Curtea Constituțională a decis: instituirea stării de urgență la Chișinău a fost neconstituțională. Maia Sandu are mână liberă să dizolve Parlamentului și să organizeze alegeri parlamentare anticipate
Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat, miercuri, drept o decizie neconstituțională introducerea stării de urgență de către Parlamentul Republicii Moldova la data de 1 aprilie.
„Se admit parțial sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Se declară neconstituțională hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență din 31 martie 2021. Se declară inadmisibile sesizările în partea referitoare la hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, a declarat președintele CC, Domnica Manole.
Majoritatea actuală din Parlamentul de la Chișinău a instituit starea de urgență de la 1 aprilie pentru două luni de zile. Criticii spun că aceasta a fost doar o manevră politică pentru amânarea dizolvării Parlamentului și organizarea de alegeri parlamentare anticipate, decisă tot de Curtea Constituțională pe 15 aprilie.
Sesizarea pe această speță a fost făcută de către parlamentarii opoziției proeuropene Octavian Țîcu (PUN) și Sergiu Litvinenco (PAS). Ei au sesizat Curtea Constituțională privind legalitatea hotărârii Parlamentului cu referire la instituirea stării de urgență.
Aceștia au susținut că Guvernul demisionar condus de Aureliu Ciocoi nu avea dreptul să înainteze Parlamentului propunerea privind instituirea stării de urgență, iar deputații nu puteau veni cu propriul proiect de hotărâre, motiv pentru care au fost încălcate mai multe articole ale Constituției Republicii Moldova.
Peste 500 de oameni s-au strâns, miercuri, în fața Curții Constituționale de la Chișinău pentru a protesta împotriva abuzurilor și intimidărilor la care au fost supuși judecătorii Curții în ultimele luni din partea majorității parlamentare dominate de Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon și Partidul Ilan Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru devalidarea a trei bănci din Republica Moldova de circa un miliard de dolari.
Foto: Domnica Manole / Curtea Constituțională a Moldovei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu