G4Media.ro

Cursurile de religie din școli ar trebui să fie obligatorii pentru toți…

Foto: Fundacja Dzieło Nowego Tysiąclecia

Cursurile de religie din școli ar trebui să fie obligatorii pentru toți elevii, spune un cardinal polonez de frunte

Una dintre cele mai înalte personalități bisericești din Polonia a cerut ca orele de religie din școli – care predau catehismul catolic și sunt în prezent opționale – să devină obligatorii pentru toți elevii. El afirmă că „fără cunoașterea creștinismului, tinerilor le va fi dificil să înțeleagă lumea modernă”, scrie Notes from Poland,

Observațiile cardinalului Kazimierz Nycz, arhiepiscop de Varșovia, vin la doar câteva zile după ce ministerul educației a dezvăluit planurile de a merge în direcția opusă prin reducerea la jumătate a numărului de ore de religie predate în școli.

În prezent, orele de religie sunt finanțate și găzduite de școlile publice, dar cu profesori și programe alese de biserica catolică. Majoritatea elevilor le frecventează, deși proporția a scăzut în ultimii ani.

Au existat dezbateri intense cu privire la oportunitatea continuării orelor de religie în forma lor actuală și la modul în care acestea ar trebui finanțate. Un sondaj realizat în 2022 a arătat că 44% din populație dorește eliminarea lor completă din școli. Alte două sondaje din 2019 au indicat majorități mari în favoarea încetării finanțării publice a acestora.

Cu toate acestea, vorbind pentru Agenția de presă poloneză (PAP), Nycz a susținut că nu numai că orele de religie ar trebui să continue să fie ținute în școlile publice, dar că acestea ar trebui să fie obligatorii pentru toți elevii.

„O oră de lecții de religie pe săptămână ar trebui să fie absolut obligatorie pentru toți elevii, deoarece trăim într-o civilizație europeană”, a spus cardinalul. „Douăzeci și șapte de țări europene au înțeles că educația religioasă este ceva necesar în școli”.

În multe alte țări europene, astfel de cursuri constau în predarea unor informații despre o serie de religii și sisteme de credință. Cu toate acestea, în Polonia, ele constau în mare parte în catehism catolic.

„Este imposibil să înțelegi arta, muzica și arhitectura europeană fără cunoștințe despre creștinism”, a adăugat Nycz. „Fără cunoștințe specifice în acest domeniu, va fi dificil pentru tineri să înțeleagă mecanismele care guvernează lumea modernă, Europa și Polonia.”

Constituția Poloniei stipulează că „autoritățile publice trebuie să fie imparțiale în chestiuni de convingeri personale, religioase sau filosofice” și că „părinții au dreptul de a asigura copiilor lor o educație morală și religioasă și un învățământ în conformitate cu convingerile lor”.

Observațiile cardinalului vin după ce ministerul educației a publicat marți, în această săptămână, un proiect de regulament care, de la începutul anului școlar viitor, ar reduce la jumătate numărul de ore de predare a orelor opționale de religie și etică, de la două ore pe săptămână la una.

De asemenea, ar impune ca aceste cursuri să fie predate fie la începutul, fie la sfârșitul zilei de școală, pentru a evita situația în care elevii care nu le urmează ajung să aibă goluri în orar în mijlocul zilei.

Conflict politic pe tema religiei în școli

Comentând modificările propuse, ministra educației, Barbara Nowacka, din partidul Inițiativa Poloneză (centru stânga), a declarat că, „dacă un copil are mai multă religie decât biologie, chimie, geografie combinate [așa cum este cazul în prezent], atunci ceva în procesul educațional merge prost”.

Foto: Gov.pl

„Dacă există oameni, și cu siguranță există, pentru care această educație religioasă este importantă, nimic nu împiedică implementarea orelor suplimentare ca parte a claselor suplimentare”, a adăugat ea, citată de cotidianul Rzeczpospolita.

Guvernul național-conservator al Partidului Lege și Dreptate (PiS), care a condus Polonia între 2015 și 2023, a fost un susținător puternic al bisericii și al predării religiei în școli. PiS dorea ca toți elevii să fie obligați să urmeze cursuri de religie sau de etică.

În 2021, ministrul educației PiS, Przemysław Czarnek, a declarat că este vital ca copiii polonezi să primească o educație creștină, astfel încât să poată „salva civilizația latină în Europa și în lume”.

Foto: Facebook Przemysław Czarnek

Cu toate acestea, noua coaliție de guvernare, mai liberală, care a înlocuit PiS la guvernare în decembrie anul trecut, a evoluat în direcția opusă, încercând să diminueze importanța religiei în școli.

Aceasta a eliminat deja notele primite la orele de religie din mediile elevilor de la sfârșitul anului și a permis școlilor să creeze clase de religie compuse din elevi din diferite grupe de ani, mai degrabă decât din cohorte unice, cum era cazul anterior. Aceste schimbări au fost întâmpinate cu critici din partea bisericii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. muje, bor! preventiv!

  2. Ei, dac-a zis un cardinal polonez de frunte… nu e ca și cum ar fi observatorul suprem?

  3. Religia trebuie sa fie optionala in școli la fel ca si in viața de zi cu zi.

  4. Cum ar putea tinerii să înțeleagă vreodată misterele lumii moderne dacă nu sunt forțați să studieze catehismul catolic, nu? Fără aceste „lecții cruciale”, cum ar putea recunoaște o operă de artă sau o clădire frumoasă? De parcă nu ar fi destule cărți, filme, muzee sau chiar internetul ca să afli despre asta.

    Și tare ar fi frumos ca Polonia să impună religia tuturor, în numele „civilizației europene”! Pentru că exact asta le lipsește elevilor, o materie în plus pe care o frecventează cu entuziasm și pasiune. Dar de ce să-i lăsăm pe părinți să decidă asupra educației copiilor lor, când cardinalul știe ce e mai bine pentru toată lumea?