G4Media.ro

Cum vrea să scape Dragnea de Tudorel Toader

Cum vrea să scape Dragnea de Tudorel Toader

A venit vremea ”ievaluării” lui Tudorel Toader. După ce i-a tot ”ievaluat” pe alții, simplu pretext pentru a-i zbura din funcții, iată că vânătorul a ajuns să fie vânat. Toată discuția despre remaniere pare a fi un pretext pentru schimbarea lui Toader de la ministerul Justiției și, eventual, a lui Paul Stănescu de la Dezvoltare. Nici ”cel mai idiot ministru”, cum l-a numit Țuțuianu pe Dănuț Andrușcă, nici incolora Bran de la Tineret și Sport nu sunt azi marile bătăi de cap a lui Dragnea.

Nu pentru o guvernare mai bună își muncește creierii în aceste zile liderul PSD, cum să construiască un kilometru de autostradă în plus sau cum să mai reabiliteze căile ferate căzute în ruină. Nu incompetența lui Șova de la Transporturi îi provoacă lui insomnii. Marea problemă este că Tudorel Toader nu vrea să dea OUG-ul pentru amnistie și grațiere. Degeaba ii schimbă pe Kovesi și Lazăr, degeaba aruncă în aer sistemul de justiție dacă dosarele lui Dragnea nu se închid mâine definitiv, dacă nu scapă de anchete și noi condamnări. Că fix așa gândește liderul PSD s-a văzut într-una din reacțiile publice după OUG-ul care a pus în discuție inclusiv plecarea Alexandrei Lăncrănjan, procurorul din dosarul Tel Drum.

”Nu mă interesează dacă rămâne sau nu în DNA acel procuror, chiar nu mă interesează. E o manipulare. Dacă pleacă ăla, dosarul se aruncă în aer? Nu-l preia alt procuror? Nu cred că pleacă, îmi spunea cineva azi”, a declarat Dragnea pe data de 17 octombrie. Asta îl scoate din minți. Toate schimbările din justiție operate până acum nu i-au aruncat în aer nici un dosar, iar dosarele, cum bine observa, nu se aruncă singure în aer. Deocamdată, n-are cine să le detoneze.

Prin urmare, trebuie aruncat în aer mai întâi ministrul Justiției și înlocuit rapid cu un executant fără ezitări în a apăsa a doua zi butonul nuclear: amnistie și grațiere. Cum Tăriceanu nu dorește schimbarea lui Tudorel Toader, misiunea schimbării lui din funcție se dovedește a fi puțin mai complicată, dar nu chiar imposibilă. Mai multe surse au declarat pentru G4Media.ro că Dragnea ia în calcul chiar moțiunea simplă anunțată de PNL împotriva ministrului Toader. Dacă o parte din parlamentarii PSD o vor vota și moțiunea trece, ministrul Toader nu pică automat din funcție, dar va fi mai dificil pentru ALDE să-l mențină în guvern odată lăsat fără susținere politică.

În treacăt fie spus, atacul liberalilor la ministrul Justiției, mai ales după raportul devastator al Comisiei de la Veneția, este perfect justificat ca mutare politică. Uneori însă e bine să privești de sus la toată tabla de șah, nu doar la o piesă, pentru a înțelege jocul și pentru a anticipa corect mutările adversarului.

O posibilă explicație a împotrivirii liderului ALDE la schimbarea ministrului Justiției este teama de a-i pune lui Dragnea un buzdugan atât de puternic în mână, conștient fiind că nu va ezita să-l folosească la un moment dat inclusiv împotriva lui pentru a-l ține la respect, nu doar a opoziției. Din acest motiv menținerea lui Toader la justiție este vitală pentru Tăriceanu și tot din acest motiv merge până acolo încât îl amenință pe liderul PSD inclusiv cu ruperea guvernării în caz că la capătul ”ievaluării” ministrul justiției va fi trimis înapoi la Iași, unde are atât de multe opțiuni: profesor, avocat sau notar.

O altă miză, dar mai mică, a lui Dragnea e să dea un semnal de forță în partid și să-i elimine pe puciști și oamenii lor din Guvern. Ar fi vizați, de exemplu, Paul Stănescu și George Ivașcu (omul susținut de Gabriela Firea). Cu alți puciști a ajuns deja la o înțelegere – cazul lui Niculae Bădălău, alții nu au răspuns încă la ofertele lui de posturi în guvern sau agenții bune de muls.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Anunț de angajare:
    „Căutăm dermatolog cu experiență în vindecarea bubelor faciale. Dacă reușește să cauterizeze măcar „tri bubiți” și să-l salveze astfel de la „ievaluare”, garantăm recompensă substanțială, eventual scutire de la băile cu smoală clocotită…

    • Tocmai acum se doreste remanierea lui Slugarel, acum cand Ministrul Justitiei se pregatea sa dea drumul la apa asa-numitului Program National al celor „3 I” – „Inteligenta, Integritate, Ienergie” !

      PS. Asta chiar ar fi o lovitura pt legacy-ul lui Slugarel.

