Curtea Constituţională a Serbiei autorizează exploatarea unei mine de litiu, în pofida temerilor privind efectele asupra mediului
Curtea Constituţională a Serbiei a deschis joi calea pentru autorizarea unui proiect de exploatare a unei mine de litiu de către compania anglo-australiană Rio Tinto, proiect suspendat de guvernul sârb în anul 2022 şi contestat de activiştii de mediu, relatează agenţiile AFP şi Reuters., preluate de Agerpres.
Decizia Curţii a fost salutată de Rio Tinto, în timp ce directorul de proiect, Chad Blewitt, a susţinut că acesta respectă standardele de mediu ale Serbiei şi ale Uniunii Europene şi ar putea deveni un „catalizator pentru dezvoltarea altor industrii şi a mii de locuri de muncă”.
Totuşi, deşi a apreciat că guvernul şi-a depăşit competenţele prin decizia de suspendare a proiectului minier, Curtea Constituţională adaugă în hotărârea sa că revine tot guvernului „să decidă asupra viitorului proiectului în cauză, cu respectarea Constituţiei şi a legii”, în timp ce câteva sute de activişti se adunaseră puţin mai devreme în faţa sediului Curţii.
După oprirea lucrărilor în 2022, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că, dacă Rio Tinto va prezenta garanţii adecvate, „mina s-ar putea deschide în 2028”.
La rândul său, premierul sârb Milos Vucevic a afirmat luna trecută că nu va lăsa niciodată pe „nimeni să distrugă râuri, câmpuri, păduri şi munţi”, adăugând totuşi că, „dacă Serbia are un asemenea potenţial economic, interesant pentru întreg continentul european”, atunci exploatarea acelei mine poate fi un punct de cotitură nu numai economic, ci şi politic.
Descoperite în 2004, rezervele de litiu ale minei din regiunea sârbă Jadar sunt printre cele mai mari din Europa şi ar putea, potrivit companiei Rio Tinto, să producă anual o cantitate suficientă pentru 1,1 milioane de vehicule electrice şi să acopere 90% din nevoia de litiu a Europei.
Pe de altă parte, activiştii ecologişti estimează că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile agricole şi resursele de apă potabilă în zonă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank