
Cursă contra cronometru în Europa pentru exportul către Statele Unite
Într-o cursă contra cronometru, unele companii europene se grăbesc să își exporte mărfurile în Statele Unite, temându-se de o nouă creștere a taxelor vamale la sfârșitul actualei pauze de 90 de zile. Alții au anticipat intrarea în vigoare a suprataxelor de 10% și au accelerat expedierile de containere la începutul anului, transmite Euronews.
Exporturile de containere prin portul Antwerp către Statele Unite au crescut cu 3% în primul trimestru, comparativ cu primul trimestru din 2024, potrivit unui comunicat de presă al portului Antwerp-Bruges.
La o analiză mai atentă, două dintre sectoarele cele mai afectate de creșterea taxelor vamale americane și-au văzut exporturile către SUA în ușoară creștere.
În primul trimestru, exporturile europene de oțel prin portul belgian au crescut cu 2%, iar exporturile de vehicule cu 1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Confruntați cu schimbările de curs imprevizibile ale președintelui SUA, exportatorii europeni par să navigheze contra vântului.
„Unele companii anticipează aceste taxe vamale și au decis să își exporte produsele înainte ca acestea să fie impuse”, a declarat pentru Euronews Lennart Verstappen, purtător de cuvânt al portului Antwerp-Bruges.
„Dar dacă privim în general din punctul de vedere al portului, dacă ne uităm la toate segmentele și categoriile diferite, acest impact este destul de limitat”, califică el.
În calitate de al doilea port european după Rotterdam, Anvers este una dintre porțile Europei către și dinspre restul lumii.
Statele Unite sunt al doilea cel mai mare partener comercial al său, după Regatul Unit, cu aproape 28 de milioane de tone de mărfuri comercializate anul trecut.
La nivelul porturilor flamande, exporturile europene către SUA includ automobile, mașini, produse farmaceutice, produse chimice, oțel și produse alimentare.
În schimb, importurile din SUA includ materiale plastice, produse chimice, automobile, produse alimentare și farmaceutice.
Conducerea portului urmărește îndeaproape evoluțiile viitoare legate de taxele vamale și tensiunile geopolitice, care ar putea afecta lanțurile de aprovizionare.
„În acest moment, este puțin prea devreme pentru a spune dacă chinezii vor folosi Europa ca piață de export în locul SUA, dar cu siguranță este ceva ce urmărim și este cu siguranță o posibilitate. Am văzut cum s-a întâmplat în trecut”, spune Lennart Verstappen.
De partea sa, Organizația Mondială a Comerțului și-a redus perspectivele privind comerțul mondial. Aceasta avertizează că războiul comercial dintre Statele Unite și China este de natură să încetinească comerțul și creșterea economică pe termen lung.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.