Cum vrea Guvernul de la Budapesta să crească sentimentul apartenenței în rândul maghiarilor față de locul de origine, mai ales în mediul rural
În Ungaria, de acum înainte nu numai locul naşterii, dar şi locul de origine poate fi inclus în cartea de identate, ceea ce poate fi solicitat separat, printr-o procedură gratuită, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador.
Efectul aşteptat de la acest amendament este acela că oamenii care locuiesc în aşezările mici vor fi mai ataşaţi de satul lor natal. În data de 2 august a intrat în vigoare modificarea Legii privind evidenţa datelor cu caracter personal şi a domiciliului cetăţenilor, precum şi procedura referitoare la eliberarea actelor de stare civilă.
Astfel, dacă cineva solicită, în viitor va fi indicat în cartea de identitate, pe lângă locul naşterii, şi locul de origine. Procedura este gratuită, trebuie solicitată separat, adică nu este obligatorie. Comisarul guvernamental responsabil pentru dezvoltarea aşezărilor moderne, Alpár Gyopár, cel care a înaintat anterior propunerile privind modificarea legii, a declarat ziarului ungar „Magyar Nemzet”:
„Programul pentru satul maghiar sprijină localităţile mici şi comunităţile nu numai din punct de vedere financiar, ci prin faptul că acordă atenţie solicitărilor oamenilor din mediu rural, solicitări care contribuie la consolidarea identităţii aşezărilor şi la intensificarea ataşamentului oamenilor care locuiesc acolo.
În multe cazuri, în mediul rural din Ungaria, copiii nu se nasc în localitatea în care locuiesc părinţii, ci în marile oraşe din apropiere sau în oraşele reşedinţe de judeţ. Cu toate că din 1991 în certificatul de naştere este indicat nu numai locul naşterii, ci şi locul de origine, acesta din urmă nu a fost menţionat până acum în cartea de identitate.
Faptul că până în prezent locul naşterii era diferit faţă de locul de origine, de satul şi oraşul natal, a îngreunat formarea şi păstrarea ataşamentului faţă de locul de origine. De acum înainte poate să apară locul de origine şi în documentele de zi cu zi.
Această chestiune a fost ridicată în special de locuitorii satelor la consultările sociale care au avut loc în cadrul Programului pentru satul maghiar, iar noi am acţionat pentru ca locul de origine al copilului născut în spitale din orașe să apară şi în documentele personale”.
Alpár Gyopár a subliniat, totodată, că din cauza practicilor de până acum, în cartea de identitate era indicat doar locul naşterii, ceea ce a creat un ataşament artificial, cu toate că persoana respectivă a trăit doar ca bebeluş în respectivul oraş unde s-a născut.
Între timp, legătura cu locul de origine a slăbit, mai ales dacă mai târziu persoana a plecat din satul sau oraşul respectiv. „De acum înainte, modificarea legislaţiei ar putea contribui la consolidarea identităţii oamenilor din sate sau din oraşele mici, precum şi la intensificarea ataşamentelor lor faţă de locul de origine. Şi dacă respectivul se va duce acasă din când în când în satul său natal, acest lucru ajută aşezarea şi oamenii care locuiesc aici, înseamnă că am făcut deja mult”, a conchis comisarul guvernamental, Alpár Gyopáros.
Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii