Curtea Constituțională a respins legea PSD privind plafonarea dobânzilor la credite
Curtea Constituțională (CCR) a admis joi sesizarea depusă de PNL împotriva legii PSD care prevedea plafonarea dobânzilor la credite, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul Curții.
Potrivit acestora, legea a fost declarată neconstituțională în ansamblul său din cauza redactării neclare. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.
Proiectul prevedea că, în cazul creditelor imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE), nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință a BNR. De asemenea, mai prevedea actul normativ, în cazul creditelor de consum, DAE nu putea depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință a BNR.
UPDATE: Comunicatul oficial al CCR:
- În ședința din 28 ianuarie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 70 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.
- Decizia este definitivă şi general obligatorie.
- Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În martie 2019, CCR a mai respins o lege similară inițiată tot de PSD.
Sesizarea a fost formulată şi transmisă Curții de către grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal în luna mai a anului trecut, după ce, în aceeași lună, Camera Deputaţilor a dat a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind ”protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive, în scopul menţinerii echilibrului contractual şi al asigurării integrităţii pieţei financiar-bancare interne”.
Una dintre prevederile legii (art. 5) statuează că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR.
Deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, „prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate.
Au votat pentru amendamentul iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak 177 de deputaţi, 80 au fost împotrivă şi cinci s-au abţinut.
Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.
Un articol modificat de deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.
În cadrul dezbaterilor din plenul camerei, deputata USR Cosette Chichirău a calificat proiectul de lege ca fiind populist şi neconstituţional.
„În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, ‘pachetul de legi Zamfir’ neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet – şi anume plafonarea dobânzilor. (…) Prin acest proiect, unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”, a argumentat aceasta, cerând respingerea proiectului.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a subliniat la rândul său că proiectul are ca obiectiv plafonarea dobânzilor în România, în condiţiile în care, pe alocuri, media dobânzii este de 4 ori mai mare faţă de media Uniunii Europene. ”Cred că e momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa”, a susţinut Simonis.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.