G4Media.ro

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanței de urgență care…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Constituțională a admis sesizarea Avocatului Poporului împotriva ordonanței de urgență care instituie amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea izolării / Amenzile uriașe sunt neconstituționale

Curtea Constituțională a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.

UPDATE: Curtea Constituțională precizează, într-un comunicat, că a decis, cu unanimitate, că OUG 34 este neconstituțională în integralitate: „A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”

„Actul normativ care reglementează regimul juridic al stării de asediu și al stării de urgență are ca scop crearea cadrului legal al măsurilor excepționale impuse de gestionarea situației de criză, măsuri care, prin ele însele, afectează drepturi și libertăți ale cetățenilor. Cu alte cuvinte, rațiunea legii este tocmai aceea de a constitui temeiul legal al restrângerii exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale, în acord cu imperativul onstituțional stabilit în art.53 alin.(1), precum și temeiul legal al măsurilor excepționale care pot viza inclusiv atribuții ale
instituțiilor fundamentale ale statului.

Reținând că actul normativ care restrânge/afectează drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor sau instituții fundamentale ale statului cade în sfera interdicției prevăzute de art.115 alin.(6) din Constituție, Curtea a constatat că, în actualul cadru constituțional, un atare act nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea dispozițiilor art.73 alin.(3) lit.g) din Constituție, în regim de lege organică. Având în vedere că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 a fost adoptată în temeiul art.114 alin.(4) din Constituția României din 1991, deci anterior revizuirii Constituției prin Legea nr.429/2003 (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.758 din 29 octombrie 2003) care a introdus dispozițiile art.115 alin.(6), Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 a fost adoptată cu respectarea cadrului constituțional în vigoare la acea dată, care nu limita prerogativa legislativă a Guvernului în sensul neafectării regimului instituţiilor fundamentale ale statului sau a drepturilor și libertăţilor fundamentale.

În schimb, în ceea ce privește Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999, Curtea constată că aceasta a fost adoptată cu încălcarea art.115 alin.(6) din Constituție, întrucât prin conținutul său normativ a vizat restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți fundamentale (dreptul de proprietate, dreptul la muncă și protecție socială, dreptul la informare, libertatea
economică)”, se arată în comunicatul CCR.

OUG 34 modifica articolul 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și al stării de urgență, pe care de asemenea CCR l-a declarat neconstituțional.

„Curtea a reținut că dreptul contravenţional, asemenea dreptului penal, are un caracter subsidiar, intervenind doar acolo unde alte mijloace juridice nu sunt suficiente pentru protejarea anumitor valori sociale. În aceste condiţii, actele
normative cu putere de lege și actele administrative cu caracter normativ prin care se stabilesc și se sancţionează contravenţii trebuie să întrunească toate condițiile de calitate ale normei: accesibilitate, claritate, precizie și previzibilitate. Or, Curtea constată că dispozițiile art.28 alin.(1) prin sintagma ”nerespectarea prevederilor art.9 constituie contravenţie” califică drept contravenție încălcarea obligaţiei generale de a respecta și de a aplica toate măsurile stabilite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, în actele normative conexe, precum şi în
ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite, fără a distinge expres actele, faptele sau omisiunile care pot atrage răspunderea contravenţională. În mod implicit, stabilirea faptelor a căror săvârşire constituie contravenţii este lăsată, în mod arbitrar, la libera apreciere a agentului constatator, fără ca legiuitorul să fi stabilit criteriile şi condiţiile necesare operaţiunii de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Totodată, în lipsa unei reprezentări clare a elementelor care constituie contravenţia, judecătorul însuşi nu dispune de reperele necesare în aplicarea şi interpretarea legii, cu prilejul soluţionării plângerii îndreptate asupra procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.

Mai mult, prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 stabilesc în mod nediferențiat pentru toate aceste fapte, independent de natura sau gravitatea lor, aceeași sancțiune contravențională principală. În ceea ce privește sancţiunile contravenţionale complementare, deși legea prevede ca acestea se aplică în funcţie de natura şi gravitatea faptei, atâta vreme cât fapta nu este circumscrisă, evident că nu se poate determina nici natura sau gravitatea sa pentru a stabili în mod just sancțiunea complementară aplicabilă.

În concluzie, Curtea a constatat că prevederile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999, caracterizate printr-o tehnică legislativă deficitară, nu întrunesc exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate şi sunt astfel incompatibile cu principiul fundamental privind respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum și principiul restrângerii proporționale a exercițiului drepturilor și libertăților
fundamentale, prevăzut de art.53 alin.(2) din Constituție”, se arată în comunicatul Curții.

Potrivit ordonanței de urgență, care a intrat în vigoare pe 3 aprilie, amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut la următoarele valori: minim 2.000 lei şi maxim 20.000 lei, faţă de minim 100 şi maxim 5.000 de lei, cât erau până atunci.

Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până atunci, la 10.000 de lei. Maximul amenzii pentru persoane juridice a rămas stabilit la 70.000 de mii de lei.

În plus, au fost introduse şi sancţiuni complementare pentru cei care nu respectă prevederile legale, după cum urmează:

* confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie;

*interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;

* suspendarea temporară a activităţii;

* desfiinţarea unor lucrări;

* refacerea unor amenajări.

În sesizarea transmisă CCR, Avocatul Poporului, Renate Weber, a susținut că această OUG încalcă principiul securităţii juridice, deoarece nu are avizul Consiliului Economic şi Social, în condiţiile în care modifică şi completează Legea privind Statutul poliţistului, pe cea referitoare la Statutul cadrelor militare, Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, precum şi Legea poliţiştilor de penitenciare.

Weber a mai argumentat că actul normativ modifică raporturi de serviciu, ceea ce implică obligativitatea consultării Consiliului Economic şi Social, pentru emiterea avizului, lucru care nu s-a întâmplat, ceea ce ”constituie un viciu de constituţionalitate a legii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

86 comentarii

  1. No, sa vedeti acum lume pe strazi si peste tot

  2. Consecinta, amenzile date pana acum de care era mandru Manivela sunt ilegale. Oare are bunul simt sa-si dea demisia?

    • consecinta, o s-o vezi peste vreo doua saptamani prin spitale

    • unu, hai sa aruncam vina in ograda CCR-ului si al Avocatului Poporului. Citeste decizia, vina este clar a guvernului deoarece politistul putea sa-ti dea amenda de la 2000 de lei la 20.000 de lei dupa bunul plac, fara niciun criteriu de departajare, nu mai vorbesc de cuantumul amenzilor, cel mai mare din Uniunea Europeana. Daca amenzile erau de bun simt, nu se ajungea aici. Acelasi lucru a subliniat si Augustin Zegrean la DIGI 24 acum cateva minute.

    • Ca prea te bucuri, sa iti spun 2 vorbe despre deciziile CCR, ca prea va pricepeti toti la Drept. In mod normal, legea dispune DOAR pe viitor, singurele exceptii fiind in domeniul penal si contraventional. M-as mira sa stii diferenta dintre infractiune si contraventie…
      Si nu, nu trebuie sa isi dea nimeni demisia. Pe principiul asta, care te excita pe tine, toti PSD.istii din Parlament, care au scos pe banda rulanta legi neconstititionale, ar trebuie sa isi dea demisiile. Numai astazi PSD+Ponta si 3%-6 neveste, au 2 legi declarate neconstitutionale de CCR.

    • Gabi, uiti de cate ori i-a dat peste nas CCR-ul lui Klaus Iohannis?

    • @Gabi :
      Toti pot contesta spunand doar atat : „Este neconstitutional.” Restul il face judecatorul !

      PS. Culmea ca pot cere si cheltuieli judiciare de la stat (daca si-au luat avocat, de exemplu) !

    • Susufler0, dupa ce apare motivarea in M.Of este in vigoare…si dureaza. Contestarea Procesele verbale de constatare a contraventiei se face in 15 zile zile calendaristice de la promirea p-v.

    • @Gabi:
      Se va putea cere repunerea in termen !

    • Din pacate cam are dreptate nesimtita… pnl are juristi de doi lei

  3. Protectorii infractorilor din aceste instituții vor să-și atragă simpatia infractorilor care au încălcat regulile stabilite prin starea de urgență. Își închipuie că așa vor uita fărădelegile pe care le-au făcut până acum. O dovadă în plus că infractorii sus puși apără infractorii.

    • Vasile, ai grija la cuvinte amice, ai jignit peste 300.000 de romani, unii de buna credinta care probabil au fost amendati abuziv. Aceasta publicatie nu este gunoiul tau sa arunci cu laturi peste toti.

    • Eu-geniu , ai scapat de undeva te tii partea infractiunii .

    • eu-genius..abuziv? i-a scos cineva din casa „abuziv” in perioada de pandemie, i-a fortat cineva sa incalce regulile impuse intr-o stare de razboi? hai sictirrr, kakat cu ochi! cand o sa stai cu tzava in gat la ati, sa-ti amintesti de „amenzile abuzive”…

    • Esti din aia cu crema de cacao eugenio???

  4. Deci asta inseamna ca toti aia amendati la petrecere,in final au dreptate?Adica ce rost mai au politistii si militarii din intersectii?Acum poate sa iasa oricine pt ca nu le pot fi date amenzi?Nu inteleg.Sau asta se aplica doar amenzilor care sunt foarte mari?Ce forta mai are politia in situatia asta?Se poate iesi oricand acum pentru ca politistii nu mai au ce sa faca?Sau pot aplica amenzi doar ca mai mici?Care e ideea?Se pricepe cineva de aici sa explice?

    • Explicatia e ca renata este sluga pzd si nu contaza efectele secundare; daca poate pune bete-n roate guvernului care i-a dat jos asta conteaza…
      Altfel, aleaga-se praful!

    • @Inapasevedeinvers:
      Prietene, nu este vina lui Renate Lata-n spate ci, din pacate, a lui Predoiu si Orban ! :((

    • N-am zis ca e de vina, am zis ca asta e explicatia.
      Punctual, se poate sa aiba dreptate, dar e clar ca pentru ei nu conteaza consecintele, atata timp cat pot sa mai bage o shtanga in rotile pnl si-asa destul de ruginite.
      Eu unul aveam mari indoieli ca vor fi puse in executie aceste amenzi; au fost puse atat de sus incat 90% nu-si permit sa le plateasca, iar altii le vor contesta pe diverse motive iar treaba se va intinde, astfel incat statul se va alege oricum, cu praful de pe toba… candva cand ne-am mai fi sters mucii, ar fi urmat un fel de amnistie. Pupat piata independentii
      Dar acum practic se da brusc liber la haos, pentru ca nu mai exista niciun mijloc de coercitie. Politistii aia din strada n-au decat sa plece acasa. Unii dintre ei mai au o satisfactie, ca si-au mai descarcat stresu’ pe niste recalcitranti … cu pulanu.
      PS Crezi ca a platit cineva amenda pana acum? Daca da, cam cati? Suntem aici, la portile orientului…

    • @Inapasevedeinvers:
      Fraierii au platit-o ! Deja cred ca avocatii incep sa racoleze clienti ! Vor fi contestate pt motive diverse, pornind de la neconstitutionalitate si trecand prin nelegalitate, apoi prin netemeinicie si ajungand pana la a cersi mila judecatorului !

      PS. Un lucru este cert, vor fi multe solutii in care sanctiunea cu amenda va fi transformata in „Avertisment”! :))

    • Inca una si ma duc:
      Cum ii mai tii in casa o saptamana, daca tot vrei sa tii cumva lumea sa mai respecte starea de urgenta?

    • @Inapasevedeinvers:
      Amendandu-i !

      PS. Te rog insa sa nu ma intrebi dupa care lege ! :))))))

    • Trebuie sa recunoastem deschis ca, de data asta, avocatul „poporului psd” si-a facut bine meseria, a atacat cum trebuie si a obtinut practic ce a urmarit – decredibilizarea guvernului – cu argumente irefutabile. Caz castigat fara echivoc.
      Ceea ce nu s-a intamplat in 10 august, pentru ca atunci nu era vorba despre poporul psd. Atunci a fost avocatul „decat” al psd.
      Cetatenii, indiferent de varsta, sex, rasa si religie, care au fost gazati in masa, cei care si-au lua bastoane pe spinare desi dadeau, in mod explicit semne de non-violenta (ca de aia violenti se temeau si organele), nu au beneficiat de avocat. Avocatul poporuluipsd a constatat doar ca procurorul care incerca sa-i apere, nu era in drept s-o faca.
      Pai, sa nu-ti vina draciiiii!??

  5. CCR = Covid Cooperation Court

  6. Pai prescurtarea Av. Poporului a inceput de mult sa se citesca avortonul poporului. Si au realizat toti berbecii psdului din CCR ca majoritatea celor amendati erau votantii propriului partid: prostie multa, carte putina si tupeu fara margini. Preponderent portretul amendatului in vreme de covid. Asadar toti acestia trebuie protejati. Nu cei care respecta regulile si impiedica raspandirea coronavirusului. Astia da-i in masa de sorosisti.
    Tare as vrea sa vad pe unul din CCR aripa toxica, intubat din cauza astora cu megatupeu amendat, pe care tocmai i-au iertat suav acum.

    • Mai iesi la aer, vad ca aerul rarefiat din casa tampeste la greu!!!!

    • Ies zilnic, dar respect legea. Ies doar pentru motive mentionate in ordonanta si intotdeauna cu declaratie. Nu-i asa ca sunt chiar fraier?
      De ce n-as baga si eu o manea ca tine colea pe asfalt cu mici sfaraind pe gratar? As vedea viata mult mai frumoasa. Mai ales cand m-as sterge cu amenda la c*r dupa imi golesc burdahanul de mici.
      Si inca ceva maestre al sofismelor. Aerul e rarefiat doar la inaltime. Niciodata in casa, indiferent cat ai sta acolo.

  7. O decizie ce mai mult face rau decit bine chiar initiatorilor si decidentilor , ce vor fi acuzati ca sprijina infractiunea .

    • Cum sprijina infractiunea, daca CCR ti-a explicat ca Sica a incalcat legea cand a dat ordonanta asta? Citeste articolul pana la capat.

    • Alex, nu-l mai critica pe Sica, colegul valeeeeu are o icoana in casa cu poza lui Sica, se inchina la ea in fiecare zi.

    • Eugenia , tu la ce te uiti inca – la ceausescu pcr ? mai ai portretul pe perete sau ai facut gaura in el ?

  8. Urrraaaa!!!

    Bai copii, v-a zis cineva de cand se produc efectele unei decizii CCR?
    Va spun eu: de la data publicarii in Monitorul Oficial.

    Pana atunci trebuie sa se motiveze, sa se redacteze sa se semneze si apoi sa se publice in MO. Acesti pasi vor lua macar 30 de zile din acest moment.
    Insa dreptul de a contesta procesele verbale este limitat la 15 zile cf. art. 31 din OG nr. 2/2001, care va curge cf art. 62 din decretul 240/2020 pt prelungirea starii de urgenta…

    Daca decizia nu se va publica pe perioada proceselor care se vor face pentru anularea amenzilor?

    • Prietene, cand o lege este declarata neconstitutionala, poti sa contesti o amenda oricand vrei tu, chiar si dupa 2 ani de zile.

    • Degeaba le spui tu! Tre’sa le spuna Gadea pentru ca ei doar asa inteleg! N-ai observat ca tara asta este plina de juristi, dar ei nu fac distinctia intre infractiune si contraventie?

    • Ba, da’ tu mai stii altceva decât „deosebirea dintre infracțiune si contravenție”?! Ce tot te dai rotund pe aici, ai făcut drept la Spiru si vrei sa ne arăti? Prietene, să îți spun ceva: acum orice prost poate căuta pe Google orice chestie juridică și află imediat deosebirea dintre infracțiune și contravenție!

    • Pana la data declararii neconstitutionale a unei prevederi legale ea produce efecte … adica tot ce s-a dispus in baza acelei norme e bine decis. Dupa declararea neconstitutionalitatii normei ea nu mai poate fi aplicata, insa abrogarea ei (iesirea din vigoare) ca urmare a declararii neconstitutionalitatii sale se face in 3 feluri: fie prin abrogare expresa; fie prin inlocuirea normei cu alta norma (adica necesita interventia parlamentului/guvernului), fie prin abrogare tacita (parlamentul nu pune norma declarata neconstituionala in acord cu decizia CCR in termenul prevazut de Constitutie).

      Asadar, ceea ce vroiam eu sa va zic e urmatorul lucru: jurisprudenta instantelor va fi cea care va decide daca decizia CCR de azi va produce efecte in privinta sanctiunilor aplicate inainte de publicarea acesteia in MO … pana atunci e posibil ca „oamenii legii” sa continue sa dea amenzi (cu exceptia cazului in care pe linie ierarhica nu li se spune sa stea in banca lor) pentru ca dpdv legal normele declarate neconstitutionale azi sunt dependente de prevederile art. 147 alin. 4 din Constitutie care zice asa:
      „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.

      Sper ca aceasta prevedere constitutionala e destul de clara pentru toti cei care se entuziasmeaza ca prostii.

  9. Problema nu este ca un imbecil iese si se infecteaza.
    Problema este si eu si tu le platim spitalizarea la panaramele astea.
    Asa si cu vaccinarea.Eu as zice atunci cand refuza sa-si vaccineze copilul sa dea o declaratie ca in caz de imbolnavire suporta costul tratamentului si spitalizarea.

  10. Din pacate, a avut dreptate Renate Lata in Spate !

    Din material rezulta ca oug 36/2002 era minat de neconstitutionalitate formala , nerespectarea unor cerinte legale obligatorii ! Si asa e ! Predoiu, ce-ai pazit ?

    Deci prostii care au platit amenzile pot cere banii inapoi iar ceilalti nu au de ce sa mai plateasca amenzile primite ! Tot ce trebuie sa faca este sa conteste procesele verbale de contraventie spunand atat : „Contest pt ca este neconstitutional”. Restul face judecatorul !
    Culmea ridicolului : daca isi iau avocat, statul le plateste si cheltuieli de judecata !!! :))))))))

    PS. Concluzia (de la Radu Banciu citire) : „PNL e tot un fel de PSD dar format din prosti ! Sau forma clasica: „Penelistii sunt tot un fel de pesedisti dar (mult) mai prosti” !

    PPPPS Din pacate !

    • Si cate sperante s-au naruit ! Pai din amenzile astea se faceau masti, cobinezoane, manusi… Contractele erau deja in ciorna!

  11. cip, daca tot iesi in strada, du-te in Piata Victoriei sa protestezi impotriva Guvernului Orban, ei au gresit in aceasta cauza deoarece nu au fost in stare sa faca o ordonanta de urgenta coerenta.

  12. In sfarsit, un suflu de normalitate.
    Imbecilii Vela, Arafat si Orban ar trebui sa demisioneze dupa aceasta palma.
    Acum sa declare neconstitutionala si OUG 1/99, sa-si bage Iohannis unde vrea el starile de urgenta si ordonantele militare specifice dictaturilor.

    • @Elend:
      daca peste vreo luna, doua nu te mai citesc voi putea considera cu deplin temei ca ai dat coltul dupa ce te-ai plimbat in deplina libertate si fara constrangerea unor legi neconstitutionale, aparatde insasi Constitutia si de puhoiul de bucuresteni care ti-au tusit si stranutat in fata ! :)))))

    • @asdfg

      Mersi pentru urarile de bine, si ma flatezi cand spui ca ma citesti.:))
      Propun sa lasam deoparte reactiile emotionale, eu nu am negat niciodata necesitatea unor masuri pentru protejarea sanatatii publice, dar aceste masuri trebuie sa fie proportionale cu pericolul dar si, extrem de important, cu respectarea Constitutiei si a drepturilor si libertatilor fundamentale. Acum, sincer, imi poti spune ca o amenda de 5000 lei, de exemplu, este o pedepasa proportionala cu omiterea completarii datei de pe declaratie?

    • @Elend:
      Evident ca nu ! In cel mai rau caz (in cel mai rau !) se sanctioneaza cu avertisment !
      Cat priveste starile de urgenta nu vor fi declarate neconstitutionale !
      De altfel Renate Weber a luat-o deja in freza cu o sesizare impotriva lui Werner ! :))

    • @eland,
      Cum as putea sa te rasplatesc pentru serviciile aduse ? Medalia ”Cazanul de Aur” in grad de cavaler te coafeaza, ca e din aur si o poti converti oricand in ”ochiul dracului”…?

  13. Asa după cum era de așteptat, pentru că suntem în Romania, unii IN PROSTIA LOR susțin că amenzile CU MULT PESTE PUTEREA MEDIE DE CUMPARARE DIN ROMANIA, ar trebui păstrate în continuare!!!

    Cei care AU FOST JEFUITI PRIN „AMENZI” DE CĂTRE ACTUALUL STAT MILITIENESC-MAFIOT ar fi foarte bine dacă ar contesta JAFUL la care au fost supuși!!!

  14. Bataie de joc la adresa omenilor cu bun simt ,rusine av.p..i,rusine c.c.r rosilor

  15. Cel mai dezamagit cred ca e Câțu, se si vedea cu banii din amenzi la buget. Asta e viata, nu totdeauna iti iese.

  16. Deci boss, se aduna vreo cineva la un gratar in Piata Victoriei sa-i facem in ciuda lui Velea si lui Sica?

    • @alex:
      Nuuuu… Aia in schimb te-au gazat, te-au batut cu pulanul, te-au retinut si amendat in mod abuziv !

      PS. Sau te pomenesti ca tu te-ai tinut inchis in mod voluntar in propria casa pe 10 august ! :)))

  17. Eugene inca mai porti secera si cicanul in buzunar ?

  18. Eugen esti rosu in gat?

  19. Guvernul nu a creat cadrul legislativ in mod corect. Ce a făcut Predoiu si ceilalti juriști din PNL?… E patetic.

  20. m,dacă ai nevoie de ciocan să faci o cerere că apar negreșit oferte de nu le poți duce

  21. Oameni buni, ce se întâmpla cu oamenii care nu știu sa facă contestație la procesele-verbale și au impresia ca le trebuie avocat și nu știu sa-și facă singuri apărarea? Rămân cu amenzile de 20.000 lei ??????

    • Da. raman cu ele.
      Iar pe vechea schema de amenzi limitele erau intre 100 si 5000 de lei.
      Deci este posibil ca amenzile de 2000 de lei sa ramana chiar si dupa contestare.

    • Poate sa-si ieie avocat. Au termen de 15 zile dupa incetarea starii de urgenta. Cum toata chestia asta a fost neconstitutionala, procesul este castigat automar. Persoana amendata n-o sa plateasca nici un ban din buzunarul lui, nici macar pentru avocat fiindca statul o sa trebuiasca sa suporte cheltuielile de judecata.

  22. Avocatul Poporului este condusa de o politruca ce i-ar trebui facuta dosar penal pentru zadarnicirea combaterii bolilor.Aceasta infractoare ar trebui data in judecata ,daca va creste nr.deceselor din cauza COVID19 pe care il promoveaza prin nerespectarea legilor!CCR ul alta adunatura de politruci ar trebui trasa la raspundere pentru favorizarea infractorilor si combaterii bolilor.COVID 19 sa va caute!

  23. Noi cei care n-am sacrificat si am respectat legea suntem prosti? Rusine ccr,rusine ,av poporului ,

    • Nu, dar nu e normal sa dea 15000 de lei amenda unui amarat care s-a dus sa-si stranga oile evadate din tarc. Sau cei doi din Cluj care au fost amendati de un neam prost de jandarm ca cica nu aveau declaratia scrisa corect, desi ea era pe formatul oficial:

      „- Nu ştiţi să scrieţi o declaraţie? Asta se învaţă în clasa a 7-a. – Subsemnatul cutare cutare…”

  24. Ce grijă are avocatul poporului și ccr de drepturile românilor. Problema este următoarea : cei care au încălcat legea sunt sau nu în culpă?Ce spun persoanele care au respectat deciziile statului când constată că cei care le-au încălcat sunt felicitați de ccr, avocatul poporului dar și de mulți români inconștienți? Dar nu mă mir . Nu CCr au scos din închisori infractori care au furat milioane de lei? Nu Ccr a votat azi că enormele lor pensii sunt constituționale?

  25. Neconstitutionala este doar ordonanta care a marit amenzile, cea din 3 aprilie, intrucat nu avea aviz CES, nu amenzile in sine….. disperatilor!

  26. Daca amenzile au fost declarate neconstitutionale, isi mai are rost „declaratia pe proprie raspundere”?
    Daca da, care vor fi masurile de penalizare in caz ca se descopera ca cele declarate sunt neadevarate sau daca declaratia a fost completata gresit?

    • Cel putin de la decizia CCR pana la eventual o noua ordonanta, declaratiile pe proprie raspundere nu prea isi mai au rostul. Adica tot poti fi amendat, dar cum ordonanta a fost declarata neconstitutionala, amenda e anulata aproape automat daca e contestata. Sincer, chiar ar fi ridicol ca militienii sa amendeze populatia, cand CCR a declarat ca amenzile sunt neconstitutionale.

  27. @elend
    Vezi ca OUG1/1999 tocmai a fost declarata (reconfirmata) constitutionala, asa ca vorba unui clasic in viata – ghinion!
    Usurel, sa nu te ia cu rau, ca ajungi naibii la spital, si poate dai in primire subit – asa proportional cu pericolul!

  28. Dupa specialistii lu’ peste prajit de la pzd, acum vin alti specialisti de coarde rupte de la pnl. Chiar nu este in stare in Romania sa scrie fie ea si o OUG care sa fie aplicabila si sa nu pice la cel mai simplu test de constitutionalitate? O tara plina de specialisti, o tara plina de „talente”!!!!

  29. Nu cu foarte mult timp in urma Tăriceanu l-a invitat pe Serghei Narîşkin, șeful Parlamentului rus , sa vorbeasca in Parlamentul Romaniei desi rusul avea interdictie sa intre in UE !
    Alde , Psd , Udmr, Bor, Cna, Avocatul poporului si Ccr continua o miscare concertata de atac la Justitie, DNA, Presidentie, Libertatea Presei.
    Au demis-o ”legal” pe LCK, pentru ca ”ciocul mic, acum noi suntem la putere”.

    In numele ”libertatii” si a avocatei poporului, josnica sluga Alde, se da un mesaj clar :
    ”Liber la Corona virus , doar fraierii stau in case!”

  30. Ce a fost declarata neconstituțională? OUG din 2020 cu majorarea amenzilor care modifica art 28 din OUG 1/1999 sau art 28 din OUG 1/1999?

  31. sa vedem ce zice CCR, dar mi se pare ca daca incalci legea e mai simplu sa iesi curat decat te astepti mai ales cand ai PSD, PNL, ALDE , UDMR

  32. CCR este MAFIE. Sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi ca astia ar fi in stare, pe logica din motivare, sa declare neconstitutionala apararea statului.

