G4Media.ro

Cursa pentru șefia NATO. Politico: Iohannis e cotat cu șanse mici, Stoltenberg…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Cursa pentru șefia NATO. Politico: Iohannis e cotat cu șanse mici, Stoltenberg ar putea avea un nou mandat

Publicația europeană Politico a analizat numele vehiculate pentru șefia NATO după expirarea mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg în septembrie 2023 și, bazându-se pe surse din cancelariile occidentale, a concluzionat că cele mai mari șanse le are tot norvegianul pentru un nou mandat. Numele lui Klaus Iohannis face parte din categoria potențialilor candidați cu cele mai mici șanse.

”În contextul în care războiul face ravagii în Europa, a început cursa pentru găsirea viitorului șef al NATO. Sentimentul general, a declarat un diplomat NATO de rang înalt, este că este timpul pentru aer proaspăt. Dar aliații ar putea sfârși prin a juca în siguranță până la urmă și a rămâne cu Stoltenberg”, scrie Politico.

Un diplomat european de rang înalt a rezumat zvonurile în jurul numelor în trei niveluri, clasificate în funcție de intensitatea discuțiilor.

Primul nivel – o prelungire a mandatului lui Stoltenberg, care este cea mai menționată opțiune.

Al doilea nivel de candidați cu șanse mari îi include premierul olandez Mark Rutte, premierul estonian Kaja Kallas și secretarul britanic al apărării Ben Wallace.

Un al treilea grup cuprinde nume mai puțin frecvent menționate, fiind format din premierul lituanian Ingrida Šimonytė, președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, ori președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din Germania. Întrucât toți secretarii generali ai NATO au fost până acum bărbați, există presiuni în rândurile acestora pentru a numi o femeie.

Unii aliați au făcut presiuni pentru mai multă diversitate regională. Stoltenberg, care ocupă această funcție din 2014, este un fost prim-ministru norvegian. Cei mai recenți predecesori ai săi au fost danezi, olandezi și britanici.

Mandatul actualului secretar general a fost prelungit rapid în martie anul trecut, după invazia Rusiei în Ucraina. Mulți oficiali cred acum că o altă prelungire pentru Stoltenberg, chiar dacă scurtă, este o posibilitate serioasă. „Stoltenberg vrea să rămână”, a declarat diplomatul NATO de rang înalt.

Dar acordarea unei prelungiri scurte a mandatului lui Stoltenberg ar putea face ca o viitoare decizie de înlocuire să intre în coliziune cu propria competiție pentru posturile de conducere ale UE în 2024, ca să nu mai vorbim de viitoarele alegeri prezidențiale din SUA – un rezultat pe care unii aliați ar prefera să îl evite.

Un purtător de cuvânt al NATO a refuzat să ofere detalii despre viitoarele aspirații ale lui Stoltenberg. Întrebat în decembrie despre acest subiect, actualul secretar general a declarat pentru BBC: „Acum mă concentrez pe responsabilitățile mele. Nu fac speculații”, a adăugat el, „despre ce se va întâmpla după mandatul meu”.

Unii văd candidații din Europa de Est ca fiind deosebit de potriviți. Slovaca Čaputová, din Slovacia, bifează ambele căsuțe ca o candidată din est, deși numele ei este menționat mai rar în cercurile alianței. Un purtător de cuvânt al lui Čaputová a declarat că aceasta este concentrată pe slujba sa actuală, dar a precizat că posibilitatea ca o slovacă să fie vehiculată pentru postul din NATO este „o reflectare puternică a deciziilor noastre externe și de securitate”.

O altă figură posibil în cursă este Klaus Iohannis. Dar, potrivit Politico, el ar putea întâmpina obstacole din partea Ungariei vecine și opoziție din partea celor care ar prefera un candidat de sex feminin.

Președintele Klaus Iohannis nu a exclus public posibilitatea de a ajunge șef NATO. Întrebat pe data de 5 iulie 2022 de reporterul digi24.ro, la o conferința de presă de la Palatul Cotroceni, dacă ar accepta să fie viitorul secretar general al NATO după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

Cu toate acestea, unele capitale occidentale nu ar susține astfel de candidați în acest moment, considerând că estul alianței – și în special statele baltice – este prea războinic atunci când războiul face ravagii alături.

Însăși Kallas din Estonia a minimalizat așteptările, declarând presei locale în noiembrie că „probabilitatea ca o astfel de ofertă să fie făcută” este „extrem de scăzută”.

Un posibil compromis vehiculat la Bruxelles este încă un secretar general din Olanda. Politicienii olandezi au fost în mod tradițional o alegere populară pentru acest rol, deținând anterior postul timp de trei mandate care au acoperit 21 de ani în ultimele șase decenii.

Olandezii sunt văzuți ca fiind serioși în materie de apărare, dar nu la fel de aprigi ca cei din țările baltice – iar numele actualului prim-ministru Rutte, al viceprim-ministrului și ministrului de finanțe Sigrid Kaag și al ministrului apărării Kajsa Ollongren circulă ca posibili candidați.

Întrebat despre aceste speculații, Rutte a declarat că vrea „să părăsească complet politica și să facă ceva complet diferit”. Cei doi miniștri olandezi nu și-au exprimat interesul pentru acest post.

Președinta Comisiei, von der Leyen, fost ministru german al apărării, este o candidată care ar putea obține sprijin din partea capitalelor occidentale nervoase în legătură cu perspectiva unui lider din flancul estic, dar nu este clar dacă este interesată de acest rol. „Nu comentăm niciodată astfel de speculații”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei.

Deși reputația sa în cercurile de securitate este mixtă, von der Leyen este văzută ca un posibil candidat puternic, indiferent – dacă momentul se aliniază și nu obține un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene.

Printre alte politicieni de sex feminin vehiculate se numără vicepremierul canadian Chrystia Freeland, foarte respectată, și ministrul de externe Mélanie Joly. Cu toate acestea, potrivit oficialilor, în condițiile în care alianța se concentrează pe consolidarea apărării, cheltuielile reduse ale Ottawa în domeniul apărării și statutul de țară non-europeană înseamnă că este puțin probabil ca o canadiancă să obțină această funcție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

37 comentarii

  1. Un polonez va fi viitorul șef NATO.

    • Eu zic sa-l ia la ei acolo sa scapam de asta, da un nenorocit mai perfid ca asta, greu de gasit. Nici Iliescu nu-l intrece la perfidie e asta. Asta e cel mai rau presedinte de departe dintre toti pe care i-am avut, as zice chiar si de Ceausescu, macar ala era cisntit si facea ce zicea. Iohanis asta te-ar vinde in secunda 2 ca sa ii fie lui bine, restul? citez din marele Iohanis: „Ghinion”.

    • N-ai cum sa pui un primar de „sat” într-o așa funcție. Eventual pot să îl facă patron de sala de sport că tot ii place să tragă de fiare…

    • Cum il cheama cati ani are si ce nr. are la pantof nea Omidule?

  2. Iohannis nu merită angajat nici portar/ paznic la NATO. Este o NULITATE !

    • Corect!!!

    • Eu nu pot înțelege cum de a fost chiar și luată vreodată în considerare candidatura unui dulap și, mai ales. conform căror criterii. Nu a fost de ajuns că adjunct e unul ”Mihaela, dragostea mea”?

    • Mâncați ba semințe în continuare și nu va băgați în discuție dacă nu aveți habar! Cine ați vrea voi sa fie, tot drulă???

  3. Ce fraieri, Klaus e cel mai potrivit. La alegeri ii injura pe rusi, apoi, dupa ce e ales, face cea mai tare alianta cu rusia, ca sa se teama toti extraterestrii de noi….

  4. sper sa ramana aici sa ne strezeze viata

  5. stoltenberg a fost numit presedintele bancii centrale a norvegiei la 1 martie 2022. a zis ca sta pana la 1 octombrie 2022 la nato. apoi guvernul norvegian a zis ca sta pana la sfarsitul lui 2022. stoltenberg e tot la nato si in 2023. unde va ramane in continuare. ionahis nu va fi numit la nato, dar va primi o functie la ue, dupa terminarea mandatului de presedinte.

  6. Secretarul general NATO are mai mult un rol decorativ, de purtator de cuvant, in cadrul Aliantei. De facto, seful Organizatiei e presedintele Americii.

    • stoltenberg e doar un avatar al complexului militar american. Si da, cu cat esti mai servil americanilor, cu atat ai sanse mai mari de-a fi ales. Eu mizez pe trompetele gen Ursula, Borell sau chiar „ecologista„ Baerbock

  7. Terminati cu iohannis la NATO, ca baga programul ‘NATO inarmat’ si ajunge Ilie Nastase general la NATO.

  8. Să fim serioși,mai probabil este că „al nostru” NU e candidat ptr.nicio funcție,nici la NATO,nici la UE.

  9. Sanse zero nu mici! Limba de lemn.

  10. Daca ii spun sovieticii pe burta, prostu se executa imediat !

  11. Iohannis e cotat cu șanse mici – mai precis cu șanse zero :-)))

  12. Ma BUCUR ca Iohannis e cotat cu sqnse mici… sper sa devina minuscule . NATO are nevoie de un om de actiune , NU de o molie.

  13. Domnul Iohannis este la fel de pregătit pentru NATO pe cât era domnul Dîncu la Ministerul de Război .

    Dar șanse are, dacă Secretarul general adjunct NATO este domnul Geoana, care de asemenea a ajuns in mod inexplicabil in funcția respectiva.

    • Domnu’ Constantin sau preferati “nea Constantine” unde ati vazut dumneavoastra Minister de razboi in Romania. Ministerul Apararii Nationale, asa ii zice si da, aveti dreptate cu Dincu si Dulapul. Sacul si petecul. Doi papitoi cu impresii cat Everestul, in rest gargara cu lemn. La NATO nu este necesara masina de facut rumegus numita Iohanis.
      In alta ordine de idei, aceste pozitii se negociaza. Romania sta foarte prost la capitolul negocieri. De ce? Ne invartim intr-un cerc vicios, specialistii care negociaza nu stiu sa o faca sau mai rau nu au pe cine sa trimita pe aceste pozitii din lipsa de profesionisti/specialisti. Exemplul este armata care nu este in stare sa negocieze pozitii cu grade inalte in structura de comanda militara a NATO. Vedeti unde a dus slaba educatie si furtul generalizat, asa numitele doctorate?! Cati generali romani sunt in pozitii de comanda a fortelor intrunite ale NATO?!

  14. E nevoie de un om de actiune la sefia NATO nu unii care in caz de conflict se vor uita cu atentie si ingrijorare!

  15. Haha Iohannis la NATO, buna asta. Sanse zero. Probabil au deja plante.

  16. Aaa, pai eu am șanse mai mari. Ma votează pe Facebook.

  17. Iohannis va deveni europarlamentar.

  18. unde sa-l pui pe mutulica shef la NATO?? Asta face iara o combinatie de tip USL 2.5 si ma trezesc cu Rusia in NATO dupa 9 luni ca sa distruga tot evident!!

  19. O nulitate! Alegerile pt aceasta functie nu se face de catre romani care pun botul la promisiuni (din fericire) . In exteriorul tarii se stie ca acest bufon e un neica nimeni.

  20. Cu iepurele laș de la Cotroceni s-ar duce de râpă NATO, mai bine lipsă!
    Ar fi în stare să trimită ambasadorul la moscova în numele „bunelor relații”!

  21. Mă mir că se mai gândește cineva la el.

  22. Ar pierde in orice alegeri, cu orice contracandidat, fie acela si o planta.

  23. Ce aveti frate de tot o dati cu Iohanis, acolo trebuie cineva foarte activ mai ales acum, iohanis o sa fie bun ca cand nu sa sa mai fie nevoie de aceasta organizatie, cand o sa fie simbolica si toate popoarele se inteleg intre ele.

  24. O ruina de om, un esuat. Ce patetic!

  25. Dacă NATO s-a reprofilat pe golf, ski şi concedii, atunci Vodă-Şifonier este cel mai bun!

    🖕 Iuie Ioiannis! 🖕

  26. Daca apuca Klaus la NATO,ne mananca rusii ca pe clatite cu ciocolata,ca sasul doarme bine.Am avut incredere in omul acesta suta la suta,dat m-am inselat grav de tot,nu merita nici-o functie in statul roman,in nici-un stat.

  27. Presedintele Romaniei,nu pot sa-i scriu numele avand in vedere atrocitatile cauzate poporului roman,trebuie cercetat/judecat de (de complet de judecata non-Predoiu! sau !!!1
    Acest comentariu este adresat judecatorilor romani!

    Sper sa se faca dreptate poporului roman!

    Multumesc.

  28. Preşedinte-samsar aduc BMW ultimele modele cel mai bune lucrăm şi la comenzi mai mari. În contextul geostrategic actual oficialii NATO au nevoie de maşini bune să nu îi depăşească inamicii ruşi cu Lada. Programul meu este să înzestrez fiecare oficial şi ofiţer NATO cu un automobil puternic de lux calitate germană. Aduc nou-nouţ sau cu kilometrajul dat înapoi.

    ROG SERIOZITATE!
    TEL: 07WW.WWW.WWW