    • Bună ziua d-le! Sunteți dermatolog aflat în căutarea unui loc de muncă, sau în ce problemă treceți pe la noi?
      A, @Su, tu erai…!?
      Așa e, s-a trezit cam târziu dom’ Profesor și parcă-l văd rămas si fără catedră…

  2. Intr-adear, o dilema din care nu prea stim cum sa iesim. Cred ca nici Presedintia nu a gandit suficient cand a cerut demisia lui Tudorel, care, cu toate matrapazlacurile facute de el, totusi refuza sa dea amnistia si gratierea. Ca asta o face doar pentru a-l ajuta pe Tariceanu sa scape de un contracandidat ca Dragnea, asta e clar, numai ca reversul e mult mai periculos pentru tara.

  3. Ce mizerie! Am ajuns sa preferam ca starpitura bubonica sa ramana ministru de teama ca dragnea sa nu puna un grajdan de sacrificiu?
    Este incredibil cum nu gasim in noi puterea necesara ca sa rasturnam caruta asta plina de hoti, analfabeti, curve, cretini si ticalosi si sa-i trimitem inapoi in pestera din care au iesit.
    Scutiti-ma de argumentul alegerilor castigate, este fals. Mandatul primit de la alegatori nu da dreptul nimanui sa faca ce-i trece prin cap! Guvernarea si legiferarea se exercita in folosul societatii, al cetatenilor, nu impotriva lor. Nici o constitutie democratica din lume nu permite exercitarea puterii in favoarea unui grup si in dauna cetatenilor onesti.
    Indivizii astia au ajuns la putere pentru ca au promis alegatorilor o viata mai buna. Cum devine mai buna viata cetatenilor daca legile justitiei sunt mutilate in favoarea infractorilor? Vom trai mai bine daca infractorii vor fi mai greu de prins? Va fi mai bine pentru oamenii cinstiti daca puscariasii vor fi eliberati? Cum poate fi mai bine pentru noi daca societatea devine mai vulnerabila in fata faradelegii?
    Grupul instalat la butoane exercita puterea in mod abuziv, impotriva intereselor generale ale societatii. Poate ca au ajuns la putere in mod legitim, prin alegeri libere dar exercita puterea nelegitim, prin impunerea unei agende care nu a fost cunoscuta de alegatori la momentul votului.

    • @tri :
      Toti stiam ca Slugarel, un tehnocrat cu „simpatii” liberale de stanga este un rau mai mic decat poate fi un ministru de justitie afiliat politic (mai cu seama cand carnetul de partid al unui astfel de ministru are trei trandafiri rosii pe coperta).

      Ce se poate face pt a impiedica numirea unui ministru mai rau decat Tudorel ? Sau mai bine zis, se poate face ceva, (dar nu iesitul in strada cu bata, care nu este deloc o solutie si toti stim lucrul acesta foarte bine) ?

      PS. Ajungem la „solutia Iohannis”, de care discutam de vreo doua zile ! El poate sa incerce, noi putem sa il sprijinim !

    • @Su:
      Iesitul cu bata tine de inventarul neoliticului. Azi avem la dispozitie „bate” infinit mai eficiente decat ciomagul sau pusca. Un exemplu? Iata, traim intr-o lume digitala si noi o folosim pentru vaicareli, glumite si indemnuri la emigrare. Chiar nu stim ce sa facem cu „arma” asta formidabila?
      In alta ordine de idei, noi avem un comportament reactiv in loc de unul preventiv. Am ajuns sa ne intrebam ce se poate face ca taranul ala idiot sa nu puna o sluga si mai odioasa in locul bubosului. Poate ca niste actiuni preventive ar fi eliminat cu totul acest risc.
      Revenind la iesitul cu „bata”, gherila civica, alaturi de nesupunerea civica sunt arme eficace si neletale… cu conditia sa existe suficienti guerrilleros. Noi avem unul, pe Dide, echipat cu una bucata proiector laser. Asta e tot ce putem?
      In final, nu sunt de acord ca metoda neolitica nu este o solutie. Ea ramane o solutie de ultim resort. Atunci cand o putere opresiva anuleaza caile democratice de protest, cand statul de drept si domnia legii sunt inlocuite de tiranie si arbitrar, cetatenii sunt pe deplin indreptatiti sa-si apere drepturile prin toate mijloacele, inclusiv iesitul in strada cu bata, revolutia sau insurectia armata. Daca excludem apriori o asemenea actiune de worst case scenario, atunci vom pierde razboiul.

    • @tri :
      Nu avem traditie in gherila civica ! Sincer sa fiu am impresia ca s-a manifestat doar in cazul protestelor ecologistilor in cazurile Rosia Montana si Pungesti (eu nu mai stiu alte situatii).

      PS. Iar in cazul ecologistilor e vorba de ONG-uri, deci de organizare si nu de una conjuncturala ci de una institutionala si permanenta. Nu e cazul aici. Deci, ori mitinguri organizate „spontan”, ori operatiunea de persuadare a lui Iohannis prin intermediul netului cum propunea Scara.

  4. Si daca da ordonanta?!

    • @Caineanuion :
      Se repeta intr-un fel situatia din februarie, cand s-a dat OUG 13.
      Pt ca un astfel de act normativ presupune ca aceia care fac obiectul lui sa fie „eliberati „de indata” din penitenciare, OUG-ul va trebui, in mod obligatoriu, sa prevada o data de intrare in vigoare, ulterioara celei la care a fost publicat in M.Of. Asta inseamna ca intre data publicarii si data intrarii in vigoare a OUG, trebuie „convinse” autoritatile sa il retraga, sa ii amane intrarea in vigoare peste termenul prevazutde el sau sa il modifice !

      PS. In rezumat, cam asta cred ca se poate face !