Curtea de Conturi a UE critică faptul că problemele de mediu nu sunt îndreptate din banii companiilor poluatoare, ci ai oamenilor
Contribuabilii sunt forţaţi de multe ori să plătească pentru curăţarea daunelor aduse mediului, în timp ce companiile responsabile evită costurile, a anunţat luni Curtea de Conturi Europeană, într-un raport special care se concentrează pe aplicarea inconsecventă a principiului „poluatorul plăteşte”, transmite Reuters.
Comisia Europeană urmează să propună în acest an reguli care vor forţa companiile să identifice şi să corecteze riscurile la adresa drepturilor omului şi a mediului în lanţurile lor de aprovizionare.
Însă, pentru moment, Curtea de Conturi Europeană a constatat că principiul „poluatorul plăteşte” este reflectat şi aplicat în grade diferite în diversele politici de mediu ale UE şi că acoperirea şi aplicarea sa erau incomplete. Uneori, bugetul UE este folosit pentru finanţarea unor acţiuni de curăţare care, potrivit PPP, ar trebui să fie suportate de poluatori.
„Poluatorii trebuie să plătească pentru pagubele provocate mediului. Cu toate acestea, până acum, contribuabilii europeni au fost forţaţi, de mult prea multe ori, să suporte costurile pe care poluatorii ar fi trebuit să le plătească”, a declarat autorul raportului Viorel Ştefan, membru al Curţii de Conturi Europene.
Auditorii au analizat un lot de 42 de proiecte de curăţare a mediului, care au fost sprijinite cu 180 de milioane de euro de la fondurile UE, pentru a rezolva o serie de probleme precum poluarea industrială şi contaminarea zonelor unde sunt amplasate gropi de gunoi în Italia, Polonia şi Portugalia.
Aproximativ o treime din bani au fost cheltuiţi pentru „zone contaminate orfane”, acele zone contaminate în care pagubele au fost făcute în urmă cu atât de mult timp încât poluatorii nu mai pot fi identificaţi sau traşi la răspundere. În alte cazuri, contribuabilii europeni au plătit pentru curăţare din cauză că firma responsabilă era insolventă.
Curtea de Conturi Europeană recomandă Comisiei: să evalueze posibilitatea de a consolida integrarea principiului „poluatorul plăteşte” în legislaţia privind protecţia mediului; să ia în considerare consolidarea aplicării Directivei privind răspunderea pentru mediul înconjurător; şi să protejeze fondurile UE, astfel încât acestea să nu fie folosite pentru a finanţa proiecte care ar trebui să fie în sarcina poluatorului.
sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii