Cursa internaţională pentru găsirea unui tratament împotriva Covid 19
Prin găsirea primului tratament eficient împotriva virusului, oamenii de ştiinţă ne ajută să vedem o rază de soare în lupta împotriva pandemiei, scrie Euronews, preluată de Rador. Un studiu important a constatat că medicamentul antiviral Remdesivir – dezvoltat inițial ca tratament pentru Ebola – a redus, în medie, cu patru zile, timpul de vindecare al pacienților cu Covid-19. În acelaşi timp, în rândul persoanelor care au luat medicamentul, s-au înregistrat mai puţine decese.
„Deși există o îmbunătățire de doar 31%, şi nu de 100%, rămâne o descoperire foarte importantă, deoarece s-a dovedit că există un medicament care poate bloca acest virus”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Național al Alergiei și Bolilor Infecțioase din SUA.
Odată cu răspândirea ştirilor despre un posibil tratament, la nivel mondial au crescut stocurile de Remdesivir. Numai că un studiu chinez, publicat în revista științifică Lancet, chiar dacă nu este încă complet, a demonstrat că medicamentul nu îmbunătățește rezultatele. Cu toate acestea, guvernul SUA face tot posibilul pentru ca Remdesivir să fie disponibil cât mai repede posibil.
Între timp, studiul Recovery, realizat de Universitatea din Oxford, este aplicat pe 8.000 de pacienți spitalizaţi în Marea Britanie. Sunt testate cinci medicamente deja existente, inclusiv o terapie combinată împotriva HIV și un medicament antimalaric. Organizația Mondială a Sănătății spune că a recrutat mai bine de 1.200 de pacienți din peste 100 de țări pentru „a experimenta solidaritatea” la nivel mondial.
În Franța, medicamentul pentru artrită Tocilizumab s-a dovedit a fi extrem de promițător în tratamentul pacienților grav bolnavi de Covid-19. Tratamentul, care anulează răspunsul imun natural al organismului, reduce „în mod semnificativ” numărul de decese sau de intervenții de suport vital.
Acea lumină ultravioletă care poate ataca virusul
Un tip particular de lumină ultravioletă ar putea ucide Sars-CoV-2, scrie, la rândul său, publicația italiană Il Giornale, preluată de Rador. Aceasta este teza aflată în centrul unui studiu realizat de centrul de cercetare radiologică al Universității Columbia (CRR), care testează o nouă tehnologie bazată pe un anumit tip de lumină UV care ar putea ajuta la limitarea răspândirii virusurilor în aer.
După cum subliniază Repubblica, razele UV sunt folosite des pentru sterilizarea camerelor de spital. Numai că pentru oameni, expunerea la aceste raze poate fi foarte dăunătoare pentru sănătate și, prin urmare, operațiile de sterilizare se fac atunci când spaţiile nu sunt ocupate. Tehnologia care experimentează CRR în schimb, se bazează pe un alt tip de lumină ultravioletă, numită lumină Far-Uvc, care are o lungime de undă de 220 nm, mai scurtă decât cea a luminii ultraviolete „clasice”. Aceste tipuri de raze nu pot pătrunde în țesuturi, motiv pentru care nu pot dăuna nimănui în timpul expunerii. Cu toate acestea, lumina Far-Uvc este capabilă să omoare virușii și bacteriile prezente în aer.
„Am demonstrat că această lumină poate ucide viruşii gripali – explică cercetătorii – iar acum ne-am propus să verificăm dacă poate să ucidă şi coronavirusul”. Dacă studiile ar dovedi eficiența acestor raze UV împotriva Sars-CoV-2 prezent în aer, nu ar fi greu ca această nouă tehnologie, alcătuită din lămpi care emit continuu doze mici de UVC, să fie adoptată, lămpile putând fi încorporate în corpurile de iluminat convenționale, ușor de instalat în spitale, aeroporturi, gări și în alte locuri publice frecventate de cetățeni. „Ni se pare una dintre puținele abordări care are potențialul de a preveni răspândirea coronavirusului, în loc să îl trateze”, se explică în pagina proiectul.
Lumina ultravioletă UVC are potențialul de a fi un „punct de cotitură” – a spus David Brenner, profesor de biofizică radiologică și director al centrului – Poate fi folosit în siguranță în spațiile publice ocupate deoarece are capacitatea de a ucide agenții patogeni în aer înainte de a putea să-i inhalăm. „Deocamdată, noua tehnologie este încă în fază de testare și, înainte de utilizarea acesteia, va trebui să așteptăm aprobarea Agenției pentru Administrare și Protecție a Mediului pentru Alimente și Medicamente, explică Brenner.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank