Curtea Constituțională a Ungariei discută luni o contestație a ministrului justiției împotriva unei decizii a CJUE, privind încălcarea legislației europene prin deportarea unor refugiați la granița cu Serbia
Curtea Constituțională a Ungariei va discuta luni o contestație a ministrului justiției la o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care spunea că Budapesta a încălcat legile UE menite să protejeze refugiații prin deportarea lor la granița cu Serbia, relatează Reuters.
Ministrul Judit Varga și-a depus sesizarea la instanță în februarie, afirmând că punerea în aplicare a hotărârii CJUE ar avea ca rezultat șederea permanentă a mai multor migranți în Ungaria.
„Acest lucru ar afecta suveranitatea Ungariei stabilită în Constituție”, argumentează Varga.
Ea a cerut instanței superioare a Ungariei să evalueze dacă punerea în aplicare a hotărârii instanței UE ar fi compatibilă cu constituția țării. Moțiunea este pe ordinea de zi a instanței de luni, dar nu se știe când ar putea fi așteptată o decizie.
Comisia Europeană a declarat vineri că solicită o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de amendare a Ungariei pentru nerespectarea unei hotărâri anterioare privind regulile sale de azil.
Ședința Curții Constituționale din Ungaria are loc într-un moment delicat în care Budapesta și aliații săi polonezi sunt blocați într-o dezbatere cu Comisia Europeană cu privire la o erodare a democrației și a problemelor statului de drept.
Instanța supremă a UE a aplicat deja Poloniei o amendă de 1 milion de euro pe zi pentru menținerea unei camere disciplinare pentru judecători, pe măsură ce s-a adâncit conflictul legat de reformele judiciare ale Poloniei despre care blocul comunitar spune că subminează independența instanțelor.
Naționaliștii de la guvernare – partidul Lege și Justiție (PiS) – susțin că Executivul european își depășește atribuțiile încercând să oprească reformele sale judiciare.
Premierul ungar Viktor Orban a sprijinit Polonia în tot acest timp, criticând instituțiile UE pentru că au încercat să ia competențele statelor membre, despre care Budapesta spune că nu au fost niciodată conferite UE.
Conflictul cu Polonia s-a adâncit după ce, la cererea prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, Tribunalul Constituțional al Poloniei a examinat dacă anumite elemente ale tratatelor UE sunt compatibile cu constituția poloneză.
Tribunalul a afirmat într-o hotărâre că nu sunt compatibile, iar criticii au spus că decizia instanței supreme a Poloniei a pus sub semnul întrebării primatul dreptului UE, un principiu al integrării europene.
Sursa foto: Facebook/ Judit Varga
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii