Cum vrea Nicușor Dan să reorganizeze Poliția Locală a Bucureștiului: dispar 81 de posturi, 24 de șefi vor pleca din funcții, angajații care rămân vor fi testați și scoși din birouri, în stradă / De ce a fost amânat proiectul
Nicușor Dan vrea să reducă la 433 numărul total de polițiști locali de la 514, câți sunt în prezent, dorind astfel să refacă organigrama Poliției Locale a Muncipiului București ce datează din mandatul Gabrielei Firea. Ar rămâne astfel un polițist local la 5.000 de locuitori (2.164.506 numărul de locuitori în Bucuresti în 2023), așa cum, de altfel, prevede legea de organizare a polițiilor locale emisă în 2010. Conform propunerii primarului general, ce revizuiește abia acum numărul de posturi, cei 81 de polițiști locali ce vor trebui să plece vor fi selectați în urma unei testări interne.
Polițiștii de la ordine publică și circulație ar trebui să dea o probă suplimentară prin care să-și dovedească aptitudinile fizice. În prezent, la ordine publică sunt puțin peste 130 de angajați, dar în stradă nu se regăsesc mai mult de 20 de polițiști. Motivul este simplu, pentru că aceștia lucrează în ture, însemnând 24/72, iar 3 zile din săptămână stau acasă. Prin reorganizare s-ar mări numărul de polițiști locali de la ordine publică, întrucât s-ar comasa două structuri care au același obiect de activitate (Directia Centru Istoric și Direcției Siguranță și Ordine Publică).
Pe lângă cea de ordine publică, altă structură care ar urma să se întărească la Poliția Locală ar fi Direcția de control care ar trebui să unească disciplina în construcții și afișaj stradal (care ar rezulta prin comasarea a trei servicii), serviciul control spații comerciale și cel de protecția mediului. Dacă acum în zona de control sunt 8 sau 10 persoane, prin reorganizare vor rezulta 30-40 de polițiști care se vor ocupa de controlul legalității în domenii vulnerabile ale Capitalei: disciplina în construcții, afișele stradale în zone protejate, deși legea o interzice, spații comerciale insuficient verificate.
Mai mult, în urma propunerii lui Nicușor Dan, structura de conducere ar deveni mai suplă. Acum există 1 șef la 11 polițiști. În noua organigramă propusă, un număr de 24 de directori și directori adjuncți, din cei 47 existenți, ar părăsi funcțiile de conducere din Poliția Locală. Scopul este de a face structura de poliție „eficientă și pliată pe nevoile cetățenilor”, respectiv să îi scoată pe polițiști din posturile administrative și să îi trimită în cele executive, de control, după cum se arată în nota de fundamentare.
Conform noii structuri propuse, unele poziții executive sau de adjuncți, care acum funcționează cu tot aparatul funcționăresc, ar dispărea și s-ar crea Compartimente, astfel încât să existe mai multe posturi în execuție, respectiv de oameni care să vină și să lucreze cu publicul sau să acționeze pe partea de control.
O altă modificare semnificativă ar fi regândirea atribuțiilor directorului general, astfel încât acesta să primească atribuții operative, iar directorului adjunct să i se dea exclusiv atribuții administrative. Astfel, directorului general i se vor da puteri mai mari, luându-i directorului adjunct din atribuțiile pe care le are în prezent. Directorul general va avea direct în subordine direcții puternice precum Direcția ordine și liniște publică, Direcția de circulație și Serviciul de disciplină în construcții, dar și protecția mediului. În mandatul actualului director al Poliției Locale, Eduard Stroe, s-a semnat amenda record de 35 milioane de euro dată proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR, pentru care a fost felicitat de primarul Nicușor Dan. Eduard Stroe, fost angajat al Jandarmeriei, pensionat, a fost numit interimar la conducerea Poliției Locale în octombrie 2023, după ce fostul director Dan Rășică a fost demis.
Context. Noua organigramă prin care se reorganizează Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului Bucuresti a fost propusă spre aprobare Consiliul General al Muncipiului București, la ultima ședință din 21 decembrie 2023, însă a fost scoasă de pe ordinea de zi chiar de inițiator, de primarul Nicușor Dan, după ce a primit semnalul din partea grupului de consilieri ai PNL că nu va fi votată, proiectul riscând să fie respins.
În ziua votului, PNL a transmis, într-un mesaj cu circuit intern, că nu va vota reorganizarea poliției întrucât proiectul s-a realizat fără transparență, fără consultarea specialiștilor. Liderul consilierilor PNL, Andrei Badiu, a declarat că va fi o discuție care se va relua, pentru că reorganizarea s-a făcut „în pripă, pe grabă”. „A trebuit să se adapteze unei situații legislative, beneficiind însă de amânare (n.r – prorogarea termenului din Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru 30 iunie 2024), noi nu trebuie să ne uităm la partea de organigramă ci la partea funcțională. Trebuie să ne gândim ce ne dorim de fapt de la această reorganizare și apoi să vedem ce facem efectiv cu persoane, directori, umplerea posturilor”, a spus Badiu pentru G4Media.ro.
Reorganizarea a plecat inițial de la o necesitate, aceea de respectare a legii 296/2023 adoptate de Guvernul Ciolacu privind unele măsuri fiscal-bugetare, de austeritate, care prevedea reorganizarea tuturor instituțiilor publice, ca urmare a desființării posturilor vacante, inclusiv a primăriilor.
Această presiune a dispărut după ce Guvernul Ciolacu a prorogat termenul de aplicare, de la finalul anului 2023 la jumătatea anului 2024. Chiar dacă reorganizarea nu a mai fost obligatorie, primarul general a considerat oportun să meargă mai departe cu proiectul de hotărâre prin care a propus reorganizarea poliției locale, l-a introdus pe ordinea de zi a Consiliului General, dar l-a retras până la momentul la care va avea majoritate simplă de voturi, respectiv și acordul PNL, de care depinde adoptarea acestui proiect.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii