G4Media.ro

Curtea de conturi a Germaniei critică planul de relansare al UE: ”Impactul…

Sursa foto: Nikolaus Bader/Pixabay

Curtea de conturi a Germaniei critică planul de relansare al UE: ”Impactul financiar se va face simţit până la următoarea generaţie”

Curtea de conturi a Germaniei critică planul de relansare post-COVID al UE, ale cărui efecte financiare ar urma, potrivit instituţiei, să aibă repercusiuni şi asupra viitoarei generaţii, relatează AFP.

„Impactul financiar se va face simţit până la următoarea generaţie”, a avertizat joi preşedintele Curţii de conturi, Kay Scheller, într-un raport privind acest plan gigantic prezentat parlamentului german.

Acest plan, adoptat de statele europene în cadrul unui summit în decembrie, mizează în special pe o mutualizare a datoriilor ţărilor membre ale UE, un aspect care îi îngrijorează în mod special pe membrii Curţii de conturi germane. O parte din bani va fi acordată sub formă de împrumuturi, iar alta sub formă de subvenţii.

„Este vorba despre o mutualizare a datoriei şi a responsabilităţii, un moment de cotitură. Pentru bugetul federal asta comportă riscuri considerabile”, şi-a exprimat îngrijorarea Kay Scheller.

Noua datorie de 750 de miliarde de euro este menită să fie rambursată în următorii 30 de ani, subliniază Curtea în raportul său. „Dar ne putem întreba cine va contribui la ce şi când”, a obiectat Scheller, subliniind că regulile bugetare ale UE nu se aplică la această datorie.

„Statele membre ar putea deci, teoretic, să se îndatoreze de manieră nelimitată la nivelul UE şi să-şi atribuie aceste fonduri sub formă de subvenţii”, a avertizat el.

Planul riscă, de asemenea, „să reducă încurajarea precauţiei responsabile şi să slăbească disciplina bugetară”, se teme Kay Scheller.

Nu există un plan de rambursare constrângător, îşi exprimă regretul Curtea, pledând pentru un acord între ţările UE privind rambursarea datoriei înainte ca banii să fie cheltuiţi.

„Împrumutul comun nu trebuie să fie o instituţie permanentă”, a avertizat în consecinţă Scheller, subliniind că Germania, potrivit Curţii de conturi, va vărsa 65 de miliarde de euro în plus faţă de suma de care va beneficia.

Curtea de conturi concluzionează că fondul de restructurare ar putea în cele din urmă să slăbească UE şi să pună în pericol stabilitatea uniunii economice şi monetare. „Asta poate alimenta speranţa că şi costurile viitoarelor crize vor fi de asemenea suportate de comunitatea statelor”, susţine Scheller.

UE a făcut apel vineri la statele membre „să accelereze” ratificările naţionale ale mecanismului care permite finanţarea planului de relansare masiv post-COVID, din care primele plăţi ar putea interveni „la începutul verii”.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. ce simpatic – anul trecut se plangeau unii de frugali ca nu vor sa accepte planu, mai recent vina era a poloniei si ungariei dar, iata cine este de fapt TARTORUl.
    4450 mld € pib in 2020 , exporturi in UE in procent de 60% din total(cam 1400mld€ pe an total exporturi deci 840 mld in UE), balanta excedentara etc. Nu le ajunge ca fac profit cu lopata si cumpara tot in UE, mai sunt si zgarciti, desi tot economiei lor isi dau bani si prin contributia la bugetul UE.

  2. Nasol e ca din România numai PSD (!) a avut un punct de vedere cât de cât obiectiv referitor la planul asta. Ma rog, dacă erau ei la butoane era viceversa.

  3. Se tot vehiculează o idee falsa.
    Ceva de genul daca eu îți dau 100 mi de euro și tu de bani aceea îți faci vila cu firma mea de construcții deci eu nu ți-am dat nimic. Dar tu rămâi cu vila.
    UE da bani României, e normal că firmele din UE să beneficieze de contracte.

    • fals, vila e facuta cu materiale de constructii distribuite prin firme germane/vest, sisteme de fatade, tamplarie, sisteme de alarma, etc. Certificate conform stadardelor DIN sau UE de catre firme gen TUV . Acoperis Bramac, fier beton din import(la a fost inchisa industria dupa privatizari), transportate cu camioane de fabricatie vest, platite in leasing catre firme din vest etc.
      In plus, creditele punte sunt obtinute de la banci din… Vest sau controlate de firme de investitii din…vest.

      La final, nu vila e problema ci infrastructura mare…. Oare cine controleaza productia de ciment in romania? Dar grinzile din lemn nu cumva se iau din diy din vest?

      Mai mediteaza un pic.
      Ps – numeste cei doi mari jucatori din industria laptelui din Romania, ca sa stii unde merg banii tai, cea mai mare parte.

  4. „Împrumutul comun nu trebuie să fie o instituţie permanentă”, a avertizat în consecinţă Scheller, subliniind că Germania, potrivit Curţii de conturi, va VARSA 65 de miliarde de euro în PLUS faţă de SUMA de care va beneficia.
    Halucinant!
    Ce naiba inseamna?!
    INTREBARE: Daca Germania va returna 65 Miliarde Euro in plus fata de cat va beneficia, Romania CAT va returna in plus fata de Suma de aproape 30 Miliarde Euro de care va beneficia???!!!
    Poate careva sa explice ce inseamna?!