Curtea Constituțională a admis sesizarea Guvernului în cazul revocării șefei DNA
UPDATE 3: Judecătorii constituționali au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între președinte și Guvern, că șeful statului este obligat să emită decretul de revocare a şefei DNA, au precizat, pentru G4Media.ro, surse din CCR.
UPDATE 2: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Parchetul General au reacționat pe Facebook la decizia Curții Constituționale. Toader a spus că președintele nu are nicio abilitare pentru evaluarea procurorilor de rang înalt, în vreme ce Parchetul s-a limitat doar la a spune că a luat act de decizia Curții.
”Decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului justiţiei. Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional”, a scris Tudorel Toader pe pagina personală de Facebook.
”Conducerea Ministerului Public a luat act de decizia de astăzi a Curții Constituționale a României privind existența unui conflict constituțional între Guvern și Președintele României și așteaptă motivarea acesteia”, a postat Parchetul General.
UPDATE 1: Președintele Curții Constituționale a anunțat că decizia de admitere a conflictului constituțional a fost luată cu majoritate de voturi.
„Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a declarat Valer Dorneanu la finalul ședinței.
Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, votul a fost de 6 la 3 în favoarea Guvernului, judecătorii Daniel Morar, Livia Stanciu și Ștefan Minea pronunțându-se în favoarea președintelui Klaus Iohannis.
Curtea Constituţională a României a admis miercuri cererea Guvernului și a constatat că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Practic, decizia CCR înseamnă că ministrul Justiției are puteri discreționare de a numi șefii parchetelor din România, fără să mai conteze poziția președintelui României și cea a CSM. Până la comunicatul oficial al CCR, este greu de spus acum care va fi calea de urmat pentru Klaus Iohannis.
Practic, decizia CCR modifică radical arhitectura puterii în România, excluzându-l pe președintele României din procedura de revocare a șefilor de la Parchetul general, DNA și DIICOT.
Cu puțin înainte de decizia Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”va acționa în consecință”.
„Indiferent ce va decide Curtea, voi aştepta decizia, motivaţia, voi citi şi voi acţiona în consecinţă”, a spus președintele, întrebat ce va face dacă CCR va decide în favoare domnului ministru.
Premierul Viorica Dăncilă a solicitat CCR să constate că există un conflict de natură constituțională între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern generat de faptul că şeful statului a respins propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care viza demiterea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Guvernul a susinut că preşedintele şi-a încălcat atribuţiile şi că nu trebuia să treacă prin filtrul personal decizia, el fiind doar un siplu pion în demiterea Laurei Codruţa Kovesi.
Citeste si
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
51 comentarii