Cuplurile de același sex se pot căsători în Estonia începând cu Anul Nou
Cuplurile de același sex din Estonia se pot căsători începând de astăzi, într-o decizie importantă care, potrivit oamenilor din această țară baltică, apropie națiunea baltică de vecinii săi nordici, relatează The Guardian.
Estonia a devenit prima țară din fosta Uniune Sovietică care a legalizat căsătoriile între homosexuali atunci când Riigikogu, parlamentul estonian, a votat în iunie în favoarea egalității în materie de căsătorie. O majoritate de 55 de deputați au votat pentru modificarea Legii familiei, în timp ce 34 de deputați au votat împotriva proiectului de lege în parlamentul cu 101 locuri.
Victoria în alegeri a prim-ministrului Kaja Kallas, în februarie, care de atunci a condus cel mai progresist guvern de coaliție din țară, este creditată ca fiind cea care a susținut eforturile pentru realizarea egalității în materie de căsătorie.
„Este un moment important care arată că Estonia face parte din Europa de Nord”, a declarat Keio Soomelt, manager de proiect pentru festivalul Baltic Pride.
„Pentru comunitatea LGBT+, este un mesaj foarte important din partea guvernului care spune că, în sfârșit, suntem la fel de egali ca și alte cupluri; că suntem valoroși și avem dreptul la aceleași servicii și avem aceleași opțiuni”, a mai spus Soomelt, care va schimba parteneriatul său civil de opt ani cu o căsătorie cu soțul său în 2024.
Legea a intrat în vigoare luni, cuplurile de același sex putând să își înregistreze online cererile de căsătorie începând cu ziua de Anul Nou. Primele cereri vor fi procesate și certificate până la 2 februarie, procesarea cererilor durând de obicei între una și șase luni.
Percepțiile privind căsătoria între persoane de același sex s-au schimbat în ultimii ani în această țară de 1,3 milioane de locuitori, în mare parte nereligioasă. Într-un sondaj realizat anul acesta de Centrul Estonian pentru Drepturile Omului, 53% dintre estonieni au susținut căsătoria între persoane de același sex. În urmă cu un deceniu, procentul era de doar 34%.
Parteneriatele civile și partenerii care coabitează sunt recunoscute legal de Estonia din 2013.
Marielle Tuum, o profesoară de 24 de ani din Tallinn, a declarat: „În urmă cu zece ani, nu vedeam atât de multe cupluri de același sex ținându-se de mână în public. Oamenii sunt mai deschiși acum în Estonia. Tuum și prietena ei germană, Annika Unkauf, în vârstă de 26 de ani, își vor înregistra căsătoria în primăvară și speră să sărbătorească alături de familie și prieteni în toamnă.
„Sunt foarte fericită că pot face o nuntă adevărată acasă și nu în altă parte, care are mai puțină semnificație”, a spus ea.
Perspectiva în mare parte seculară a Estoniei a contribuit la schimbarea opiniilor despre persoanele LGBTQ+ în ultimul deceniu. Sponsorizarea corporatistă a Baltic Pride din acest an a atins un nivel record, cea mai mare companie de telecomunicații din Estonia, Telia, printre alte 16 întreprinderi, finanțând în mod deschis festivalul.
Homosexualitatea a fost dezincriminată în 1991, când Estonia s-a desprins de regimul sovietic. Cu toate acestea, discriminarea și violența persistă. Un pastor homosexual a fost înjunghiat într-un bar din Tallinn în timpul festivităților Pride din iunie, în timp ce recruții LGBTQ+ din armată se confruntă, conform rapoartelor, cu verificări suplimentare.
Căsătoriile gay sunt combătute de majoritatea populației vorbitoare de limbă rusă din Estonia, care reprezintă aproximativ un sfert din țară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii