Curtea de Apel București a sesizat Curtea Constituțională pe OUG-ul lui Tudorel Toader
Un complet de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti a sesizat vineri Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la două articole din ordonanţa de urgenţă 92/2018 pe legile justiţiei, care se referă la procurorii de la Parchetul General, DNA şi DIICOT, transmite Agerpres.
Este vorba despre OUG promovată de ministrul Tudorel Toader, adoptată luni de guvernul Dăncilă și criticată de Comisia Europeană, opoziție, președintele Iohannis și o mare parte a societății civile.
Noile reglementări din ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.
Decizia de sesizare a Curţii Constituţionale a fost luată într-un dosar în care Marian Zlotea, fost şef al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie, alături de 15 inculpaţi, majoritatea directori şi inspectori sanitar-veterinari.
„În baza art.29 alin.4 din Legea nr.47/1992 sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.VII şi art.II, pct.2 (referitor la art.87 alin.2 din Legea nr.304/2004) din OUG 92/2018 prin raportare la dispoziţiile art.15 alin.2, art.16 alin.1, art.131 alin.1, art.132 alin.1 din Constituţia României. În baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.VI din OUG 92/2018. Cu recurs în termen de 48 de ore de la pronunţare în privinţa dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Definitivă în privinţa restului dispoziţiilor”, se arată în decizia instanţei, citată de Agerpres.
Art.VII din ordonanţă prevede: „Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.
Art.II, pct.2) stipulează: „Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 10 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”.
Articolul VI din OUG 92/2018, pentru care instanţa nu a fost de acord să sesizeze Curtea Constituţională, se referă la modul de compunere a completelor de trei judecători, în faza judecării apelurilor în procesele penale.
Recent, Parchetul General, PNL şi USR au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu această ordonanţă de urgenţă, însă Victor Ciorbea este plecat în concediu în străinătate şi nu a delegat către adjuncţii săi atribuţia de a sesiza Curtea Constituţională.
Foto: InquamPhotos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii