G4Media.ro

Curiosul caz al Suediei: Stațiunile de schi sunt încă deschise, la fel…

sursa foto: Facebook/ Salen

Curiosul caz al Suediei: Stațiunile de schi sunt încă deschise, la fel granițele/ Hotelurile și restaurantele funcționează / Nu există îngrădiri de circulație și reguli de distanțare socială/ Copiii merg la grădiniță și elevii la școală

Suedezii nu sunt aşa de riguroşi ca alte state europene în lupta contra SARS-CoV-2. În staţiunile montane se mai poate schia, transmite postul de radio Deutsche Welle.

În timp ce mai peste tot în Europa au fost adoptate măsuri drastice pentru a se împiedica răspândirea coronavirusului, Suedia a ales altă cale.

Lucru valabil în toate domeniile vieţii, inclusiv referitor la sportul de masă, din care face parte şi schiul. Cele mai multe măsuri de combatere a coronavirusului sunt în Suedia benevole.

Autorităţile de resort recomandă, ce-i drept, ca oamenii să rămână pe cât se poate acasă şi să nu călătorească – nici măcar pe teritoriul propriei ţări. Nu există însă îngrădiri de circulaţie şi interdicţia de a avea contact cu alte persoane.

Mari adunări au fost interzise şi în Suedia, dar aici, spre deosebire de alte state europene, interdicţia se referă la grupuri de peste 500 de persoane. Graniţele, hotelurile şi restaurantele au rămas deschise. Copiii pot merge în continuare la grădiniţă, la fel şi elevii la şcoală, dar numai cei până în clasa a IX-a.

Acasă trebuie să rămână doar elevii claselor superioare şi studenţii. Suedezii care se întorc din străinătate nu tebuie să intre în carantină – nici măcar personalul medical. Iar dacă o persoană prezintă simptomele specifice Covid-19, doar aceasta trebuie să rămână acasă, nu şi alţi membri de familie cu care împarte locuinţa.

Credinţa în imunitate

Anders Tegnell, epidemiologul şef al Suediei, pune accentul, aşa cum a procedat iniţial şi Marea Britanie, pe mecanismul de apărare al organismului. În timp ce persoanele în vârstă şi cele periclitate sunt protejate pentru a nu se infecta cu coronavirus, celelalte – tinerii şi, în general, oamenii care nu au suferit niciodată de boli grave – sunt expuse contaminării.

Tegnell crede şi speră că astfel, prin infectarea a cât mai mulţi suedezi, o mare parte a populaţiei va deveni imună faţă de acest virus. Aşa, SARS-CoV-2 n-ar mai reprezenta, pe termen lung, o ameninţare pentru Suedia.

Realitatea e că nu se ştie cu precizie dacă se produce o astfel de imunitate faţă de SARS-CoV-2 şi, în caz afirmativ, cât timp durează. Iată de ce mulţi suedezi privesc cu ochi critici politica autorităţii sanitare, preferând o strategie similară cu cea adoptată de majoritatea statelor europene.

„Gândiţi-vă la noi, egoiştilor!”

Că Suedia a ales altă cale decât vecinii săi şi alte ţări europene, devine limpede dacă vedem că regiunile de schi au rămas deschise în ciuda pericolului de coronavirus. De pildă, în principalele staţiuni de schi ale ţării: Åre şi Sälen.

De sâmbătă, însă, au încetat măcar petrecerile après-ski din baruri, cârciumi şi cluburi. Mai înainte, chefurile aveau loc cu un număr limitat de participanţi. Proprietarii localurilor lăsau să intre exact 499 de persoane, pentru a nu avea probleme cu autorităţile.

Presa suedeză relata la finele săptămânii trecute că în Åre cele peste 30.000 de locuri de cazare erau ocupate. Turiştii continuă să sosească din toate colţurile Suediei. E limpede că cei 2800 de locuitori ai staţiunii sunt îngrijoraţi şi nu ezită să critice dur autorităţile.

Cotidianul norvegian „Dagbladet” a publicat un afiş, scris de mână şi expus în gara localităţii, prin care turiştii sunt rugaţi să dea curs recomandărilor experţilor şi să rămână acasă. „Gândiţi-vă şi la noi, cei care locuim aici, egoiştilor!” – cu aceste cuvinte se încheie apelul lansat de localnicii din Åre vizitatorilor.

Proprietarii resorturilor de schi din Åre şi Sälen fac trimitere la deciziile autorităţilor sanitare. „Ne bazăm întru totul pe experţi”, explică în dialog la DW Linda Morell, purtătoare de cuvânt a Skistar, adăugând că dacă autorităţile vor lua alte măsuri, le vor respecta.

Unele măsuri de protecţie sunt aplicate deja – cum ar fi păstrarea unei distanţe anumite la cozile din dreptul telecabinelor, dezinfectarea regulată a clanţelor, balustradelor sau a încăperilor pe care le folosesc turiştii. Skipass-ul poate fi încărcat prin telefonul mobil, evitându-se contactul cu alte persoane la ghișeu.

Dezamăgiţi de vecini

La aproximativ 80 de kilometri la vest de Åre se află centrul alpin Meråker, prima regiune de schi de pe teritoriul Norvegiei, dincolo de frontieră. Aici activitatea turistică a fost sistată cu câteva zile în urmă. „A fost un moment greu, când a trebuit să închidem”, spune Arne-Magnus Størseth, directorul Alpinsenter, într-o convorbire telefonică cu DW.

La început de sezon, mai explică el, s-au făcut investiţii substanţiale pentru a atrage mai mulţi turişti, iar acum, în cea mai bună perioadă a sezonului, centrul a trebuit să fie închis. Pierderile se vor ridica la echivalentul a 200.000 de euro. Størseth a făcut acest calcul pornind totuşi de la ideea că de Paşti va putea fi reluată activitatea sportivă.

El este cam dezamăgit de vecinii suedezi: „Cred că autorităţile suedeze ar trebui să fie mai restrictive.” Størseth nu se teme, însă, că politica Suediei ar putea periclita viaţa norvegienilor. „Norvegia şi-a închis frontierele.

Cine călătoreşte în Suedia şi se întoarce acasă, intră automat în carantină. De aceea nu trebuie să ne facem griji că virusul ar putea fi transportat astfel din Suedia în Norvegia.” În regiunea Meråker, cu 2500 de locuitori, nu a fost descoperit până acum niciun caz de coronavirus – în pofida apropierii geografice de Suedia.

Acolo, doar o creştere exponenţială a cazurilor ar putea determina autorităţile să-şi schimbe politica. Potrivit datelor oferite de Universitatea John Hopkins, până la data de 24 martie, 2059 de suedezi fuseseră testaţi pozitiv, 16 s-au însănătoşit, iar 33 au decedat. (Notă: Potrivit ultimelor date raporte joi, 26 martie, de worldometers.info, numărul infectărilor a urat la 2,840 iar numărul deceselor la 71) 

În regiunile periferice, unde se află şi staţiunile de schi, capacităţile medicale sunt limitate. Acolo, locurile din spitale s-ar putea dovedi, în cazul agravării situaţiei, mult prea puţine.

Nicio recomandare privind închiderea staţiunilor de schi

Luni dimineaţă a avut loc o discuţie între reprezentanţi ai autorităţilor sanitare şi ai unor resorturi de schi. „Ştim că acolo există un risc de infectare”, a declarat Tegnell, citat de cotidianul „Dagens Nyheter”.

Epidemiologul şef suedez ştie prea bine care a fost situaţia în unele zone de schi din Austria, cum ar fi Ischgl, sau din nordul Italiei, unde s-au infectat foarte mulţi oameni cu coronavirus.

Totuşi, o recomandare privind închiderea resorturilor de schi suedeze nu este în momentul de faţă de actualitate, a spus Tegnell.

El a adăugat că toţi cei care vor călători în zilele de Paşti în aceste regiuni montane trebuie să se gândească bine ce fac. Atât şi nimic mai mult. El a făcut, însă, o recomandare: să se renunţe la intenţia de a-şi vizita rudele în vârstă de Paşti.


Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. sa comparam cu vecinii care s-au panicat
    Suedia – 10 milioane – 2554 cazuri – 71 decese
    Danemarca – 5.6M – 1851 – 41
    Finlanda – 5M – 950 – 5
    Norvegia – 5.3M – 3279 – 14

    • am cautat si durata de viata.
      deci suedia are 2x mai multi batrani decat celelalte tari cu 1/2 din populatia ei.

      suedia – 83.3
      danemarca – 81.4
      norvegia – 82.9
      finlanda – 82.5

    • Panicati de covidel 19?
      Dar gripa obisnuita ce mai face? Sa vedem ce zice ultimul raport al CENTRULUI NATIONAL de SUPRAVEGHERE si CONTROL A BOLILOR TRANSMISIBILE pentru saptamina 09-15.3.2020.

      „Au fost raportate la nivel national 2417 cazuri de gripa clinica, raspandite pe intreg
      teritoriul tarii, in scadere fata de cele raportate in saptamana precedenta (4242) si de 2.5
      ori mai multe comparativ cu cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent
      S 11/2019 (936 cazuri).” (adica doar in saptamina de care vorbim).
      „La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa
      clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 81.831, cu 10.7% mai mic comparativ cu cel
      inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (91.618) si cu 29% mai mic
      comparativ cu cel din saptamana anterioara (115.416).”
      „De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 66 decese confirmate cu
      virus gripal…”
      „In sezonul precedent, in perioada similara, au fost inregistrate 181 decese
      confirmate cu virus gripal…”
      https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/1543-informare-infectii-respiratorii-09-03-2020-15-03-2020-s-11/file

      Drept pentru care nu a avut nicio oficilitate vreun frison. Tot pentru gripele de tip A si B in SUA in acest sezon au fost peste 35 de milioane de imbolnaviri si peste 20.000 de decese, dar nu s-a dat nicio stare de urgenta/necesitate.
      Chestia asta ma cam nedumereste.
      Si da, stiu, o sa primesc o multime de ginduri bune pentru ce am scris, dar ce sa fac, astea sint cifrele.

    • @AlexPop „Daca privim realitatea, am spune practic ca romanii sunt un popor de animale salbatice, sceptici, egoisti”.. Hm, cam modesta afirmatia ta..

      Nu te-ai lovit, se pare, de SPAGARII din spitale – aceste cadre medicale din romanica noastra (ok, NU TOTI sunt asa – dar e suficient ca-i o buna parte) care acum, cu covid’ul sunt priviti ca „salvatorii neamului” (iar UNII dintre cadrele medicale, nu neaga nimeni; chiar isi fac treaba) – pe mana carora daca picai in spital (inainte de covid) cu v’o problema serioasa SI NU DADEAI DREPTUL, erai lasat sa devii „amintire”. Deci, modesta oarecum descrierea ta, AlexPop.. Intreb prin urmare, pe orice roman de buna-credinta: CREDETI ca acesti SPAGARI din spitalele romanesti – carora (pana sa vina Covid’ul), daca nu le dadeai spaga, te lasau sa mori cu zile – S’AU SCHIMBAT BRUSC IN OAMENI MORALI, CU CONSTIINTA SI TEMERE DE DUMNEZEU sau au fugit pe undeva prin afara? Nu, ei sunt tot aici la locurile lor; „facandu’si treaba ca si pana acum, pana la coronavirus.

      Si, da inteleg.. Incerc sa ma pun in pielea multora dintre ei – care au si ei, dreptul sa gandeasca cam asa: „eu vin la servici, sa-i tratez pe acesti bolnavi… Insa ma lovesc de penuria de echipamente, de sistem – si deloc de neglijat, de nevoia mea de spaga fara de care nu pot profesa ca asa m-am obisnuit” (de luat in considerare, ultimele cazuri de decese cotroversate, dezbatute pe media). Si tot acel cadru medical, isi spune: „In plus la toate astea, privesc cum prin alte parti colegi de’ai mei se aleg cu virusul (Cazul Suceava!)… Si atunci de ce sa ma risc PE GRATIS?.. Sau cu prapadita de leafa ce mi’o dau guvernantii??”

      (Probabil una din solutii ar fi: dublarea salariilor cadrelor medicale dar si DUBLAREA PEDEPSELOR acestora, in cazuri de malpraxis/etc. Nu stiu..)

      Sistem asadar, imbolnavit (si ma tem – imposibil de transformat intr-o luna, doua)… De anii grei de Comnunism, cand spaga era „aer” pentru mai toti romanii, sistem mentinut in tara 30 de ani, prin votul romanilor care le’au dat carmuirea tarii acelor nepoti de comunisti (eu niciodata nu i’am votat – dar ce mai conteaza, acum), dar si alimentat de coruptia generalizata a romanilor.. Mandri, ca suntem „romani”! Nu suntem departe de cartelurile mexicane; atat, ca multora nu ne permite Legea… Daddy doar a spus’o: „Era in joc Romania – sau libertatea mea!” …Si nu este el, Eroul Neamului sau o victima a Sistemului, pt multi??

      (Dureros e ca unii, chiar sunt „victime colaterale”, in acesta tara!…)

    • @mimiloi „De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 66 decese confirmate cu
      virus gripal…”
      „Chestia asta ma cam nedumereste.”
      pai … avem pentru gripa 66 de decese in tot sezonul. pentru covid avem 24 intr-o saptamana. mai esti nedumerit? poti sa faci te rog un print screen la acest comment? sa te uiti din nou la el peste cateva saptamani. ce parere ai, cate decese de covid o sa avem in 2 saptamani? pricepi ce vreau sa spun sau esti complet batut in cap?

  2. Drogurile ingerate in cantitati industriale de suedezi si olandezi dauneaza grav sanatatii mintale,o societate plina de handiapati,drogati si retardati,cand o sa inceapa sa moara ca mustele va fi razboi civil probabil!

    • „Peste 70% dintre suedezi sunt mulțumiți de cum este guvernată țara lor, în timp ce în România nivelul de încredere în guvernanți este sub 25%. În privința încrederii în ceilalți, suedezii au între 70%-80%, iar românii între 5%-10%, cea mai mică din Europa.”
      Daca privim realitatea, am spune practic ca romanii sunt un popor de animale salbatice, sceptici, egoisti si neincrezatori, nu-i asa? Ca sa nu mai vorbim de unde ne aflam noi la indicele de fericire (e un dezastru, dupa cum presupun ca stii), in timp ce toate tarile nordice sunt in top 10 – despre prosperitate, civilizatie sau respectarea legii nici nu are rost sa aducem aminte, ca acolo suntem cu multe ordine de magnitudine in urma, aia sunt la un nivel unde noi nici peste 100 de ani nu vom ajunge nici daca ei raman pe loc.
      Noi astazi ne confruntam cu problemele cu care aia s-au confruntat in anii ’70 sau ’80 si pe care si le-au rezolvat, la noi problemele societatii nu par sa aiba vreo rezolvare, ne invartim in acelasi noroi si tot aici vom ramane, mai ales cu mentalitati precum a celor ca tine, care se cred destepti.
      Libertatea a avut saptamana trecuta un articol despre cum e viata in Suedia in timp de Covid19, daca citesti acolo o sa intelegi de ce ei nu au intrat in panica, disperare si isterie nationala precum romanii si de ce ei au incredere atat de mare in autoritati si de ce la noi situatia este la pamant. Daca esti curios, o sa vezi ce fel de spitale au ei pana si in mediul rural, ceea ce in Romania nu exista nici macar in cele mai moderne spitale din tara.

    • @AlexPop – sunt de acord cu tine. Dar sa stii ca nu e chiar asa perfect cu nordicii, mai au puncte slabe. Helsinki este un oras cu oameni blazati. Multi finlandezi si suedezi se duc cu feribotul in Estonia sa se imbete, ca la ei nu pot cumpara alcool in voie (apropo de boul dinainte cu comentariul despre drogati). Statul impune niste limitari care la noi ar fi privite ca lipsa de libertate de alegere.

    • fericirea este ceva relativ – unii sunt fericiți cu ursul polar in bătătura, zăpadă pana-n mai, noapte semi-polara si bere la porție si scumpa, alții nu!
      pana la urma contează cine face sondajele, nu cine le citește.

      Ca sa păstram măsura, eu zic sa ne întâlnim peste 40 de ani(70 de la revoluție) si sa criticam atunci prin comparație cu Suedia.

      Faptul ca ei au meritele lor, recunoscute, si faptul ca dvs. ii admirați NU VA CALIFICA SA-I FACETI PE ROMANI SALBATICI. Va descalificați fata de idolii dvs nordici si (inca) blonzi.

    • La noi in tara nu sunt toti acesti indivizi numerotati de dumneavoastra????

    • Ce destept esti tu alex. In finlanda si suedia alcoolul este scump din cauza depresiei oamenilor si din cauza asta nici nu poti cumpara dupa anumite ore, exista foarte multi oameni care ajung la suicid. Da, normal ca nu au de ce sa isi faca probleme cu clasa politica, au de votat intre stanga si stanga, nici nu au alta varianta, bani au, clar, au prins un avantaj categoric fata de noi astia mai din sud, si estul altora. Grenadele sunt ceva la ordinea saptamanii in suedia, bande de criminali, violurile cele mai multe in lume etc. Cand bagi capul in nisip pana ti se intampla tie, normal ca esti fericit, daca si cu clasa politica esti de acord ca mai ai doar varianta „nazista”. In plus sistemul lor medical este mult deasupra noastra sau chiar a italienilor. Nu zic ca nu au un nivel de trai bun, dar sa zici ca e paradis, e cam mult. Cel mai mare avantaj este intr-adevar ca nu sunt corupti nici ei si nici multi politicieni. Da, asta ii ajuta foarte mult.

    • 50 % sunt idioti si 50% ii exploateaza pe primii .

    • Ura fata de semeni poate sa macine si sa afecteze mintea si inima unui om mai mult decat orice drog.

    • Asa v-a zis la Moscova?
      Mujicule, vezi ca „drogatii” aia au contruit una dintre cele mai prospere economii din lume.
      Dar cred ca asta nu vi se zice la cursul de fake news.

  3. Curios, asa-i?
    Mai exista si guvernanti care gindesc. Da’ trebuie sa aiba si poporul potrivit.

    • Fiecare popor are politicienii pe care ii merita. Iar politicul isi pune amprenta in toate domeniile nu doar in justitie si economie.

    • Amicule,asteptam sa te autoinfectezi cu Covid 19 ca sa iti salvezi patronul de la moarte,o s aiti puna astia poza pe wall street!

    • Asteapta bre pudila, asteapta! Dar o stii p-aia, „de ce ti-e frica nu scapi”? N-o sa scapi, sa-mi spui cum a fost. Hai ca glumesc, carcaletele nu trage la psd-isti in mod special.

    • Cam asa gandeau si italienii la inceputul lui februarie.
      Clamau libertatea de curculatie, doreau sa nu afecteze turismul si considerau pandemia o exagerare a panicaezilor.
      Daca ii intrebi azi de masurile de atunci isi plang in pumni.
      Rabdare si la suedezi, isi vor face imunitatea „de turma” dupa ce o mare parte din turma va muri.
      Ne mai auzim peste o luna.

  4. Guvernul lasa la alegerea fiecaruia. Ei sint educati.
    La noi trebuie sa te rogi de unii cu parul. Multi de la noi nu inteleg ca statul in casa nu este numai pentru ei, bun, nu le pasa de vaitza lor, insa ei sint mijlocul de transport al virusului.

    • Bun, hai sa spunem ca noi romanii avem incepand de astazi o revelatie si brusc, devenim cetateni ideali. Ne izolam toti in case si, dupa cum zici tu, virusul nu se va mai transmite, cei deja imbolnaviti se vor vindeca.

      Ce facem in continuare, cum vom proceda? Incepem sa umblam, sa ne cautam de lucru sau ce? Pentru ca vom avea 19 milioane de romani neinfectati si neimunizati. Deci, fie ne vom imbolnavi la loc si va trebui sa o luam iar de la capat, fie vom renunta sa ne mai protejam si vom ajunge multi numai oale si ulcele ca lombarzii.
      So, mai usor cu concluziile caci este un pic cam devreme.
      Nimic nu e ce pare a fi!

  5. Acum 30 de minute am vorbit cu cumnatul meu care este in Gotteborg…Se pune pb sa inchida Stockholm, si lipsa marusilor este in parte urmarea faptului ca nu au cadru legislativ pt masuri mai dure,asta se discuta acum,crearea cadrului…Si deja creaza si un act normativ cinic: le va permite sa aleaga pacientii carora le vor acorda toate ingrijirile,in special in raport de varsta…Iar seful epidemiologilor a decalrat ca medicii nu trenuie sa poarte masti,fiindca nu-i protejeaza complet si …sperie pacientii…Stati linistiti,ca nu sunt asa minunati cum par din afara…

  6. Guvernele Suediei si Olandei: INTELIGENTE.

    • Asa incepuse si Anglia, dar cind s-a inmultit numarul de infectati pacaliciul boris s-a speriat ca pierde voturi si a pus restrictii ceea ce nu i-a oprit pe cetateni sa se infecteze si mai virtos.

    • Guvernul UK nu s-a speriat de cifrele scoase din burta de „geniul” Ferguson de la Imperial College (unul care este format in fizica, unde de fapt a facut modelare matematica, si apoi a trecut la biologie – dar el NU intelege biologia, el nu stie ce inseamna ecologia gazda-virus (parazit in general), nu stie ce insemana echilibru dinamic in ecosisteme si in sistemele complexe in general, un IMPOSTOR care a reusit sa ajunga sus cu prestidigitatii matematice), dar s-a temut ca PRESA il va toca permanent cu cifrele lui Ferguson, cum ca o sa moara sute de mii din populatia UK si alte rahaturi care nu au nicio baza in biologie. PRESA este de vina.

    • @mimiloi, ai spus bine „s-a speriat că pierde voturi”, așadar nu s-a raportat la problemă în sine, ci la percepția electoratului. Vom vedea la sfârșit care strategie a fost mai bună. Cert este că unii vor fi cu economia la pământ, indiferent de numărul de morți.

  7. Vad aici multi extaziati. Presupun ca mai au un pic si ne spun ca suedezii sunt asa relaxati pentru ca si virusul asta nu e orice virus. E un virus destept. Un virus care nu ataca popoarele superfericite, superconstiincioase si care nu scuipa seminte pe jos. Un virus care ataca doar popoare de mana a saptea, ca austriecii din Ischgl.

  8. In momentele de criza ies la iveala efectele coruptiei , involutiei , lipsa de educatie , in toata splendoarea lor …..Nu avem cum sa ne comparam cu suedezii , nu pt ca ar fi mai inteligenti ca noi , ci pt ca nivelul lor de viata si educatie generatia noastra nu are cum sa-l atinga …..Si daca Suedia a ales alfel in ce priveste pandemia , e pt ca cetatenii ei nu au dus o viata plina de penurii , munca asiduua , umilinta financiara , agricultura facuta cu sapa in arsita soarelui si mancare pe care noi o ingeram , dar pe care ei nici animalelor nu o dau …In urma unei terapii de soc in ce priveste pandemia de corona , ei vor devenii imuni , cu mici excptii , pe cand noi am fi decimati masiv . Motivul ? Simplu !! 30 de ani de coruptie ne-au facut incapabili sa tinem piept la acest mare tzunami epidemiologic .

  9. pana una-alta, suedia are de cateva ori mai multi morti de coronavirus decat romania.

  10. Mai Ioane,
    Vad ca Ferguson este impostor dupa tine. Totusi cifrele actuale din UK ii cam dau dreptate. Iata ce spunea si Harvard-ul despre herd immunity, confirmat acum si de datele americane.
    https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/15/epidemiologist-britain-herd-immunity-coronavirus-covid-19
    Mai vorbim peste o saptamana

  11. Aha, abia la chestia cu „arabii care le fac posta nevasta” am inteles pseudonimul. E cu diacritice, Poshtachel. Cu Gudurau era oricum clar

  12. evident ca sunt afara …vinterkräksjuka gripa de sezon suedeza este mult mai periculoasă ! dureri de stomac (imposibil de explicat)si febra 41 !!! https://www.thelocal.se/20181212/vinterkraksjuka-vomiting-bug-season-sweden-2018