Curtea de Casație din Franța i-a respins lui Nicolas Sarkozy toate recursurile în dosarul finanțării libiene a campaniei sale din 2007
Curtea de casaţie i-a respins lui Nicolas Sarkozy şi apropiaţilor săi toate recursurile pe care le depuseseră în ancheta privind presupusa finanţare ilegală a campaniei prezidenţiale din 2007. Cea mai înaltă jurisdicţie a ordinului judiciar francez a confirmat că asociaţia anti-corupţie Sherpa se poate constitui parte civilă, lucru care îi permite să aibă acces la dosarul anchetei, transmite RFI România.
Prin decizia luată, Curtea de casaţie validează – cel puţin temporar – ancheta judecătorilor de instrucţie în această afacere cu multiple ramificaţii.
Tabăra lui Nicolas Sarkozy se indignase anul trecut când Curtea de apel din Paris respinsese o serie de cereri de anulare a anchetei privind finanţarea libiană a campaniei prezidenţiale din 2007. O campanie în urma căreia Sarkozy a fost ales preşedinte al Republicii.
Fostul şef de stat este astfel inculpat în acest dosar pentru «corupţie pasivă», «finanţare ilegală a campaniei electorale», «abuz de fonduri publice libiene» şi «asociere cu răufăcători». Printre motivele avansate de Sarkozy pentru a cere anularea anchetei se număra imunitatea prezidenţială. Pentru faptele anterioare alegerii sale în funcţia supremă, adică cele comise pe când era ministru de Interne, ex-preşedintele cerea ca dosarul să fie transmis Curţii de Justiţie a Republicii, singura abilitată să-i judece pe membri unui guvern pentru fapte comise în timp ce erau în funcţie.
În timp ce avocaţii lui Nicolas Sarkozy au regretat decizia Curţii de Casaţie şi estimează că ea nu schimbă cu nimic fondul problemei, cei ai ONG-ului anti-corupţie au salutat-o.
Reamintim că ancheta fusese deschisă după ce site-ul de investigaţii Mediapart a dezvăluit în 2012 un document din care se putea deduce că pentru campania precedentă, cea din 2007, Sarkozy beneficiase de sprijin financiar din partea regimului lui Muamar Gadafi.
În 9 ani de anchetă, magistraţii au adunat o serie de indicii care tind să acrediteze această ipoteză: mărturii ale unor demnitari libieni, note ale serviciilor secrete de la Tripoli, acuzaţiile unui intermediar, şamd. Nicio dovadă materială nu a fost însă găsită deocamdată, chiar dacă o serie de transferuri suspecte de fonduri au dus la inculparea mai multor persoane.
Ancheta tentaculară a mai dat naştere anul acesta unui nou capitol referitor la posibila tentativă de mituire a unui martor important. 6 persoane sunt déjà inculpate printre care «regina paparazzi» Mimi Marchand, o apropiată a cuplurilor Sarkozy dar şi Macron.
sursa: RFI România
Sursa foto: Nicolas Sarkozy / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii