Curtea de Apel București decide dacă revocă mandatul internațional de arestare emis pe numele lui Alexander Adamescu / SURSE Adamescu nu va mai fi extrădat din UK dacă mandatul e revocat
Curtea de Apel București judecă astăzi contestația DNA față de decizia Tribunalului Capitalei de revocare a arestului preventiv în cazul lui Alexander Adamescu, trimis în judecată într-un dosar pentru dare de mită unor judecători, potrivit portalului instanței.
Pe 3 martie 2022, Tribunalul Capitalei a decis revocarea mandatului de arestare in contumacie emis încă din 2016.
”Admite cererea formulată de inculpatul Adamescu Bogdan Alexander (cu date) și dispune revocarea măsurii arestării preventive dispusă față de acesta, în lipsă, prin încheierea din data de 19.05.2016 a judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, pronunțată în dosarul nr. 3576/2/2016, în baza căreia a fost emis MAP nr. 13/UP/19.05.2016.
În baza art. (…) din Legea 302/2004 dispune retragerea Mandatului european de arestare nr. 1/06.06.2016 emis de Curtea de Apel București și a celorlalte forme de executare emise ca urmare a luării măsurii arestării preventive în lipsă, la data rămânerii definitive a prezentei încheieri.
În baza art. (…) din Legea 302/2004, la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, vor fi informate cu privire la măsurile dispuse prin aceasta, autoritatea judiciară de executare a mandatului european de arestare, Ministerul Justiției și Curtea de Apel București. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicarea copiei de pe minută. Pronunţată conform art. (…) C.proc.pen., prin punerea minutei la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 03.03.2022”, a fost decizia Tribunalului Capitalei.
”Dacă mandatul de arestare emis încă din 2016 este revocat, inculpatul nu va mai fi extrădat din Marea Britanie. Devine un om liber”, au explicat mai mulți juriști pentru G4media.ro.
Pe 20 octombrie 2020, Curtea Supremă a Regatului Unit i-a respins apelul lui Alexander Adamescu împotriva deciziei de extrădare emisă de West Magistrates Court, în aprilie 2018.
Procedura de extrădare e blocată în condițiile în care Adamescu a formulat o întrebare lămuritoare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și se așteaptă soluționarea acestei cereri.
În iunie 2021, Alexander Adamescu – aflat la Londra şi vizat încă din 2016 de un mandat european de arestare – a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru acuzația de mituire a unor judecători la Bucureşti.
Alexander Adamescu este acuzat că, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (între timp, condamnat şi decedat), ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti ca să favorizeze companiile familiei în cadrul unor proceduri de insolvenţă.
Cine sunt judecătorii care trebuie să ia decizia în cazul lui Adamescu. Completul învestit cu soluționarea contestației DNA față de decizia Tribunalului Capitalei de revocare a arestului preventiv în cazul lui Alexander Adamescu este format din judecătorii Doinița Luminița Nițu și Mihai Paul Cozma.
Judecătoarea Doinița Luminița Nițu a făcut parte din completul care a achitat-o pe fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru. Judecătoarea Nițu a dispus și restituirea la DNA a dosarului de corupție a fostului șef ANAF Sorin Blejnar, dar Înalta Curte a anulat decizia. (Foto: Alexander Adamescu / Bursa)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii