G4Media.ro

Curtea Constituțională va dezbate pe 26 martie inițiativa cetățenească de revizuire a…

Curtea Constituțională va dezbate pe 26 martie inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”

Inițiativa cetățenească ”Fără penali în funcții publice” va fi dezbătută pe 26 martie de Curtea Constituțională, în cadrul controlului anterior dezbaterii parlamentare, a anunțat CCR.

Curtea va trebui să verifice dacă inițiativa cetățenească îndeplinește condițiile tehnice (numărul de semnături) și limitele revizuirii Constituției.

Practic, judecătorii constituționali se vor pronunța asupra întrunirii numărului minim de susținători – cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, care să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

În ceea ce privește limitele revizuirii, CCR va trebui să verifice dacă inițiativa cetățenească respectă dispoziţiile constituționale privind caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială – prevederi care nu pot forma obiectul revizuirii.

De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

Pe 12 februarie, semnăturile iniţiativei civice Fără Penali în funcţii publice au ajuns la Curtea Constituţională a României, după peste 100 de zile de întârziere.

USR, partidul care a coordonat strângerea semnăturilor pentru ca inițiativa să ajungă în Parlament, a acuzat că „la comanda politică a lui Liviu Dragnea”, angajaţii Secretariatului General au încercat să tergiverseze înregistrarea dosarelor cu semnături, trimițând la CCR doar 591.097 de semnături, deşi USR a depus în Parlament 931.249 semnături, dintre care 825.624 validate de primării.

După pronunţarea CCR, iniţiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii şi vot în plenul Camerei Deputaţilor şi Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum şi vot majoritar, reiese din comunicat.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. La Bursa Pariurilor : ceceree este Sluga P$D !

  2. Asteapta 18 martie sa vada daca mai este sau nu cazul…

  3. „……..condamnati definitiv la pedepse PRIVATIVE DE LIBERTATE”????? Sa inteleg ca un condamnat definitiv cu x ani cu SUSPENDARE este ok?

    • Ela, asa mi-am pus si eu problema mai demult, insa nu e nicio problema ca are cu suspendare sau cu executare, pentru ca la mijloc este faptul ca a primit o pedeapsa privativa de libertate, dar instanta, in intelepciunea ei, gaseste ca are motive sa-i acorde suspendarea privarii de libertate fizica, in anumite conditii. Daca nu respecta conditiile, este trimis la inchisoare.

    • Multumesc dna Gabriele pentru explicatii! Noapte linistita!

  4. 931.249 de oameni in Romania au confirmat ca apa e uda . Cum e sa ai penali in funcții publice?!?
    Propun o țară prosperă cu viitor , cu o populație de de 931.249 de oameni normali.

  5. Domnii dela CCR, deja de doi ani si jumatate , se straduiesc din rasputeri sa ne intoarca la anii 80-90 . Sunt autorii de facto , dar si autorii morali ai prabusirii Romaniei, prioritar in plan juridic si educational, sustinand in mod vadit decizii si legi , care sprijina nulitatile , hotia , promovarea incompetentei si schimbarae ordinea de drept intr-un stat european si nu in ultimil rand ,golirea Institutiei Prezidentiale de competentele asigurate prin Constitutie, adesea, acestia chiar depasindu-si flagrant mandatul prin a ordona direct Presedntelui ( cu 6,5 milioane de voturi ales) ce decizie sa ia in diverse situatii. Inadmisibil si revoltaor. Cred ca aceste abuzuri de functie ii va duce cat de curand , nu numai la CEDO ci si la Curtea europeana de justitie, ptr. ruinareae democratiei si a statului de drept , atat de mult trambitat de falsii nostri politicieni si guvenanti. Prin decizii si atitudini de favorizarea ale unor infractori de anvergura , s-au transformat in „calaii” statului de drept.Nu se poate continua in acest fel.

    • CCR = Comunism Cinism Rautate. Acesti”judecatori” vajnici „soimi ai patriei, utc-isti inflacarati si comunistii” inca de astazi, nu au inteles ca Romania a inceput intoarcerea la normalitate, acum aprope 30 de ani. Depinde de cei peste 900 mii de romani; daca urmam
      si continuam acest drum. Restul „noapte buna” …. Se vor trezi doar la „cules roadele „… daca vor mai fi.

  6. Nu se va intampla nimic.
    Pentru dinozaurii rosii pot fi 9 milioane de semnături.
    Pentru ei, scriitorii noii Constituții, plătiți regeste pentru a face jocul partidului nici nu mai conteaza ce decizzie vor scoate.
    E previzibilă.

  7. Am semnat inițiativa respectivă atunci când a fost cazul ,însă nu am nici cea mai mică încredere în CCR, care din punctul meu de vede este condusă și supusă politic taman la mâna penalilor. Dacă s-ar dori o reformă reală, ea ar trebui începută tocmai cu această ccr. De altfel nu văd ristul de a transcrie în Constituție un principiu de bun simț:un lup nu poate fi pus paznic la oi.
    Despre „Șparlament” nici măcar nu mai are rost să vorbim. Pe ăia îi interesează inițiativele cetățenești tot atât pe cât e interesată o vacă de arta baletului.