CCR spune că partidul lui Dan Voiculescu nu poate primi finanțare dacă nu se modifică legea finanțării partidelor, dar dă undă verde legii bugetului. Iohannis a promulgat legea bugetului fără să ceară corectarea în Parlament
Curtea Constituțională arată în motivarea deciziei de respingere a sesizării USR pe legea bugetului că partidele care nu au intrat în Parlament (cum e cazul partidului lui Dan Voiculescu, PPUSL) nu pot primi finanțare de la buget cât timp nu există o modificare în acest sens a Legii 334/2006. Cu toate acestea, CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate a legii bugetului.
Precizarea apare în textul motivării deciziei prin care CCR a respins sesizarea de neconstituționalitate a legii bugetului, sesizare depusă de USR. Parlamentarii USR au arătat că legea bugetului ar fi neconstituțională pentru că amendează Legea 334/2006, permițând ca un partid care nu a intrat în Parlament – în speță PPUSL – să primească totuși bani de la bugetul de stat.
Deși CCR arată în motivare că e nevoie de motivarea Legii 334/2006, președintele Klaus Iohannis nu a retrimis proiectul legii în Parlament pentru rediscutare, așa cum a făcut deseori în trecut, ci a promulgat legea imediat.
În acest moment nu e clar cum se va putea aplica ceea ce a decis CCR, dat fiind că legea e publicată în Monitorul Oficial cu tot cu prevederea criticată de CCR.
Deputatul USR Mihai Badea a atras atenția asupra acestei probleme. El susține că Parlamentul nu poate amâna decât prin lege aplicarea unui articol publicat în Monitorul Oficial și pe care CCR nu l-a declarat neconstituțional. ”Așa însă, doar ca să nu se încrunte ficusul de la Cotroceni, CCR emite o decizie confuză, contrară rolului său constituțional. Vreau și eu să văd cum va putea Autoritatea Electorală Permanentă să refuze efectuarea de plăți către PPU-SL, câtă vreme va exista un text de lege în vigoare care o obligă să facă exact asta”, scrie deputatul USR în postarea pe Facebook.
- Pasajul relevant din decizia CCR: ”Jurisprudența Curții Constituționale este foarte clară în sensul că legea bugetului nu este decât un act centralizator al veniturilor și cheltuielilor statului existente în dreptul pozitiv, pentru că bugetul se elaborează pe baza propunerilor ordonatorilor principali de credite, propuneri care se fundamentează întotdeauna pe lege. Astfel, din această jurisprudență rezultă că o asemenea lege nu poate cuprinde dispoziții modificatoare sau completatoare ale legilor care angajează cheltuieli bugetare. Acele legi pot fi modificate numai prin procedura generală de legiferare, și nu prin intermediul legii bugetului de stat. Prin urmare, până la o eventuală modificare/completare a Legii nr. 334/2006 reglementarea criticată este inaplicabilă”.
PSD și PNL au votat săptămâna trecută un amendament la proiectul legii bugetului prin care garantează finanțarea de la bugetul de stat 2022 pentru PPUSL, partidul fondat de Dan Voiculescu, a scris la acel moment Europa Liberă.
Și asta în ciuda faptului că PPUSL nu a trecut pragul la alegerile parlamentare din 2020. În schimb, PPUSL are câțiva parlamentari aleși pe listele PSD, care în în ianuarie și-au creat o grupare. Este vorba despre deputații Grațiela Gavrilescu, Steluța Cătăniciu, Vlad Popescu și Ana Loredana Predescu, respectiv senatorul Laurențiu Mihai.
Amendamentul depus chiar de membrii PPUSL și votat de majoritatea PSD-PNL prevede că „75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărțite partidelor politice care aveau ca membri cel puțin un deputat sau un senator afiliat unui grup parlamentar la finalul primei sesiuni a anului 2021”.
Ca urmare a acestui artificiu legislativ, PPUSL va putea primi subvenție de la stat anul viitor, dat fiind că are parlamentari afiliați la grupul PSD. (Foto: Dan Voiculescu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
27 comentarii