  33. Bravo CCR! Deci daca respecti regulile esti prost, inca o palma data oamenilor corecti.

  34. Cel mai profund dezgust il vor simti agentii constatatori.Au fost expusi la oprobiul public si li s-au terfelit, a nu stiu cata oara,competentele si autoritatea.Contribuabilii,pe buna dreptate,le solicita profesionalism si obiectivitate in exercitarea atributiilor si indatoririlor profesionale,pe de o parte,iar legislativul ii trimite caini surzi la vanatoare.
    Paradoxal este faptul ca daca se depistau si sanctionau vreo 12-13 milioane de romani,tot atatia ar fi fost satisfacuti acum de aceasta decizie a CCR.Intrebarea,in atare conditii,este : cu privire la cine vrem noi sa fie aplicate legile?Doar la ceilalti?Pai,care mai sunt ceilalti?

  35. Btw pentru cei care se plang ca n-o sa se mai respecte regulile, in Germania amenda daca nu porti masca pe unde e obligatorie e 150 de euro. La salariile din DE. La noi e intre 200 si 2000 de euro? Vi se pare echitabil? Si pariez ca si regulile sunt mai clare.

    Deci ministrul de interne e un militian prost, dar stiam asta. PSD si PNL -> aceeasi mizerie.

    • Nu man, la noi amenzile pentru nepurtarea mastii sunt intre 400 si 4000 de euro ( intre 200 si 2000 de euro sunt doar daca le platesti in 24 de ore). Evident ca nu e echitabil si toata treaba asta a fost facuta ca sa faca rost de niste bani la buget.

  36. avocata mafiei psd.alde.udmr.. cu speranta ca o sa obtina ceva voturi in plus.. a dat curs cererii gio psd.. indignati probabil de gestionarea relativ decenta a situatiei de criza..inca o dovada ca ccr ul este in solda gio psd..consecintele se vor vedea in spitale.. iar ei le vor vedea la vot… ramane valabila plàcuța suedezá..

  37. Deci starea de urgenta poate fi declarata doar prin lege organica a Parlamentului. OK, frumos domnilor, ce mai.
    Poate invata si PNL-ul sa nu mai actioneze dupa ureche fara un aviz juridic competent !
    Si sa ne fie invatatura de minte. Doamne fereste de vreun conflict armat in regiune ca pana vin infractorii pesedisti sa voteze In Parlament starea de urgenta se termina bataia.
    Sau daca vin putorile vor vota o alianta cu inamicul ca sa le fie bine clanurilor lor de mafioti neo-comunisto-securisto-nomenclaturiste.

  38. Cu exceptia unor oameni care cu siguranta au fost amendati aiurea si abuziv as paria ca daca ar putea fi verificate voturile anterioare ale majoritatii manelistilor si cocalarilor care au fost amendati, s-ar gasi trandafiri otraviti pe buletinele de vot.

    O decizie populista si anarhista care va ingreuna enorm viata celor din linia 1 care se bat pentru salvarea vietilor afectate de pandemie.

  39. Avocata poporului = fata de casa , aceiasi mizerie vanduta si f…..de de toti !

  40. Nu pot citi articolul, e odios. E suficient titlul, ca să știe toți oamenii cinstiți din țara asta că cei care mânuiesc aceste instituții foarte importante, au făcut ”instigare la crimă”. Fac pe proștii, că sunt prea mari amenzile… Adică, oricine poate răspândi moartea, ciuma asta oribilă, că nu pățește nimic. Niște legiuitori odioși care doresc cu orice preț să-i elimine pe cei ce îi deranjează ”la buzunare” și la torpilarea ”statului de drept” în detrimentul infractorilor. Mi-e silă să mai scriu. Covidul a devenit ”arma de distrugere a țării noastre în mâna avocatului morții și a curții …” pentru purificarea României de cei pe care ei (pesedeii) îi numesc ”statul paralel”. Mulțumită votanților din 2016, de care acum nu mai au nevoie: acum le dă Covid la liber, fără amenzi…Deputatul ”mitralieră” se bucură că acum are una invizibilă. Atenție, puternicilor: cine sapă groapa altuia, cade el în ea.