G4Media.ro

Curtea de Apel București a anulat dosarul firmelor din imperiul lui Sebastian…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea de Apel București a anulat dosarul firmelor din imperiul lui Sebastian Ghiță, cu prejudiciu de 100 de milioane de lei, și a restituit cazul la DNA / Decizia e definitivă

Judecătorii de cameră preliminară de la Curtea de Apel București, Isabelle Tocan și Alexandru Mihai Mihalcea, au respins contestația DNA față de decizia judecătoarei de cameră preliminară de la Tribunalul București, Lavinia Cârciumaru, care a anulat întreg probatoriul din dosarul firmelor din imperiul fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, a decis restituirea cazului la DNA și a dispus ridicarea tuturor sechestrelor, potrivit deciziei instanței. Decizia este definitivă.

Cazul a fost trimis în judecată în octombrie 2019. Companiile IT Asesoft şi Teamnet Internaţional, fondate de fugarul Sebastian Ghiţă, fratele acestuia, Alex Ghiță, fostul cumnat Cristian Anastasescu, dar şi alţi interpuşi, au fost trimise în judecată de DNA pentru o presupusă evaziune fiscală de 100 de milioane de lei.

Alături de Asesoft şi Teamnet, au mai fost trimise în judecată şi alte companii controlate la acel moment de anturajul lui Sebastian Ghiţă: 2K Telecom, Network One Distribution (fostă Asesoft Distribution), Expert One Research (fostă XOR IT Systems), Future Time Communication Technologies, Accessnet International, Sungard Systems, Infratel Net, Glar Construct, Viewpedia Soft, IT Infocons Services, Merconsult Team.

Cine sunt personajele trimise în judecată.

Alex Ghiţă – fratele mai mic al fostului deputat administrează firma 2K Telecom, intrată în insolvenţă. În februarie 2015, procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul acestei firme într-un dosar de fraudare a fondurilor europene legat de proiectul „Internet în şcoala ta” gestionat de Ministerul Educaţiei.

Cristian Anastasescu –  fostul cumnat al fostului deputat. A fost soţul surorii soţiei lui Ghiţă, Adina Cârstea (au divorțat în 2018). Anastasescu este administrator executiv şi director general la Asesoft Internaţional (intrată în insolvenţă), reprezentant al Asociaţiei Basket Club Asesoft.

Răzvan Ionuţ Chirilă – vărul soţiei ex-deputatului, Mădălina Ghiţă, fostă Cârstea. Fratele lui, Sorin Adrian Chirilă, a fost reprezentantul în România al Minasee Holding Limassol Cipru, compania off-shore care deţinea Asesoft Internaţional, administrator neexecutiv şi membru în CA al Asesoft Internaţional, membru fondator al Asociaţiei Basket Club Asesoft, acţionar la Radio Prahova şi Prahova TV.

Alina Daniela Iordăchescu – administrator Future Comunication Tehnologies (fostă Foto Tehnologies)

Gabriel Marian Anghel, zis Ceaţă – administrator Glar Construct, fratele avocatului Adrian Anghel, cel care a înregistrat firmele lui Sebastian Ghiţă.

Radu Bogdan Nedelcu – administrator şi acţionar Teamnet Internaţional (intrată în insolvenţă), alături de Bogdan Padiu, Ovidiu Traşcu şi George Stan, toţi foşti colegi de liceu şi foşti angajaţi ai ex-deputatului PSD, Sebastian Ghiţă. Acesta a finanţat cu 100 de mii de dolari start-up-ul companiei de software în 2001 şi avea 80 la suta din acţiuni. Ulterior, s-a retras din firma.

Mariana Meri Dimulescu – administrator Merconsult Team, director financiar Teamnet International

George Mihail Stan – preşedinte CA Teamnet International

Ovidiu Romulus Văleanu – administrator Infratel Net

Procurorii DNA acuzau toate aceste 10 persoane fizice şi 13 persoane juridice de evaziune fiscală și complicitate la evaziune fiscală.

În perioada 2009-2013, cei 23 de inculpați s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin încheierea unor contracte de prestării servicii, ca operațiuni fictive, înregistrând în evidenţele contabile ale societăţii mai multe facturi de avans „conform contract”, în scopul deducerii TVA-ului aferent acestora şi compensării TVA-ului datorat din alte relaţii comerciale. Ulterior, aceste facturi ar fi fost stornate ca urmare a rezilierii respectivelor contracte.

Prin acest mecanism ar fi fost creată aparenţa unor tranzacţii reale ce ar fi avut, însă, ca scop, posibilitatea obţinerii pentru unele societăți a unui drept de deducere şi amânare la plată, timp mai multe luni, a TVA, ca urmare a sustragerii de la plată obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Pentru aceasta s-ar fi încheiat mai multe contracte ce ar fi avut ca obiect operațiuni fictive, context în care ar fi fost emise mai multe facturi de avans, în temeiul cărora inculpații au dedus TVA (prin contrapunerea acestui TVA, celui colectat din relațiile comerciale reale)”, arăta DNA.

Oamenii lui Ghiţă şi companiile controlate de el au fost anchetaţi şi în 2015 de procurorii DNA Ploieşti, însă aceştia nu au reuşit să finalizeze dosarul. Cazul a fost preluat de DNA Central după ce au izbucnit scandalurile la DNA Ploieşti. Dosarul a fost trimis în judecată de procurorul DNA George Pată.

Dosarele lui Sebastian Ghiță. În acest moment, fostul deputat PSD este judecat într-un singur dosar aflat pe rolul Tribunalului Prahova. Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar PSD din Ploieşti, Iulian Bădescu, căruia i-ar fi dat mită o vilă ca să acorde o finanţare nerambursabilă de 1,5 milioane de lei către echipa de baschet Asesoft Ploieşti, controlată de fostul deputat.

Sebastian Ghiță mai are trei dosare în faza de anchetă la DNA. E vorba de cazurile Taxă pentru obţinerea de contracte IT”, Ponta-Blair și Hidro Prahova. Ghiță a scăpat de dosarul cu procurorii şi poliţiştii din Prahova. În primă instanță a fost achitat, DNA a făcut apel, iar fosta Secție specială a retras apelul.

La finalul anului 206, când i-a expirat mandatul de parlamentar și, implicit, imunitatea parlamentară, Sebastian Ghiță a fugit din țară, direct de la o recepție a SRI, și s-a stabilit în Serbia. Autoritățile juridiciare din țara vecină au respins cererea părții române de extrădare a lui Ghiță.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Restituiri, amanari, prescriptii.
    Asa trebuie sa functioneze justitia in patria coruptilor.
    Bravo!

  2. se intoarce in tara diasporeanul,mai este inca de furat.

  3. SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DTERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEPDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

  4. Asta înseamnã sã fi mega mafiot statal …. 🇷🇺👹

  5. Emigrați cât mai puteți. Ăștia fură și scapă cu complicitatea cetățenilor, de aceeași ticăloșie.

  6. Sa ii mai dati si alte contracte.
    Se pricepe
    Are servicii de calitate
    Nici DNA nu ii poate tine piept

  7. METODA ccr – cab ?

  8. Asta e justitia din Romania lucrului bine facut lasata la cheremul gatii savonea corbu netejoru.
    Curtea de apel bucuresti fieful liei savonea condusa de această prin interpuși precum cristiu ninu luminita, costache elena raluca si richiteanu ovidiu nastase.

  9. Sa traiasca madama Curtilor de Apel, Duamna Savonea, aceasta Felix -Voiculescu a justitiei din RO!

  10. Asta e pasul 2 al justitiei bolșevice 😃😃😃

  11. Deci a fost un abuz al procurorilor

  12. Au revenit fsn istii la butoane cu justiția de partid! Mâine, poimâine primește și vreo cheie de oraș, fugarul Ghiță!

  13. Trăiască fsn ul și a sa justiție!