liderii PLUS forțează nota în relația cu USR. La fel au procedat în timpul negocierilor pentru locurile pe lista candidaților la europarlamenare. Atunci au reușit să impună principiul parității în ciuda diferenței de anvergură dintre cele două partide, spre nemulțumirea partenerilor de Alianță.

Pe de altă parte, trebuie admis, liderul PLUS se comportă ca un politician veritabil, care nu ratează ocazii atunci când ele se ivesc. Cele 15 procente luate de Barna, mult sub scorul Alianței, îl fac pradă ușoară iar USR nu prea dispune în acest moment de soluții viabile: Cosette Chichirău și Stelian Ion sunt politiceni ambițioși, ok, dar încă n-au anvergura de lider.

Putem pune în discuție gestul lui Dacian Cioloș în categorii morale, de corectitudine, loialitate și fair play față de partenerul de Alianță. Realist vorbind însă, politica operează mai rar cu ele, iar în lupta pentru putere contează doar învingătorii, mai puțin metodele prin care ajung în vârful piramidei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

109 comentarii

  1. Eu am incredere in deciziile pe care le-ar lua Barna daca ramane la carma USR, insa daca nu, mai cine Ciolos decat Chichirau

    • si eu cred la fel

    • Inca de la construire Plus/Ciolos au capusat USR. PLUS s-a comportat ca un veritabil parazit cu cantec de sirena, vrajind USR cu popularitatea catorva lideri din PLUS.
      USR trbuia sa creasca usor si sigur, dar a vrut sa arda etape prin asocierea cu personaje cu credibilitate si cu popularitate. PLUS destul de puternic prin personajele sale dar lipsit total de instrumente (filiale, membrii, etc), care risca sa moara, asa ca s-a infipt in USR sa suga ceva seva, sa poata trai, pe care acum il acapareaza/omoara, asa cum face orice parazit veritabil cu Gazda lui.
      USR a crezut ca face simbioza, dar intr-un final s-a dovedit a fii nu tocmai prietenoasa colaborarea. Pacat, dispretuiesc visceral oamenii care incearca sa fure munca altora.
      Reactia/Intentia lui Ciolos cand vorbea Barna a fost cat de poate de clara, si lipsita de fairplay. Daca as fii in locul lui Barna, l-as pune la punct in felul urmator:
      – i-as pune pe masa separarea, sa mearga sa se descurce fiecare cu ce are, sa vedem ce face Ciolos atunci. Sigur ar inghiti-o Ciolos cu galme, ca nu are ce face.
      – apoi as alege un lider din USR care sa conduca fie USR fie Alianta, si m-as retrage de la conducere.
      Sigur oamenii disperati de putere din PLUS precum Ciolos si-ar reveni la realitate.

    • @ddd
      Nu e adevarat.
      In acest moment PLUS are mai multi membri decat USR.
      Ca fapt divers, membrii PLUS Sector 6 au strans mai multe semnaturi pt Dan Barna decat membrii USR (asta stiu de la cineva din USR).

    • @ddd: Sunt in totalitate de acord cu ceeace ai exprimat aici.
      Atitudinea lui Ciolos a fost incorecta si in campania electorala in care a folosit prce prilej pentru a se promova mai ales pe sine, culminand cu acel afis in care singurul motiv pentru a-l vota pe Barna era ca ni-l recomanda Ciolos.
      USR trebuie sa-si revina daca vrea sa mai pastreze ceva din ceeace era acest partid inainte ca aceasta meduza sa se lipeasca de el.

    • Dacă PNL rămâne fără parteneri, se reface USL, sub pretextul nevoii de stabilitate post-Dăncilă.

    • @Sorin
      afirmatia ta nu contrazice cu nimic ce am zis eu, chiar o intareste. Acum da poate sa aiba mai multi membrii, poate si mai multe structuri in teritoriu, ca doar a avut pana acum seva dela USR sa poata sa traiasca si sa se dezvolte. Si acum, ca orice parazit uncepe sa-si inghita/omoare gazda cand e suficient de mare.

    • Hai sa-ti spun atunci ce vrea electoratul USR-PLUS: fuziune sub conducerea lui Dacian Ciolos.
      Nu ne intereseaza luptele interne sau ambitiile unui partid in fata celuilalt.

    • @Sorin
      asta poate vrei tu, eu nu vreau, si fac parte din electoratul USR-PLUS. PLUS 🙂 ca vorvesti de Ciolosi ca de omul providential. E periculos, avem istori aplina de lideri tatuci, si vezi ca nu a iesit mai niciodata bine. Asa ca mai las-o mai moale cu Ciolos ca incepe sa-si dea arama pe fata.
      Si nu-mi plac apucaturile de hiena politica

    • @camelian, berbec pluserist, USRul și plus se vor dizolva în PNL dacă mai continuă mult cu circari la conducere, ce USL se va reface, vor fi două partide mari, unul de stânga, altul de dreapta, USL a murit de mult. Barna a pierdut penibil și voi tot o țineti cu cloganul ăsta cu USLul

    • CIOLOS ESTE DE FACTO LA CONDUCEREA USR INCA DE LA ELIMINAREA LUI N.DAN SI INSTALAREA SUBORDONATULUI BARNA .
      CREAREA PLUS , RESPECTIV ALIANTEI , A SURVENIT DOAR PENTRU CA CIOLOS SA POATA CALARI NESTINGHERIT USR , FARA A DA MOTIV DE CRACNIRE UNOR MORALISTI , DAR SI FARA ASUMAREA UNEI RASPUNDERI CONCRETE.
      DECIZIA DE A CANDIDA IMPOTRIVA LUI IOHANIS , NU A FOST LUATA DE BARNA CI DE CIOLOS . EL A IESIT PE 26MAI , DUPA INTELEGEREA CU DANCILA , SA-SI ANUNTE (initial) CANDIDATURA . ACUM , VREA SA ARUNCE TOATA VINA SI RESPONSABILITATEA PE UMERII LUI BARNA. DAR EL ESTE MAI VINOVAT CA BARNA.
      DAR , STIMATI USERISTI , A MAI APARUT O PROBLEMA . NU VRETI DOMNIILE VOASTRE SA CERETI MENTORULUI CIOLOS , CEVA LAMURIRI , PRIVIND POZITIA GRUPULUI CE EUROPARLAMENTARI USR +PLUS VIZAVI DE AFIRMATIILE LUI MACRON PRIVIND NATO , RAPORTATE LA INTERESELE DE APARARE ALE STATULUI ROMAN ?
      FRIGE TARE CARTOFUL ?

    • Azi am votat la recomandarea lui Dacian Ciolos.Ciolos are o larga sustinere printe votantii antiPSD. Pacat ca nu a candidat la prezidentiale. Nu inteleg de ce este atacat si ii pus puse in spate tot felul de intentii imaginare? El stie foarte bine, ca si noi, ca divizarea acestui inceput de opozitie la sistemul putred existent inseamna doar distrugerea totala a acestei opozitii. Sper ca cei de la USR sa reuseasca sa tina in frau izbucnirile egotice ale unora din membrii săi si sa intareasca aceasta uniune chiar renuntand la unele pretentii, in favoarea cetatenilor care ii voteaza si sustin si care ii privesc ca pe o ultima sansa de supravietuire in România.

  2. Insist, pentru că în naivitatea mea, poate încă mai cred în domnia voastră. Despre D-na Dăncilă și strategia ei de campanie când scrieți un articol?

    • Codruta Gosa. Excelent, doamna. Ati pus degetul pe rana.

    • Stati asa doamnelor! nu erati cu ca daca te uiti in gura lu veorica o legitimezi? Sau depinde unde? Sau nu stiti nici dvs daca hăis sau cha ?
      Degetu cui? Rana cui? Daca iti pui probleme realiste ai rani sa inteleg?

    • Observ ca Dancuka a creat unora dependenta, Ce va veti face cand vor trece alegerile?

  3. Mai verificați sursele din când în când domnule Tapalaga, unele sunt contaminate.

  4. Dacă e să fuzioneze asta e, însă ținând cont că au un public țintă ușor diferit, punctul meu de vedere sunt mai câștigați ca alianță.

    • UN sfat pentru USR-ist: Nu fusionati cu ciolos.Ramaneti doar aliati.
      Daca fusionati, atunci servus USR !

    • gresesti , cele 2 partide au acelasi public , oameni care vor noi partide in politica si noi oameni
      daca USR face greseli PLUS va lua mai mult din electoratul celeilalte ,daca PLUS face greseleli USR creste
      dar cele 2 inevitabil vor fuziona mai repede sau mai tarziu,iar cine va fii seful chiar nu prea conteaza (numai pt romani carcotasi conteaza) directia partidului va ramane aceasi
      ce conteaza este sa ramana libertatea de exprimare in noul partid si libertatea de a critica derapajele fara ati fi frica ca te da afara ca in PSD unde ori faci ce spune dictatoru ori esti dat afara

  5. Domn’ Tapalaga, nu ma face sa rid! Barna, Drula, Ghinea, Alexandrescu toti fosti in guvernul Ciolos sint in USR exact pentru acest moment, preluarea partidului de catre Ciolos. Asa ca Barna nu l-a incurcat deloc pe Ciolos, e doar un joc ca sa nu se prinda masa USR.
    O sa vedem incurcatura adevarata daca pica Barna la consultarea „electronica” (putin probabil ca d-aia si e electronica).

    • Pare sa fie cum zici.

      Sa ne amintim, in plus [ 🙂 ], cum l-a ejectat Ghinea pe ND , acu’ vreo doi ani jumatate, din partidul umbrela, pe motiv ca partidul are nevoie de o clarificare ideologica, ca altfel nu poate creste in sondaje, iar el (Ghinea) are ambitii mari, sa dea prim ministru la alegerile parlamentare (nu parea atunci sa fie vorba de Ciolos … 😈 ).

      Ei bine, dupa doi ani si jumatate, al dracu’ partid, in contra a ce declara ideologul wannabe al sau ( ideolog care intre timp n-a trecut nici de titlul documentului prin care clarifica el lucrurile) a crescut in sondaje si se simte bine-merci asa, tot de tip „umbrela” …
      Ceea ce, sa marturisim, ii necajeste in mod nedrept pretentiile dlui Ghinea! 😉

      Cum ziceam, pare sa ai dreptate. Vom vedea. In orice caz, Istoria va fi aici, sa ne verificam. 💡 Curand, as zice (pana in parlamentare, oricum).

    • @Marcel:
      Da, Marcele, este asa cum zicea prietenul tau Paleologu: „un OZN ideologic” (ceea ce nu e surprinzator pentru un partid de tip umbrela). Aici a zis-o bine, cred ca suntem cu totii de acord.

      Doar Ghinea cred ca ar avea ceva de comentat, daca ar fi in stare …

  6. Domnule Tapalaga mai lasa ne te rog cu articolele astea tendentioase, incerci cu mare sarg, constat, sa ne manipulezi! Rusinos din partea ta!

    • Sunt de acord cu opinia d-tale. D-l Tapalaga este de nerecunoscut, in sensul periorativ.

    • Nu inteleg. Daca era vorba de un partid de care nu iti convine era ceva de recunoscut?
      Sau cum functioneaza? Ca pe vremuri? “Ai nostrii sunt cei mai buni”?

      Sau cum e treaba?
      Greu daca nu poti sa vezi peste ce zice unu altu la televizor sau cineva face o observatie mai de ansamblu sariti cu biciu. Nasol cand iti spune cineva ca poate pe cine crezi tu ca e Dumnezeu are chipul si asemanarea ta, care sa fim seriosi toti suntem usor putrezi inauntru in tara asta

    • Corect! De la titlul foarte tendențios pana la formulările utilizate, tot textul miroase de la o posta a instigare, manipulare, mizerie. Mie mi-a lăsat impresia unei tentative jenante de a baga bățul prin gard, doar-doar s-o supăra Bârnă pe Cioloș, sau invers. Am votat Bârnă, pentru a eu cred în oamenii care sunt în spatele lui. El, ca persoana, mi s-a părut uneori arogant, alteori neindemanatic (ca să nu folosesc un termen dur) în declarații. O fi Plus mai ținerel, dar sa îl uiți și sa vorbești numai despre USR, când e o alianță, nu e corect. Voturile au venit și de la mulți, foarte mulți membrii și simpatizanți Plus.

  7. Asa Guritza, da cu pietre’n ei. Esti chiar meserias in a-i biciui. PNL, USR, PLUS, KWI, DB, DC. Sho-pe-ei.
    Insa despre iubita matale VVD si despre PSD, ceva pe acilea? Ti’am scris aici de data trecuta, D Tapalage, putin curaj si fa-ti coming-out ul.

    • Asa e, dar e greu sa faci salarul in mass media romaneasca. Trebuie sa pupi de unde vine banul gros, nu pe astia ca noi care dau maruntisul de 2% pe care il cer pe site.

  8. Nicusor,
    Trezeste-te, d-le! Las-o Dracu’ de suparare si pune mana pe fraie, ca maine-poimaine ne vom trezi ca partidul tau de suflet se va numi PLUSr, iar in locul intrebarii: ”plus ce?” vom auzi: ”USR who?”… !

    • „Partidul lui Barna” ?

    • Cred ca asta este solutia, daca Barna cedeaza. Nicusor Dan.

    • Dom’ Tapalaga, am si eu o rugaminte, ca sa nu pun site-ul g4media pe unlike pentru un singur om: ia-ti concediu 30 de zile; esti obosit si surmenat. Ai inceput sa faci mult praf; esti mai vizibil dar nu cum ti-ar placea. Scrie mai rar si gandeste mai mult!
      Scrie-ti si raspunde-ti singur adoua zi, sa vezi ce iese!
      SAU ……………. fa un club cu Cristoiu ca sa se lamureasca lumea pe ce parte joci. N-as vrea sa vad stiri despre gaina care naste pui vii si ajunge prim-ministru finca e Tapalaga suparat pe Iohannis deoarece n-a raspuns corect la intrebari.
      Desi, pentru o sansa pe termen lung, ar fi mai buna prima varianta.
      Eu mai sper …

    • Ar face cea mai mare greseala Nicusor Dan sa preia un partid care acum e cam impanzit de securisti. L-ar sabota si mai rau ca atunci cand i l-au confiscat. Oricum, au impartit usr-ul in doua, si-ar irosi timpul sa tina piept atacurilor si destabilizarilor din propriul partid. USR nu mai e partidul ala curat pe care l-a fondat el, asa ca mai bine se concentreaza pe capitala si atat.

    • Nicusor sa-si formeze o secta, de aia cu familii traditionale.

  9. USR va disparea cu Barna cu tot. Cel mai intelept ar fi migreze catre PLUS, Ciolos a castigat.

  10. nu te lasa julienul tatii ! Da cu barna de pamant, sa-ti vedem mutra buboasa pe toate gardurile !

  11. Din ce in ce mai des ma întreb dacă la oameni noi în politică nu e nevoie și de oameni noi în presă.
    Aceleași teorii conspiraționiste, aceleași elucubrații, semănați toți cu „maestrul” Cristoiu.
    Chiar nu credeți că există și oameni de bună credință..dezamăgitor.
    După ce l-ați făcut praf pe Barna doua săptămâni înainte de alegeri toți, nu doar bășina aia de anchetă Rise proiect, o bășina la fel ca cea cu valiza lui Dragnea, acum apăsați pedala și mai tare, parca aveti ordin să distrugeți USR +.

  12. Şi de ce nu? USRiştii nu ştiu politicā.

  13. Nichipercea stai cuminte.

  14. Subiect neinteresant acum. Spune câte întrebări au fost adresate de înălțimea ta doamnei Dăncilă la ultima conferință de presă și ce a raspuns? Sau ești în concediu medical și nu ai participat?

  15. Vulpea de Salaj a halit papagalul de Sibiu :))) Pe principiul : oglinda , oglinjoara care-i cel ma tare securici din tara??? :))))

  16. Dezamagitor, Dle. Tapalaga, sub asteptarile mele de cotizant la g4media.ro pentru sustinerea unui jurnalism pe care (ica) il cred de calitate. Va rog sa va consultati conștiința. ‘blitzkrieg’?? serios?? blitzkrieg=an intense and brutal military campaign.

    • @Albina harnica Invrajbirea opozitiei in acest moment este exact ceea ce serveste intereselor PSD. Participand la bagat strambe, dl Tapalaga se cam da de gol. Putin. Adica, putin mai mult. Desigur, e dreptul sau. Dar e bine sa stie ca noi nu suntem fani A3 si se poate astepta la riposte. si consecinte.

  17. Titlu tendentios.
    Articol insinuant bazat pe supozitii (unele trase puternic de par)
    Mai lipseste scenariul cu „santajul lui Ciolos asupra lui Barna” si gata povestioarele lui Tapalaga.
    Altii la rand.

    • Lana Exact. Titlul sia rticolul pare facut anume pentru a baga zazanie. Dl Tapalaga baga strambe. Cine profita? cine comanda?

    • Subscriu, nu stiu de ce dar tonul (scenariilor, interpretarii si ”dezvaluirilor” ) are un usor iz de ”fabula” decrepita a la Ion Cristoiu.
      Sper sa n-o ta si DT pe ulei cu tot felul de scenarii paranoico-conspirationiste.
      Usr-Plus sunt de departe cele mai transparente partide cand vine vorba de decizii.

  18. Nu inteleg care e problema.
    Ciolos e de departe cel mai bun si experimentat politician din cele doua partide si cel mai nimerit pentru a fi liderul partidului rezultat din eventuala fuziune.
    Daca e vorba de leadership, in PLUS exista mai multi oameni cu reale calitati de lider, ceea ce USR nu are in acest moment.
    In USR sunt multe grupuri, grupulete, bisericute care se cearta non-stop intre ele, irosind aiurea energie. Este foarte mult orgoliu si foarte multa imaturitate. Degeaba USR are oameni tineri si scoliti, stiti vorba aia, unde e minte multa e si prostie multa.

  19. @ Dan Tapalaga. oricat ar fi Ciolos de agronom, mi-e greu sa cred ca va confunda electoratul USR cu un sac de cartofi pe care doi lideri, ma rog, un lider si jumatate, il pot muta de colo colo. Cilos, fara sa fie un diplomat de marca, nu este, totusi, vreun prostanac. Daca, insa, o parte din useristi vor opta pentru PLUS, va fi nu numai meritul lui Ciolos, dar si vina lui Barna in egala masura. Barna e un balonas care s-a crezut zeppelin… Nu pot insa sa nu remarc ca domnia ta ai anumite tinte predilecte, si se pare ca nu sunt singurul. Cat despre Barna… ei bine, toata campania s-a desfasurat sub sigla USR, mai toata lumea uitand ca este totusi o alianta, asa ca Ciolos a avut destula indreptatire sa intervina, intru lamurirea electoratului, a media si, nu in ultimul rand, a lui Barna.

  20. Sa-mi explice cineva: care sunt meritele lui Ciolos? De ce a fost pus prim ministru? De ce acel artificiu prin care partidul lui a capusat USR si acum vrea sa-l inghita? Cine i-a construit aceasta partie?
    Nu mi se pare Barna cel mai bun sef posibil, iar Chichirau e cam aiuriita. Dar solutia Ciolos e si mai respingatoare, fiindca prea se inscrie in ceeace seamana cu un plan ocult.

    • Eu sunt votant USR+ si daca la inceput admiram efervescenta si tineretea USR-ului, acum m-am lecuit dupa ce am vazut nenumaratele certuri interne (am prieteni in USR si sunt la curent cu discutiile).
      Barna, Chichirau, Stelian Ion, Claudiu Nasui, etc. toti sunt ok dar nu au calitati de lider nici macar in comparatie cu un Vlad Voiculescu de exemplu.
      De asemenea, in USR s-au trezit unii sefuleti de filiale si le e frica sa nu piarda postul daca fuzioneaza cu PLUS.

      Legat de Ciolos, este liderul celui de-al 3-lea grup din parlamentul european. Guvernarea lui a fost pentru mine o gura de oxigen si a aratat ca se poate si altfel, in ciuda unor disfunctionalitati punctuale. Daca ar fi avut majoritate in parlament, ar fi schimbat multe in tara asta. Nu mi se pare nimic ocult sau nepotrivit ca Dacian Ciolos sa conduca alianta / fuziunea.

    • @Sorin
      Mersi ptr comentariu, este primul realist, pe care il citesc aici, din ziua alegerilor si pana astazi. Intr-adevar, D Ciolos este un personaj cunoscut si important, in Europa.
      G4Media, s-a transformat intr-un site de „tras la tinta” in opozitie. D Tapalaga, face asta cu sarg, a devenit de rasul curcilor.

      A mai ramas C Pantazi, cat o mai rezista si el, pana i se va face lehamite alaturi de D Tapalaga, „pistolarul lui VVD”.

    • Corect! Subscriu, Ciolos nu e un politician bun a fost un an premier și din cauza lui Psd-ul a crescut cât cozonacul bine dospit, e ceva necurat cu el..clar..

    • Cei care plâng că USR ar fi fost capsat de PLUS ia vedeți voi câta campanie au făcut pentru partid și câta pentru alianța. Ca partid nou și cu puțini membri au fost totuși mai prezenți în stradă, făcând și treaba USR. USR e supărat că a mai apărut un partid alternativă la politica veche în care s-au înscris oameni care nu au crezut că USR îi poate reprezenta. Deocamdată, din păcate, USR este în mare pericol să facă implozie. Sunt prea multe ramuri acolo, prea puțină disciplină ( după începerea campaniei de prezidențiale Cozet îl acuza pe Barna de frauda în alegerile interne!!!), prea mulți care își dau cu părerea direct în spațiul public, oameni mult prea virulenti care ar trebui să știe când să vorbească și când să tacă. Este exact ca în democrația post 1989, doar că electoratul se poate muta în altă parte dacă își pierde răbdarea cu ei. Sunt multe orgolii, întrebarea este dacă PLUS ar avea vreun avantaj din fuziunea cu USR, pentru că acum USR este o barcă fără cârma (nu au o doctrina sau o ideologie a lor pe care să o știe toată lumea) și fără cârmaci. Părerea mea este că dacă va avea loc o fuziune între cele doua partide, nu toți cei care sunt acum în USR se vor regăsi în noua formula pentru simplul motiv ca nu merită să fie acolo.

  21. ddd. Vreti sa spuneti ca Ciolos nu trebuia sa-i aminteasca lui Barna ca USR a format o alianta cu Plus? De ce mi se pare ca unii fani USR sunt , de regula, la fel de aroganti ca si seful lor (vremelmic)?Mie mi se pare ca munca USR este mai degraba subminata din interior, decat „capusata” din exterior. Cred ca jignesti useristii destul de nasol, crezandu-i mai slabi de inger. Ei sunt cei care isi lamuresc problemele, destul de spinoase, si ei sunt cei care socotesc cu cine si cand sa faca aliante, sa paraseasca partidul sau sa aduca noi membri Unii se straduiesc din greu sa bage strambe, tare mi-e frica ca astea vin mai de pe la alte aliante si partide, care se simt amenintate de Alianta USR Plus. Cum domnul Tapalaga are o preilectie in a arunca cu samburi de masline si sageti de jucarie in directia opozitiei, deja inclin sa cred ca inima dansului marseza dupa muzica de fanfara a PSD.

  22. Un rom. Faci niste confuzii. interpelarea dumitale nu e nicidecum legata de idea expusa aici de niste domne (si domni, as zice) Eu inteleg ca vrei sa tragi un sut in poarta, dar vezi ca meciul la care te referi se joaca pe alt teren.

  23. D-le Tăpălagă, suferiți de scenarită sau aveți o imaginație f bogata!
    Vorba Dancila „nu va face cinste”!

  24. Dle Tapalagă, termenul ”înhață” mi se pare nepotrivit folosit.

    • E un termen josnic, in acest context. In alt conext, poate ar fi fost ok. Dar e forțat tabloidic.

    • Josnic nejosnic.
      Voi va asteptati de la jurnalisti sa va prezinte si realitatea in care traim si sa va dea si speranta.
      Bosilor. V-ati ascultat gandurile in ultima vreme? Daca ale vostre sunt cum sunt, ale astora din politica, cum credeti ca sunt?

      Ma amuza si ma intristeaza chestia asta. Nici nu stiu cum sa ii zic. E o forma de boala psihica cu care ne cam zbatem noi aici in spatiu asta

  25. Probabil s-a *întors roata* pentru Dan Barna.
    La fel cum a făcut și el cu Nicușor Dan.
    Oricum, merită ce i se întâmplă! S-a grăbit și va pierde mereu…

  26. Acuma, să fim serioși: Cioloș are niște ani în politică, să nu ne lăsam înșelați de aerul său ușor naiv. Cum credeți că n-a știut că Barna nu va câștiga alegerile (nici măcar primul tur)!?

    Toți am știut că Barna nu intră în finală. Eu am scris asta pe blog la începutul verii. Una e că am sperat, alta e ce am știut. Și Barna știa că pornește cu slabe șanse. Doar că a început să viseze. Fără sprijin în realitate. Nu știu cine l-a păcălit așa în staff…

  27. Ma bucur ca citesc aceasta știre! Sunt membru PLUS și ma bucur enorm ca Dacian se gândește la asa ceva. Sa absoarbă USR-ul și sa profite de bresa creata în politica românească (lipsa de oferta politica), creând un singur partid cu un lider puternic. Succes PLUS, succes Dacian Cioloș!

    • @cetatean european. Daca esti cu adevarat membru PLUS, poate stii ca Dacian nu „absoarbe”, ci propune o fuziune. Tii isonul lui Tapalaga „Ciolos inhata” USR. Lasati manipularile, nu tine.

  28. La urma urmei, in orice coalitie exista o permanenta competitie.
    Chiar si atunci cand e stabilit clar ca e vb de doua partide, fiecare cu sefuletul ei si fara nicio intentie de fuzionare.
    Cei doi sefi sunt intr-o permanenta concurenta, ceea ce mi se pare absolut normal, atata vreme cat totul se desfasoara cu cartile pe masa, fara cutite infipte in spate, la colturi de strada intunecate.
    Daca Ciolos va reusi sa obtina o fuziune intre USR si PLus si totodata va reusi sa ajunga seful noului partid, nu vad de ce trebuie acuzat?
    Atata vreme cat se foloseste de experienta lui politica si totodata profita de imaturitatea politica a lui Barna, Ciolos nu trebuie sa fie blamat.
    Ca doar nu s-a aliat cu USR ca sa-l creasca de suflet pe Barna, fara macar sa aiba garantia ca pana la urma din Barna va iesi un politician de top.
    Atat Barna cat si Ciolos s-au aliat pt ca au vazut in primul rand un avantaj , fiecare pt propriul partid si mai departe cu gandul la preluarea puterii in stat ( ramanand impreuna sau complet separat, la un moment dat )
    Deci, atata vreme cat Ciolos nu recurge la metode reprobabile impotriva lui Barna, competitia e deschisa, iar la sfarsit, electoratele celor doua partide n-au decat sa-si aleaga un sef unic sau sa mearga pe cai separate.
    Acum, ca din cand in cand cate un jurnalist mai zburda dezlanat pe cate-o pajiste, e normal.
    La urma urmei si intre Tapalaga si Pantazi este o competitie, chiar daca amadoi conduc aceasta pagina impreuna, mai mult ca sigur ca sunt interesati in egala masura, fiecare, de cate comentarii au adunat articolele lor si cate din aceste comentarii sunt laudative sau critice, pt fiecare dintre ei, avand in vedere ca amandoi au acelasi „public cititor”.
    De ce n-ar fi la fel si intre Ciolos si Barna?
    Fie ca cel mai bun sa castige competitia!

  29. Nu e nici un atac al lui Cioloș sau “lupta pentru putere”. Eu cred că, spre deosebire de armata userista de utopisti, Cioloș e realist! Dacă tot au pornit la drum cu proiectul Ăsta, cre că Cioloș și-a dat seama că ar fi mare păcat și o risipă să-l piardă din mâini pe mâna lui Barna, care face cinci zile de referendum, în loc să demisioneze și sa ajute partidul ca simplu membru sau Vice.

    Cineva trebuie să și gândească acolo, intr-o mare de activiști utopici.

  30. In primul rand, vad niste presupuneri aruncate pe post de certitudini. Jurnalism sau opinii personale? Ca sa fie clar.

    Apoi, Barna a dat nasol cu bata’n gard in campanie pentru ca nu s-a folosit de alianta cu PLUS. Nici macar nu a avut inspiratia sa foloseasca numele lui Ciolos, desi e clar ca are mai multa notorietate decat el.

    Adevarata problema a unei fuziuni/preluari sau chiar continuitati a aliantei USR – PLUS este ca trebuie clarificate diferentele de doctrina. Daca exista, care sunt, ce compromisuri se fac, etc.

  31. Ciolos ca sa preia partidul USR trebuie sa indeplineasca 2 conditii.
    1. Sa fie membru USR!
    2. Sa fie votat intern de membrii USR, peste 18.000 de membrii.
    3. Orice alt scenariu aparut prin presa fara cele 2 puncte de mai sus, este un mare mare mare FAKE NEWS!

    • Ai citit articolul?
      Nu scrie nicaieri ca Ciolos ar vrea sau ar putea sa ajunga seful USR.
      Se pune problema unei fuziuni, care daca s-ar produce, nu va mai exista nici USR nici PLUS , ci va fi un partid nou, care va putea fi condus de oricine de la fostele partide USR sau Plus. Si nu vor mai exista membri USR sau PLUS ci membri ai noului partid.

  32. „înhațe”

    E foarte interesatn acest verb pe care l-ati folosit. Mie imi aduce aminte de o pisica (Ciolos) si un soarece (USR). 🙂

    Sa nu uitam ca USR este un partid cu un statut clar si daca se vor deschide negocierile despre o fuziune, aceasta va trebui aprobata prin vot nu se va face prin înhațarea USR-ului de catre dl. Ciolos.

    Eu unul consider ca o fuziune e buna si locuri de lideri se vor gasi pt toti oamenii de valoare de la varful celor 2 partide. As mai aminti ce a spus profesorul Daniel David de la Cluj: „Electoratul USR-PLUS vede acest vehicol politic drept unealta de adus Oameni Noi si Valorosi in politica”. Chestia asta ar trebui pusa la baza statutului aliantei/partidului.

  33. Privesc in urma si ma intreb cu ce au fost mai bune asa zisele guverne de dreapta (PNL, CDR, etc) decat cele de stanga (PSD, etc). Cu nimic? Unde sunt cei 15000 de specialisti ai lui Constantinescu? PAH zicea ca Iliescu a fost cel mai bun presedinte care l-am avut dupa revolutie.

  34. Acum, daca e sa o spunem pe aia dreapta, atunci cand liderul unui partid ia la un scrutin cu 30% mai putin decat a luat partidul la un scrutin cu 6 luni mai devreme, acel lider trebuie sa plece urgent si fara tam-tam-ul unei dezbateri de 5 zile, pe e-mail, bla, bla.
    Dar daca Barna asa a decis, iar ceilalti sunt de acord…asa sa fie.
    La urma urmei e numai si numai treaba sustinatorilor USR.

  35. acest Tapalaga e un fel de Cosmin Gusa, atat doar ca pe evazionistul ala il inteleg, Tapalaga ne delecteaza intotdeauna cu informatii trunchiate tendentioase si concluzii speculative si mai amuzante sunt scenariile lansate de acest jurnalist mediocru care niciodata nu se intampla

    ne vedem la urmatoarea aberatie

  36. Eu zic ca ar fi pacat sa fuzioneze. Criza din USR e provocata de Barna care a intrecut masura in alegerile interne. Ciolos sa-si faca partidul mare si sa lase USR-ul in treaba lui.

  37. Buna seara tututor! Sunt membru Plus. Am muncit si am strans bani ( noi de la plus) cat s a convenit in alianta pt alegeri. Nu inteleg cum.capusam usr atata timp cat singurele resurse financiare sunt cele din cotizatii si donatii. Ne dorim fuziunea(/ sau ce forma.legala de apropiere intre cele doua partide se gaseste) dintr un singur motiv: asa putem deveni o forta politica de luat in seama. Dezamagitoare manipularea aceasta prin care se incearca antagonizarea membrilor celor doua partide.

    • Nu intltdeauna e vorba de bani!

      Puterea unui partid sta in aderentii si votantii sai. In cazul Plus, pentru ca n-ati candidat niciodata de unii singuri, nu v-ati intalnit niciidata cu momentul adevarului, asa ca nu se poate stabili daca „valorati” (in % electorale) cat sperati voi ca valorati.

      E ca si cum te-ai uita la unu’ musculos, care poate fi la fel de bine boxer sau luptator de wrestling. Inainte de o lupta, n-ai vrea sa stii cam cat valoreaza, inainte sa contezi pe el?

      In plus, aveti o problema cu democratia in partid (candidati la europarlamentare pe lista de pe locul 7 obtinut la votul intern – pe locul 3, din pixul sefului), cu cadrele (Irina Alexe, chestor la 35 de ani – vocea si talentul, desigur – sefa la cadre), cu respectarea statutului, cu modul total diferit de al USR de a lua deciziile in in partid …
      Unii alegatori nu acheseaza la ideea ca modelul vostru e un nou mod de a face politica …

    • Nu despre bani era vorba, ci despre faptul ca, fara a fi demonstrat ceva ca partid, ati intrat in aceasta alianta cu drepturi egale cu cei care s-au luptat pe baricadele capitalei, au intrat in parlament, unde s-au luptat iarasi, in numele acestui USR.
      Nu contest, in PLUS sunt oameni valorosi care s-au remarcat prin seriozitate si corectitudine in guvernul tehnocratilor, dar de ce nu s-au inscris direct in USR? In mod cert, valoarea le-ar fi fost rapid recunoscuta si s-ar fi putut pune in slujba tarii pe o cale mai normala.
      Ati aparut ca din senin intr-un guvern unde, din cauza majoritatii din parlament, nu ati reusit sa performati. Dar nici nu v-ati straduit sa demonstrati cat de mare e nocivitatea acestei majoritati!
      Apoi, desi aveati un partid obtinut tot prin intermediul unui artificiu, v-ati instalati la egalitate alaturi de un partid care se ridicase pe merit si reusiti sa-l dominati. Este cam mult!

  38. M-am lamurit si cu fituica voastra manipulatoare,de o parte postacii usr,de cealalta postacii plus…si printre ei in frunte cu onor redactia simbriasi la diferiti factori de decizie din aceasta tara.Sa va fie rusine la toti!!!! P.s.Traiasca ROMANIA!!!!

  39. Bârnă este un sekuriki, Cioloș mai are o parte care gândește singur, de-aia îl prefer. Așa că afară cu sekurikii din viața publică și jos Bârna securistă!

  40. In 2016, cand m-am inscris eu in USR, singurul argument cu care am facut campanie la alegerile parlamentare a fost „noi vrem sa ramana Ciolos si oamenii lui la guvernare”.

    De aici se pot trage niste concluzii, daca se doreste:
    1. Mare parte dintre membrii USR sunt mai mult decat dornici sa fie condusi de Ciolos si sa se termine cu luptele interne.

    2. Mare parte din voturile luate de USR in 2016 i se datoreaza lui Ciolos si echipei sale.

    Ca un bonus, in 2016 si PNL s-a promovat in campanie tot cu Ciolos, ca altceva nu aveau de oferit.

    PNL a refuzat apoi sa se reformeze, conditie pusa de Ciolos pentru a li se alatura, iar cativa vocali din USR au refuzat sa-l primeasca pentru ca ar fi inlocuit scandalul cu competenta, si iata ca a aparut PLUS.

    Iar daca USR si PLUS vor deveni una si vor munci mai bine pentru o cauza comuna (modernizarea Romaniei) in loc sa se mai concureze, cu totii vom avea doar de castigat. Bine, presupunem ca ne interseaza tara si nu sa salvam vechile partide si clientela lor.

    • Nu stiu exact care e treaba interna la voi acolo, da’ sa stii ca democratia este un zgomot continuu. O dezbatere si zbatere continua. Obositor, dar nu se poate altfel. Cum zicea cineva „Democratia este ca un muschi; ea trebuie antrenata [exersata] permanent.”

      Liniste si pace … la Iliescu in partid.

  41. Chiar ma faceti sa imi pierd simpatia. Tot ati dat-o cu intalnirea intre Dancila si Iohannis, acum cu lupta interna intre Ciolosi si Barna.
    Dar ce tot aveti, parca nu mai sunteti ziaristul de acum 2 saptamani.
    Interesul estre ca Dancila sa ajunga la gunoi.
    Concentrativa pe subietul acesta.
    Pana la turul doi nu ne intereseaza alte subiecte.

    • Stimate Domn,
      Doresc sa va felicit pentru pozitionarea Dv.
      Dupa citirea articolului fara a parcurge multimea comentarelor mi-am exprimat si eu
      umila parere.
      Pe de alta parte observ ca incercarea Dlui Tapalaga da roadele scontate.
      Timpul va monitoriza linia pe care se inscrie G4media.

  42. Intr-adevar acesta este un subiect important pentru viitorul Aliantei. Dar oare e atat de important incat sa ignoram pericolul repetarii rezultatului alegerilor din 2016 ? Ma refer la posibilitatea ca Dancila sa se apropie de Johannis atat de mult incat sa poata crea o surpriza de proportii. Deja circula un curent destul de raspandit pe anumite canala de socializare cum ca „imi anulez votul”, „niciun candidat nu ma reprezinta”, iar discutia despre dezbatere a fost folosita abil de PSD pentru a genera si mai multa apatie in randul alegatorilor. PSD are la dispozitie o echipa de consultanti electorali externi care fara indoiala isi merita banii. Daca subestimam acest aspect ii dam inca o sansa Vasilicai si clicii de penali care au distrus tara in ultimii ani. Filmul alegerilor din 2016 se poate repeta cu consecinte devastatoare asupra societatii romanesti !

  43. „lidership”..suna (arata) ca dracu..daca e cu „ship”, atunci se cuvine sa scriem „leader”, nu „lider”

  44. Hai ca au iesit postacii PLUS la interval. Oameni buni, n-are nimeni nicio treaba cu o eventuala fuziune, doar ca n-are cum sa se faca de pe picior de egalitate.m USR si PLUS nu au luat la fel de multe voturi. Ciolos a fost PM, dar dupa el a venit potopul si n-are cum sa nu fie vinovat. Nu l-am auzit sas-i ceara scuze sau sa vorbeasca despre ce-ar fi trebuit sa faca mai bine. Barna are probleme, dar Ciolos e pe lista mea scurta de oameni care n-au ce sa caute pe listele pe care le votez. PLUS sa se ridice la nivelul USR sau sa accepte o fuziune proportionala cu nivelul pe care-l are azi.

    • Fuziune înseamnă fuziune și alegerea noii conduceri după aceea. Nu există fuziune proporțională.

  45. Se pare ca Dl.Tapalaga incearca prin acest articol sa alimenteze si sa aprinda acest
    proces intern de fuziune.
    Este Dl. Tapalaga ideologul uneia din parti ?
    Cu fuziune sau fara alianta are lucruri essentiale de infaptuit inaintea alegerilor locale
    si eventual a celor parlamentare si nu o lupta interna care va slabi alianta.
    Uneori prea multa inteligenta strica Dl.Tapalaga !!!

  46. Bugetaru’ Ciolosi ii da la gioale antreprenorului Barna.
    Trăiască Ciolos, bravul reprezentant al clasei politice ,,noi”, europeanu’ ce nu a muncit o ora in viata lui de aparatcinik.
    Cel mai jalnic prim-ministru creatorul PSD-ului de 40%, cel care ne-a îngropat 3 ani in ciuma rosie prin acceptarea functiei care sa ii arate măreția in lidership.
    Barna, rupe USR de minuscul asta

  47. Bugetaru’ Ciolosi ii da la gioale antreprenorului Barna.
    Trăiască Ciolos, bravul reprezentant al clasei politice ,,noi”, europeanu’ ce nu a muncit o ora in viata lui de aparatcinik.
    Cel mai jalnic prim-ministru creatorul PSD-ului de 40%, cel care ne-a îngropat 3 ani in ciuma rosie prin acceptarea functiei care sa ii arate măreția in lidership.
    Barna, rupe USR de minusul asta

    • Ceea ce spui are logică și conținut plauzibil.
      Până la urmă USR se poate lipsi de un ”+”, cu atât mai mult de un ”-”.

  48. „Show me the money”, dar mai bine zis arata-mi ce poți sa faci cu ei… și ca e gata!

  49. Felicitări domnule Tapalagă!
    Munciți cu sârg pentru dancila și partidul ei de hoți care au confiscat aceasta țară!
    Nu mai există speranță pentru România pentru că nu mai există jurnalism onest și constructiv, pentru comunitatea românească!

  50. Haideti D-le Tapalaga, ca am fost deja blocat azi de un confrate de-al dvs. sibian pentru „comentariu care pune in mod incomod punctul pe i” deci ma simt in forma: cum anume si-ar putea pune in practica Dacian Ciolos planul sau machiavelic? Il santajeaza pe Barna ca-i sparge cauciucurile la trotineta electrica? si daca Barna cedeaza, ce? Exista statut validat de tribunal, organe alese, congres la USR, nu e chiar o poza din portofelul sefului, sa i-o dea cui vrea si toata lumea sa spuna „sa traiti” noului stapan.

  51. Acest articol este intentionat exagerat (cred eu). Dl Tapalaga trage o concluzie la limita, bazat pe un posibil scenariu. Dar eu cred ca prin asta vrea sa atraga atentia USR-ului: sa se gandeasca bine si sa ia in calcul acest scenariu.

    Bineinteles, prin asta zgarie orgoliul membrilor USR, pe care ii face sa para neputinciosi. Pe de alta parte, cum ar fi aratat un articol in care sa fi zis: oamenilor din USR, vedeti ca se poate intampla X, Y Z… Efectul ar fi fost mult mai mic, pentru ca nu se simtea destul de bine pericolul.

    Daca se va face o fuziune, aceasta trebuie sa fie negociata si acceptata de membri. Pentru un partid puternic.

  52. USR a avut o opozitie agresiva în parlament si in mass media si asta a atras publicul votant! Strategia de non combat pe care Dan Barna a adoptat-o fata de Johannis în aceasta campanie a fost în contradictie cu aceasta practica mult apreciata de public. De unde si procentul foarte slab de 15% la primul tur al prezidentialelor! Dan Barna este la modul cel mai probabil un bun manager de proiecte dar la strategie nu prea se pricepe. Acolo trebuie lasat Dacian Ciolos care ca si sef de lista la europarlamentare si-a facut treaba excelent si apoi ca si negociator in Renew s-a impus in fata lui Macron si a reusit numirea lui Kovesi in functia de procuror sef european.

  53. Tapalaga testeaza pulsul sau duce o misiune pana la capat? Nu-mi este clar. Daca a fost o misiune, nu i-a reusit, sper ca-si da singur seama, din comentarii. Fuziunea era programata si previzibila. Problema a fost si ramane -momentul. PLUS a refuzat fuziunea inainte de prezidentiale, o strategie foarte buna a lui Ciolos, pt ca s-ar fi creat panica in USR, partid format din mai multe grupuri, unele nefavorabile fuziunii. Riscul ar fi fost mare, poate pana la dezmembrarea USR. Ciolos si PLUS au facut o foarte buna campanie pt Barna, in timp ce unele grupari din USR bagau bete in roate („fraudarea alegerilor interne”, neparticiparea la guvernare) sau faceau propria campanie pt locale. Cum era de asteptat aceste grupulete cer demisia lui Barna. USR trece printr-un moment dificil, iar Barna va fi contestat in continuare chiar daca nu demisioneaza. Cert este ca niciun leader USR nu este capabil sa adune in jurul lui o majoritate. Barna ramane in continuare cel mai bun leader USR, din pacate pozitia lui este fragilizata. O parte din marea masa de oameni care si-au pus sperante in acest partid ar putea sa fie dezamagiti, vazand ce se intampla la varf si sa vireze spre PLUS (asta ar fi un castig pt PLUS), altii ar putea intoarce spatele politicii, ceea ce nu-i de dorit. Fuziunea este solutia si asta inainte de alegerile de anul viitor. Dar sa-i lasam pe usr isti sa-si rezolve problemele interne, fara presiune si fara pistol la tampla.

  54. USR ar pierde din imagine cu Dacian Ciolos la cârma… Chiar dacă e mai frecventabil decât politicienii din oferta vechiului USL (PSD-PNL), nu e un om nou in politică. Iar eu unul prefer oamenii noi in politică, chit că mai fac gafe….

  55. O mare prostie susținută de Tapalaga! Dacă ați fi luat pulsul in teritoriu ați fi observat ca membrii PLUS au fost alaturi de USR necondiționat, uneori făcând mai multe decât chiar useristii pentru ca Barna sa reușească. Din punct de vedere al idealurilor politice ori spui PLUS, ori USR este același lucru. Ca unii nu vad cu ochi buni forța comuna USR-PLUS, asta este altceva. PLUS nu căpușaza pe nimeni, nu strica alianțe și nici nu le încheie de mântuială. Restul este mult Can-Can politic!