G4Media.ro

Cum vrea compania americană ExxonMobil să ocolească complet statul român în negocierile…

Cum vrea compania americană ExxonMobil să ocolească complet statul român în negocierile cu Lukoil pentru vânzarea participației din Marea Neagră

Compania americană ExxonMobil, care negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii din Marea Neagră, vrea să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat luni seară un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.

Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu respectarea legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.

De unde au apărut tensiunile între statul român și ExxonMobil? Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.

Or, pentru statul român, vânzarea companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) de către firma-mamă ar însemna lipsa oricărui control asupra procesului de exit. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.

De altfel, Virgil Popescu a făcut referire concretă la acest interes al statului român: ”Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul în postarea sa pe Facebook.

Care sunt scenariile posibile în acest moment?

Prima opțiune ar fi o înțelegere între ExxonMobil și statul român pentru transferul licenței. Cu alte cuvinte, ExxonMobil ar recunoaște dreptul statului de a avea un cuvânt de spus în transferul licenței, iar vânzarea participației ar fi condiționată de acordul statului. Acest scenariu ar limita posibilitatea ca Lukoil să preia participația ExxonMobil, dar are dezavantajul că limitează capacitatea de negociere a companiei americane cu potențialii cumpărători.

A doua opțiune este inflexibilitatea ExxonMobil și încercarea de vânzare a companiei care deține licența în absența oricărui acord al statului. În acest caz, intrăm pe teritorii necartografiate: statul ar putea încerca să împiedice totuși printr-un act administrativ transferul licenței, iar diferendul să ajungă într-un tribunal internațional de arbitraj. Totuși, statul român mai are pârghii pentru a împiedica intrarea în proiect a unui partenere nedorit: avize de la Consiliul Concurenței, implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), ba chiar și o schimbare rapidă de legislație. Scenariul ar fi însă unul nedorit pentru România, pentru că ar putea duce la amânarea proiectului.

Context. ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil despre vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Informația, publicată în premieră de G4Media.ro, a fost confirmată ulterior de premierul Ludovic Orban. Următorul pas în cadrul negocierilor este solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date (informațiile tehnice și financiare despre proiect).

ExxonMobil a transmis în luna noiembrie mai multor companii o scrisoare oficială prin care le invită să depună oferte pentru participația de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.

În proiectul din Marea Neagră, ExxonMobil deține 50% din acțiuni (restul fiind deținut de OMV Petrom) și este operator. Lukoil, companie privată condusă de Vagit Alekperov, este considerată unul dintre pionii politicii energetice globale a Kremlinului. Întâlnirile dintre Vladimir Putin și managementul companiei sunt regulate, după cum arată și un comunicat din 2019 al Kremlinului. Posibila intrarea a unei companii ruse în proiectul Neptun Deep e considerată de sursele guvernamentale citate o problemă majoră de siguranță națională, dat fiind că exploatarea gazelor din Marea Neagră e văzută drept o alternativă la dependența de gazele din Rusia.

Printre companiile interesate de preluarea unei porțiuni din participația ExxonMobil în proiectul Neptun Deep se numără compania cu capital de stat Romgaz, după cum a declarat managerul Adrian Volintiru pentru Agerpres. O altă companie interesată este PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo), controlată de guvernul polonez, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Foto: Sondă ExxonMobil

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Participarea oricarui rus in orice din Europa Centrala, din Romania pana in Polonia inseamna TRANSNISTRIZAREA acelei companii, entitati. Si sanse de reusita sunt atunci cand Occidentalii (institutii, companii) ii ajuta pe Rusi. PSD exact asta a incercat sa faca, prin hartuirea ExxonMobil: sa-i faca sa vanda Rusilor (inclusiv chiar din „razbunare impotriva statului Roman” care i-s hartuit atunci cu mana PSD-ului pro-rusesc.

    • PSD are o explicaţie nouă, cum, de ce a plecat Exxon.

    • # kondensatorilor, ati lasat calul troian in cetate

      „aolio”, deci horban a anulat parte din OUG 114 ca sa ii faca pe plac lui putinika ?!

      „premierul Orban a încasat o scatoalcă după ceafă chiar la început de an.

      Americanii de la Exxon negociază cu rușii vânzarea tuturor operațiunilor petroliere pe care le desfășoară în Marea Neagră!

      Inclusiv hipermediatizatul perimetru luat în concesiune de la statul român și

      pentru care un om e azi la pușcărie,

      iar altul semnează cu două mâini, la Palatul Victoria, tot felul de abrogări, doar-doar „partenerul strategic” va fi mulțumit.

      PNL a acuzat fostul Executiv că duce România în sapă de lemn și sperie investitorii străini.

      PSD scotea din joben (în 2018) controversata Ordonanță 114. Printre altele, OUG 114

      plafona costul prețului la gaze pentru populație,

      dar punea și o taxă pe profiturile uriașe obținute de companiile din energie.

      Iar concesionarii de zăcăminte de petrol și gaze

      trebuiau să plătească statului o redevență direct proporțională cu valoarea profitului scos

      de pe urma exploatării zăcămintelor!

      În plus, era musai ca firmele să tranzacționeze jumătate din producția de gaze pe piața internă.

      […]
      I-a îmbunat Ludovic Orban imediat ce a ajuns la Putere.

      Într-un gest care trăda disperarea cu care urmăreau să facă pe plac corporațiilor, liberalii au abrogat OUG 114.

      De două ori, chiar,

      și prin lege,

      și prin Ordonanță de Urgență, ca să fie siguri că mesajul e clar:

      fără taxe și restricții de orice fel impuse firmelor străine!

      Rex Tillerson, amicul lui Putin

      Acum, în loc să avem aglomerație la intrarea în țară, e coadă, iată, taman pe sens invers! Exxon vrea să plece, deși PNL i-a făcut pe plac și a anulat OUG 114.

      Și cine se va bucura de cadoul liberal?

      Cumpărătorul.

      Adică, LukOil!

      Și uite cum Orban și toată echipa de „specialiști” de la Palatul Victoria au tras tare pentru a oferi facilități Moscovei!

      Când soarta își bate joc de tine…

      https://www.national.ro/news/slugarnicia-liberala-total-inutila-marea-neagra-lac-rusesc-676724.html/

    • Corect, PSD a vrut dintotdeauna sa vanda rusilor.

      Iar postacii rusi, gen x-link si ceilalti, vor tipa ca nu e asa, ca americanii ne saboteaza, ca suntem colonie, ca Orban e cumparat si alte minciuni.

  2. Am toata increderea in guvernu’ dà dreapta ca va face tot ce-i cu putinta sa castige multinationalele si sa piarda statul. Ne trebuie bani ? Nici o problema , plafonam pensiile mici , facem concedieri , intr-un cuvant REZOLVAM !!!

    • Discutia asta nici nu trebuia sa existe daca jegurile din PSD si birocratii isi faceau serios treaba – licenta trebuia sa aiba clauze foarte clare, referitoare la actionariat si/sau schimbarea actionarilor, iar statul roman trebuia intotdeauna sa isi pastreze drepturi de preemptiune sau de veto in anumite chestiuni strategice.
      Acum din cauza asta trebuie sa se lupte ca si cu fratii Micula sau cu RMGC, pentru tampenii care nu trebuiau sa existe.
      Cred ca daca s-ar face publice contractele-conditiile de licenta ne-am lua cu mainile de cap.

    • Nicolayev,pe bune,rusnakule?!?Asa-i ca ai primit instructiuni de la servici sa ocolesti subiectul articolului?Parfum rusesc,se simte de la Moskova!

    • Treci pe Antena 3, aici nu comentează proștii!

    • Gunoaiele angajate la buget intotdeauna se plang.

      Ia mergi tu la privat, Sima si incepe sa muncesti acolo, gunoi bugetar ce esti. La stat doar toci bani degeaba, tu si familia ta de idioti angajati la stat.

  3. Parca „vad”,ca intr-adevar ne vom lua cu mainile de cap si vom pierde si de asta data,aceasta oportunitate pentru ca guvernul roman(PSD) a subminat pe orice cale interesele nationale si nu au fost in stare sa fie mai ferm,sa aiba clauze la contractul in cauza,vom sta la mila si mana rusilor ,care isi joaca foarte serios rolul de mogul in regiune pe toate planurile.

    • Maria, nu deveni depresiva, solutii se vor gasi, asa cum s-au gasit solutii ca javrele psdiste sa fie zburate de la guvern, vor gasi cumva o rezolvare si pentru aceasta mare mizerie psdista!

    • Stai liniștită ăștia sunt profitorii PSD-ului disperați că- și pierd slănina, nu vezi că pe ei doar stomacul îi doare? Oricum din contextul politic extern nu pricep nimic, gândesc cu stomacul.

  4. Asa se întâmplă mereu când pornești prost.
    Pornești prost – prost evoluezi! și pierzi timp și bani. De câte ori trebuie sa mai zic să-l ia dracu de stat roman?!

  5. Pe când marile procese ale trădării naționale postdecembriste? Și nu numai…

  6. Adica PSD-Alde, neo-comunistii-securisti , corupti pana in maduva spinarii au semnat un alt contract vital pentru Securitatea Nationala cu clauze care submineaza grav Securitatea energetica prin potentiale crime economice impotriva Romaniei?!
    Am incercat sa gasesc numele celui care a semnat asemenea mizerie de contract si nu am gasit nimic online, poate incepe si G4media sa scrie articole cu profesionalism si sa lase la o parte propriile viziuni politice. Vrem informatie cu fapte nu interpretari personale.
    Si pentru asta trebuie sa incepeti cu inceputul si sa descrieti contextul prin care s-a ajuns aici. Adica numele si prenumele celor care au negociat si semnat un contract care poate avea consecinte nefaste asupra Securitatii Romaniei .
    Aici e treaba de tribunal militar si posibila condamnare pentru tradare, nu de ”politica” si ignoranta comerciala.

  7. Cu nume si prenume: cine a semnat contractul din partea Romaniei ?!

    • Contractul va fi facut pierdut de cineva, cum a facut Sova cu Bechtel, iar statul nu va face absolut nimic, fiindca statul e profund corupt in toate institutiile lui.

  8. Ma gandesc ca TREBUIE sa existe un Contract, un Document prin care Exxon a primit licenta, oare ce prevede acel document in cazul in care Exxon vrea sa renunte la Licenta si s-o vanda?!?
    Daca documentul NU prevede nimic, Statul roman si-o merita!
    Profesionistii stiu de ce!!

  9. Foarte tare, i-am chemat pe americani, au venit, dar ne-am trezit ca erau rusi. :))) Bișniț is bișniț!

    • Fara complicitatea PSDistilor, nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat.

      S-a saturat Exxon sa tot dea spagi.

  10. Lasand gluma si mistoul la o parte, statul roman nu are voie sa cedeze rusilor nicio centima din afacerile din M Neagra , iar cea care trebuie sa preia participatia trebuie sa fie Romgaz. In Transilvania, la fel , dar pentru ceilalti ,,prieteni,, care ne vor binele care vor sa puna mana pe bancile si ce-a mai ramas din pamanturile agricole.

    • Statul roman lucreaza impotriva romanilor de 30 de ani si va continua sa o faca, atat timp cat romanii din Romania sunt prea prosti si hoti pentru a vota cu oameni cinstiti.

  11. Lasand gluma si mistoul la o parte, statul roman nu are voie sa cedeze rusilor nicio centima din afacerile din M Neagra , iar cea care trebuie sa preia participatia trebuie sa fie Romgaz.