Curtea Constituțională, în comunicat: Președintele urmează să emită decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi
Curtea Constituțională explică, într-un comunicat de presă, procedura exactă de urmat în cazul constatării conflictului dintre președintele Klaus Iohannis și Guvern în ceea ce privește demiterea șefei DNA: șeful statului este obligat să o demită pe Lura Codruța Kovesi.
”Constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul Președintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi.
Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi”, se arată în comunicatul CCR.
Judecătorii îl acuză pe Klaus Iohannis că nu și-a exercitat competențele constituționale în cadrul procedurii de revocare a șefei DNA.
”Președintele României a refuzat emiterea decretului de revocare a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție pe motive de oportunitate, și nu de legalitate, ceea ce a creat un blocaj în privința exercitării autorității ministrului justiției asupra activității procurorilor. Prin urmare, conduita Președintelui României de a nu-și exercita competențele potrivit Constituției a determinat imposibilitatea ministrului justiției să își exercite competențele constituționale conferite de art.132 alin.(1) din Constituție, ceea ce a determinat un conflict juridic de natură constituțională. De asemenea, Curtea, având în vedere jurisprudența sa, a stabilit și conduita constituțională care trebuie urmată, respectiv emiterea, de către Președintele României, a decretului de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kovesi”, se mai arată în comunicatul Curții.
În opinia judecătorilor constituționali, președintele nu are o putere discreționară în cadrul procedurii de revocare, ci o putere de verificare a regularității acesteia.
”Rezultă că prerogativa Președintelui României de a revoca procurorul din funcția de conducere se circumscrie exclusiv unui control de regularitate şi legalitate a procedurii. Astfel, Președintele României nu are competența constituțională de a opune argumente de oportunitate în raport cu propunerea de revocare din funcţie inițiată, în condițiile legii, de ministrul justiției”, se mai arată în sursa citată.
Judecătorii CCR au demontat punct cu punct argumentele consilierului prezidențial Simina Tănăsescu prezentate în fața Curții. Astfel, în comunicat se arată că Ministrul justiției poate fi parte a unui conflict constituțional între puterile statului, fiid citată în acest sens o decizie din 2014 a Curții. Tănăsescu susținuse că doar Guvernul, nu și Ministerul Justiției, este autoritate de rang constituțional și, prin urmare, conflictul reclamat de Tudorel Toader este inexistent.
Comunicatul CCR integral: Comunicat de presa, 30 mai 2018 – conflict juridic de natura constitutionala
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii