Cum vrea compania americană ExxonMobil să ocolească complet statul român în negocierile cu Lukoil pentru vânzarea participației din Marea Neagră
Compania americană ExxonMobil, care negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii din Marea Neagră, vrea să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat luni seară un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.
Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu respectarea legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.
De unde au apărut tensiunile între statul român și ExxonMobil? Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.
Or, pentru statul român, vânzarea companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) de către firma-mamă ar însemna lipsa oricărui control asupra procesului de exit. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.
De altfel, Virgil Popescu a făcut referire concretă la acest interes al statului român: ”Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul în postarea sa pe Facebook.
Care sunt scenariile posibile în acest moment?
Prima opțiune ar fi o înțelegere între ExxonMobil și statul român pentru transferul licenței. Cu alte cuvinte, ExxonMobil ar recunoaște dreptul statului de a avea un cuvânt de spus în transferul licenței, iar vânzarea participației ar fi condiționată de acordul statului. Acest scenariu ar limita posibilitatea ca Lukoil să preia participația ExxonMobil, dar are dezavantajul că limitează capacitatea de negociere a companiei americane cu potențialii cumpărători.
A doua opțiune este inflexibilitatea ExxonMobil și încercarea de vânzare a companiei care deține licența în absența oricărui acord al statului. În acest caz, intrăm pe teritorii necartografiate: statul ar putea încerca să împiedice totuși printr-un act administrativ transferul licenței, iar diferendul să ajungă într-un tribunal internațional de arbitraj. Totuși, statul român mai are pârghii pentru a împiedica intrarea în proiect a unui partenere nedorit: avize de la Consiliul Concurenței, implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), ba chiar și o schimbare rapidă de legislație. Scenariul ar fi însă unul nedorit pentru România, pentru că ar putea duce la amânarea proiectului.
Context. ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Informația, publicată în premieră de G4Media.ro, a fost confirmată ulterior de premierul Ludovic Orban. Următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informațiile tehnice și financiare despre proiect).
ExxonMobil a transmis în luna noiembrie mai multor companii o scrisoare oficială prin care le invită să depună oferte pentru participația de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
În proiectul din Marea Neagră, ExxonMobil deține 50% din acțiuni (restul fiind deținut de OMV Petrom) și este operator. Lukoil, companie privată condusă de Vagit Alekperov, este considerată unul dintre pionii politicii energetice globale a Kremlinului. Întâlnirile dintre Vladimir Putin și managementul companiei sunt regulate, după cum arată și un comunicat din 2019 al Kremlinului. Posibila intrarea a unei companii ruse în proiectul Neptun Deep e considerată de sursele guvernamentale citate o problemă majoră de siguranță națională, dat fiind că exploatarea gazelor din Marea Neagră e văzută drept o alternativă la dependența de gazele din Rusia.
Printre companiile interesate de preluarea unei porțiuni din participația ExxonMobil în proiectul Neptun Deep se numără compania cu capital de stat Romgaz, după cum a declarat managerul Adrian Volintiru pentru Agerpres. O altă companie interesată este PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo), controlată de guvernul polonez, potrivit informațiilor G4Media.ro.
Foto: Sondă ExxonMobil
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii