Curtea Constituțională va discuta în 13 iulie sesizarea USR privind Legea avertizorilor de integritate. Inițial stabilise termen pentru septembrie
Curtea Constituțională a decis să discute în 13 iulie sesizarea USR privind Legea avertizorilor de integritate, devansând termenul stabilit inițial pentru 21 septembrie.
Referitor la sesizarea privind Legea privind protectia avertizorilor în interes public, Plenul Curtii Constituționale a hotărât preschimbarea termenului de judecată din 21 septembrie în 13 iulie, a anunțat, joi, CCR.
Este prima decizie pe un subiect major pe care o va da Curtea Constituțională în noua componență.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul conferinței de presă de marți, că parcursul legii avertizorilor de integritate nu este finalizat, spunând că ”este important să fie o lege bună”, mai ales că transpune o directivă UE. Detalii aici.
USR a sesizat, luni, CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, lege care, în forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR, slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR, a transmis USR într-un comunicat de presă. În sesizarea către CCR, sunt invocate patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.
USR consideră că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii), mai indică sursa citată.
Directiva UE interzice ca prin transpunerea sa în legislaţia internă să se diminueze nivelul de protecţie acordat deja unui avertizor. Or, legea PSD-PNL-UDMR exact asta face, scade protecţia oferită persoanelor care vor să sesizeze nereguli.
În ceea ce priveşte lipsa de claritate, precizie şi predictibilitate a legii adoptate zilele trecute, observaţii şi recomandări în acest sens a formulat şi Consiliul Legislativ, doar că ele au fost ignorate de partidele aflate la putere. De exemplu, legea nu prevede concret, explicit, clar şi previzibil la art. 1 alin. (4) care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidenţa legii avertizorilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii