G4Media.ro

Curtea Constituțională dezbate pe 12 iunie rezultatele referendumului pe justiție

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Constituțională dezbate pe 12 iunie rezultatele referendumului pe justiție

Curtea Constituțională dezbate săptămâna viitoare, pe 12 iunie, rezultatele referedumului pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis pe 26 mai.

Potrivit Constituției, CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia (art. 146 lit. i).

De asemenea, legea de funcționare a Curții prevde că CCR veghează la respectarea procedurii de organizare a referendumului, confirmă rezultatele acestuia și decide asupra valabilității sale:

  • Art.46. – (1) Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
    (2) Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor alin.(1), Curtea Constituţională poate cere informaţii de la autorităţile publice.
    (3) Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului.
  • Art.47. – (1) Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.
    (2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia.
    (3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună.

Potrivit rezultatelor finale anunțate luni de Biroul Electoral Central (BEC), la prima întrebare de la referednum, privind interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” a fost de 6.459.383, în timp ce pentru „NU” au optat 1.059.678. Numărul voturilor nule: 403.530.

La întrebarea a doua, privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanţe, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA” a fost de 6.477.865, iar pentru „NU” 1.038.916. Numărul voturilor nule: 407.088.

În ce priveşte numărul românilor care au votat la referendum, acesta a fost de 7.922.591 de persoane la prima întrebare și de 7.923.869 persoane la a doua întrebare.

Datele oficiale furnizate de BEC arată că referendumul a fost valabil, iar rezultatele sale valide, îndeplinind cele douî condiții prevăzute în legea 3/2000 (articolul 5):

  • (2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente
  • (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. CCR vegheaza…CCR se crede breaza si viteaza, de aia dracneaza, abereaza, conspirationeaza, pactizeaza, blocheaza, mascheaza, enerveaza, ingrijoreaza. CCR nu a citit decat coperta Constitutiei, dar cerceteaza…oripileaza. To’arsa CCR-ica umbla cu fofarlica.

  2. M…uie psd= m…uie ccr

  3. Tot la NU trebuie considerati si cei care refuzat buletinele in speranta anularii referendumului.

  4. Alta treaba n-are?!