G4Media.ro

Curtea de Apel din Atena a respins cererea României cu privire la…

Curtea de Apel din Atena a respins cererea României cu privire la extrădarea lui Beny Steinmetz / Unul dintre cei mai bogați israelieni a fost condamnat definitiv acum doi ani în dosarul Ferma Băneasa

Curtea de Apel Atena  a respins, miercuri, cererea autorităților române de extrădare a marelui investitor Beny Steinmetz, validându-i astfel dreptul de a circula liber în lume, transmite publicația Euro2Day, citată de Rador.

Potrivit publicației grecești, decizia Consiliului Curții de Apel Atena s-a bazat pe două motive:

  • Faptul că a fost încălcat dreptul lui Beny Steinmetz la un proces echitabil în România.
  • Riscul real de a fi supus unui tratament discriminatoriu, inuman și degradant, dacă va fi extrădat.

După anunțarea deciziei Consiliului Curții de Apel Atena, Beny Steinmetz a declarat: „Semnificația acestei decizii depășește cu mult faptul că mi s-a dat dreptate mie personal. Este un răspuns răsunător și clar din partea Greciei ca stat membru al UE împotriva practicilor urmăririlor penale dirijate și declanșate politic, a încălcării principiilor statului de drept și a drepturilor omului. Cauza fabricată împotriva mea a început deja să se prăbușească. Adevărul va străluci în curând definitiv. Sunt recunoscător justiției elene”.

Context

Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut în decembrie 2021 pe aeroportul din Atena (Grecia). Ulterior, el a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune.

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmety şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie.

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Cine e Benyamin Steinmetz. A fost considerat cel mai bogat cetățean evreu şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A fost locul 178 mondial, cu o avere estimată la 7,4 miliarde de dolari. Este unul dintre investitorii proiectului minier de la Roşia Montana.

Tal Silberstein si Dan Andronic au fost consultanți politici al premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, apoi ai PDL şi ai preşedintelui României, Traian Băsescu.

În august 2017, Steinmetz și Silberstein au fost arestați în Israel pentru fraudă și spălare de bani în legătură cu presupuse ilegalități comise în România, potrivit unei declarații în fața Curții din Rishon Letzion a anchetatorului Avshalom Ahrak, citate de cotidianul Haaretz.

În noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a fost audiat ca martor la DNA în cadrul unei comisii rogatorii cu Israelul în dosarul în care oamenii de afaceri Beny Steinmetz și Tal Silberstein au fost arestați în 2017.

În ianuarie 2021, Steinmetz a fost condamnat în Elveția la 5 ani de detenție pentru corupție, însă decizia nu este definitivă. De notat că, la începutul anului, miliardarul s-a prezentat la procesul de la Geneva, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, deși era condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în România, iar autoritățile române emiseseră deja un mandat internațional de arestare pe numele lui.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. 🙂 🙂

  2. numele avocatului care a reprezentat statul roman?

  3. Parca zicea Banciu ca: „daca esti e_vreu sau u_ngur n-o sa fii condamnat niciodata, indiferent ce-ai facut si unde esti”

    • Banciu e un oligofren, indiferent de subiect, la fel ca si Mircea Badea.

  4. Cred ca problema asta trebuie ridica la nivel inalt in EU. Sau toate tarile UE recunosc justitia din restul tarilor sau atunci tratatul UE trebuie revazut. Cum adica rele tratamente? Ce-i faceau? Il bateau la talpi? Nu este de mirare ca astfel de sentinte se dau in tari foarte corupte, Italia, Grecia.
    Dar totusi acete sentinte ar trebui discutate. Ce fel de partener mai este Romania pt Italia si Grecia daca justitia lor nu recunoaste justitia de la noi?

  5. Oarecum normal avand in vedere cat de corupta e justitia la noi.

  6. Cata mita o fi dat in Grecia ca sa-l tina in saramura?

    • Și in Grecia și în Elveția.

  7. Poate OPC ar trebui sa faca niste vizite la Jumbo, eventual sa se mute cu cort cu tot acolo in fata, ca aia fac o groaza de bani in Romania din vanzarea unor produse extrem, extrem de proaste.

  8. Nu-i nimic, la vară, dacă vor mai fi incendii în Grecia, România va trimite și mai mulți pompieri. Drept mulțumire!

  9. „a marelui investitor Beny Steinmetz” voi nu va dati seama de aici cum sta treaba in Grecia?

  10. Toti se pis.a pe rom.ani, dar chiar cu bolta?Daca-l cerea USA era facut pachet!