G4Media.ro

Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea…

Sursa: Inquam Photos / Autor: George Călin

Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară, fără să părăsească UE

Curtea de Apel București a hotărât joi, 21 noiembrie, printr-o decizie definitivă, să mențină controlul judiciar în cazul generalilor în rezervă Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, dar și a avocatului Doru Trăilă.

A înlocuit în schimb obligația acestora de a nu părăsi România cu obligația de a nu depăși spațiul Uniunii Europene fără încuviințarea procurorului, a judecătorului de drepturi și libertăți, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată.

Generalul SRI (r) Florian Coldea a depus la dosarul în care este anchetat de trafic de influență și spălare de bani un document, consultat de G4Media.ro, în care susține că denunțătorul său, Cătălin Hideg, s-ar fi filmat și ar fi fost filmat la rândul său spunând că ” îi pare rău că a adus acuzații penale” împotriva lui, împotriva generalului Dumitru Dumbravă și a avocatului Doru Trăilă.

Hideg ar mai declara în filmare că ”a fost încurajat în acest sens de către oameni influenți care l-au asigurat de protecția lor, dar care odată ce a declanșat acest demers l-au părăsit rând pe rând”.

Coldea susține în sesizarea adresată procurorului de caz, Mihaela Iorga Moraru, că ”pe lângă apelul la iertare și împăcare, Cătălin Hideg îmi solicită să găsesc o soluție favorabilă în procesul său, fiind dispus să demaște operațiunea în care a fost angrenat, dacă i se oferă asigurări în acest sens, afirmând că nu-i este frică atât de posibilitatea unei pedepse cu executare, cât de eventuala răzbunare a mea”.

Florian Coldea mai susține, în sesizare, că filmarea probează „o provocare din partea martorului Hideg Cătălin” și „o faptă penală” pe care Hideg ar fi săvârșit-o. Filmarea ar fi deja depusă la dosar, iar cei are au cunoștină de existența ei au fost audiați.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță. Conform procurorilor, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg le-ar fi dat-o lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțită între Coldea și Dumbravă.

Coldea susține că în spatele dosarului s-ar afla „mogulii de presă”

Florian Coldea susținut, într-un punct de vedere transmis prin avocații săi la data de 19 iunie, că în spatele scandalului se află „mogulii de presă” Sebastian Ghiță – România TV, Dan Voiculescu – Antena3 sau Maricel Păcuraru – Realitatea TV.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis strămutarea la Curtea de Apel Cluj, condusă de Dana Gârbovan, a dosarului de corupție în care afaceristul Cătălin Hideg e acuzat de Parchetul European de fraudă cu fonduri europene, potrivit portalului instanței.

Hideg e patron al companiei Sanimed International. El a fost condamnat în primă instanță la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro, primul caz investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

În acelaşi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni. Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Context

Pe 30 octombrie 2024, fostul prim-adjunct al SRI Florian Coldea a acuzat-o pe procuroarea DNA Mihaela Iorga Moraru, care instrumentează dosarul care îl vizează, că a trunchiat și distorsionat intenționat stenogramele din dosarul său. El a prezentat într-un comunicat de presă două exemple de transcrieri ale unor înregistrări despre care susține că sunt distorsionate de Iorga Moraru.

Coldea este cercetat de procuroarea DNA Mihaiela Iorga Moraru, șefa Secției 1 din structura centrală, într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani. Coldea a fost pus sub control judiciar. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și pentru avocatul Doru Trăilă.

Coldea a mai spus în comunicat că înregistrările audio făcute de denunțătorul Cătălin Hideg ”au fost făcute publice după depunerea denunțului, cu aprobarea tacita a procurorului de caz și al presei cointeresate (în principal instituții media deținute de mogulii care au lansat și întrețin o virulentă campanie mediatică revanșardă împotriva mea).

Adjunctul șefului DNA, procuroarea Tatiana Toader, a respins cererea de recuzare a procuroarei de caz Mihaiela Iorga-Moraru formulată de către generalul (r) Florian Coldea, fostul șef operativ al SRI, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

Conducerea DNA a constatat că principala nemulțumire a generalului – care a reclamat erori în redarea scriptică a înregistrărilor depuse de omul de afaceri denunțător, Cătălin Hideg – a rămas fără obiect în condițiile în care procuroarea de caz Mihaiela Iorga Moraru a dispus reascultarea înregistrărilor, identificarea eventualelor erori și îndreptarea lor.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.