Curtea Constituțională a Ungariei a refuzat să se pronunțe cu privire la întâietatea dreptului UE în raport cu legislația națională, evitând adâncirea unei crize cu Bruxelles-ul
Curtea Constituțională a Ungariei a evitat, vineri, să se pronunțe cu privire la întâietatea dreptului Uniunii Europene în raport cu legislația internă, împiedicând o criză mai profundă, după ce o decizie similară din Polonia a generat un conflict cu UE, relatează Reuters.
Curtea a analizat o contestație din partea guvernului naționalist al prim-ministrului Viktor Orban către o instanță UE care a constatat că Budapesta a încălcat legile europene menite să protejeze refugiații, Ungaria deportându-i peste graniță în Serbia.
Ministrul Justiției, Judit Varga, a susținut că punerea în aplicare a hotărârii Curții Europene de Justiție (CJUE) ar duce la staționarea permanentă a mai multor migranți în Ungaria.
Tribunalul Constituțional al Poloniei a declanșat o criză în UE la începutul acestui an, hotărând că părți din tratatele blocului comunitar sunt incompatibile cu constituția poloneză.
Vineri, instanța supremă a Ungariei a declarat că guvernul are dreptul de a-și aplica propriile măsuri în zonele în care UE nu a luat încă măsuri adecvate pentru implementarea comună a regulilor UE.
Cu toate acestea, a evitat aspectul-cheie: dacă dreptul UE are întâietate asupra dreptului maghiar în ceea ce privește poziția guvernului în materie de imigrație. Curtea Constituțională a declarat că interpretarea Legii Fundamentale a Ungariei nu ar putea avea drept scop anularea unei decizii judecătorești europene.
„Interpretarea abstractă a Legii fundamentale (n.r. – Constituției) nu poate face obiectul unei revizuiri a hotărârii CJUE și nici procedura în prezenta cauză nu se extinde la examinarea primatului dreptului UE”, se arată în hotărârea acesteia.
Experții constituționali maghiari au spus că acest lucru înseamnă efectiv că guvernul va trebui să țină seama de hotărârea CJUE, dar șeful de cabinet al lui Orban a spus că guvernul se simte justificat de decizia sa și politica de imigrație nu se va schimba.
Gergely Gulyas a spus că Budapesta își va continua practica de a primi cereri de azil doar la ambasada sa din Serbia și de a respinge toți migranții ilegali la granița cu Serbia.
„Nimic nu se va schimba (n.r. – în ceea ce privește politica noastră de migrație), deoarece această hotărâre a Curții Constituționale sprijină politica maghiară”, a spus Gulyas într-o conferință de presă.
Orban, unul dintre cei mai aprigi oponenți ai imigranților veniți din Orientul Mijlociu și Asia în Europa, a declarat anterior că guvernul va respecta decizia Curții Constituționale a Ungariei.
Sursa foto: Consiliul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii