Cursa Valentinei, primul transsexual care concurează la Jocurile Paralimpice: „Atletismul mi-a salvat viața” / „Am trăit într-o lume a mea. De la vârsta de patru ani purtam lac de unghii. Dar pe dinafară, nu am arătat niciodată niciun semn de feminitate”
Italianca Valentina Petrillo este primul sportiv transsexual care concurează la Jocurile Paralimpice, competiție ce începe la Paris, informează La Gazzeta dello Sport.
A avut un vis, născut în fața unui televizor. „Aveam șase ani și l-am văzut pe Pietro Mennea câștigând 200 de metri la Jocurile Olimpice de la Moscova. El a devenit mitul și inspirația mea. Datorită lui m-am îndrăgostit de atletism”.
Din acea zi, ideea lui a fost să participe la Jocuri. Cu toate acestea, ceva i-a schimbat perspectiva.
Era adolescent și a fost diagnosticat cu sindromul Stargardt, care implică o reducere progresivă a vederii. Ca persoană cu deficiențe de vedere, obiectivul a rămas același, dar de la evenimentul olimpic la evenimentul paralimpic.
Nu a fost singura schimbare: „Am trăit într-o lume a mea. De la vârsta de patru ani purtam lac de unghii. Dar pe dinafară, nu am arătat niciodată niciun semn de feminitate”.
Identitatea sa de gen era diferită de corpul masculin în care se afla Valentina Petrillo: „Am decis să duc acest secret în mormânt, nu voiam să-mi dezamăgesc părinții”.
Atletismul a ajutat-o: „M-a salvat de ceea ce puteam deveni trăind într-un cartier dificil din Napoli. Întotdeauna mi-a plăcut să alerg”.
Sportul a devenit în cele din urmă profesia ei, mulți ani mai târziu, după un debut dificil. Valentina își va îndeplini acest vis la Paris, când la deschiderea Jocurilor Paralimpice din 28 august va îmbrăca tricoul albastru al echipei naționale italiene de atletism, alergând pe aceeași distanță ca Mennea, 200 de metri, pe lângă 400 de metri.
De asemenea, ea va deschide calea: va fi primul atlet transsexual care participă la Jocurile Paralimpice: „O valoare sportivă foarte importantă, dar și una socială și culturală, încercând să desființez stereotipurile și clișeele despre persoanele transsexuale. De asemenea, scriu despre asta într-o carte care va fi publicată după Jocuri”.
Intimidările nu au lipsit: „Mai ales pe rețelele de socializare, acolo există o adevărată ură. Din cauza amenințărilor, am renunțat la Campionatele Mondiale Masters din Polonia. Am fost pe punctul de a renunța la sport. Ajutorul „antrenorului meu mental” Luca Catalano și sprijinul lumii paralimpice au fost fundamentale”, povestește ea.
A câștigat campionatul italian feminin în 2020, iar la Campionatele Mondiale de la Paris de anul trecut, a luat bronz la 200 și 400 de metri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii