Curtea de Conturi constată pentru al doilea an consecutiv divizarea contractelor din bani publici la Primăria Sectorul 5 pentru a evita licitațiile. Curtea nu a verificat firmele care au primit contractele fără licitație
Curtea de Conturi constată în raportul de audit pe anul 2023, pentru a doua oară consecutiv, că Primăria Sectorului 5 (condusă la acel moment de Cristian Popescu Piedone) a divizat contracte de achiziții publice pentru a fi oferite direct și nu prin licitație publică. Licitațiile ar fi presupus cumpărarea unor bunuri și servicii în baza unor criterii de calitate și preț și într-un mediu concurențial, dar și o transparență a achiziției.
Divizarea contractelor de achiziție publică „în mai multe contracte de valoare mai mică”, conform raportului care nu enumeră câte astfel de constracte au fost, s-a petrecut pe parcursul anului 2023, respectiv în perioada ianuarie-aprilie 2024. În raportul de audit nu se menționează nici sumele atribuite, nici cui au fost acordate. Totodată, Curtea de Conturi a sancționat cu amendă aceste abateri, valoare care nu este cunoscută, pentru că informația se regăsește în anexele raportului, care nu sunt publice.
Instituția care verifică cheltuirea banilor publici nu merge mai departe pentru a investiga cine sunt firmele cărora li s-au încredințat direct lucrările sau bunurile și nici nu sesisează parchetul.
În perioada pe care o acoperă auditul, Primăria Sectorului 5 a fost condusă interimar de Constantin Melnic (PSD), până în iunie 2023, când a revenit în funcție Cristian Popescu Piedone. El fusese atunci achitat de instanță după un an de închisoare în dosarul Colectiv. Acum, Piedone e șeful Agenției Naționale de Protecția Consumatorilor (ANPC), numit de Marcel Ciolacu.
Legea prevede că pentru a fi atribuite direct, fără licitație, contractele trebuie să aibă valori mai mici de aproximativ 1 milion de lei, în cazul lucrărilor, și de aproximativ 300.000 lei, în cazul bunurilor.
Conform descrierii DNA făcute abuzului în serviciu în cazul achizițiilor publice, pe baza unor dosare soluționate de instanța de judecată prin hotărâri de condamnare rămase definitive din perioada 2016-2017, sub astfel de încredințări se pot ascunde:
– achiziții de produse și servicii la prețuri de sute de ori mai mari decât cele practicate pe piață, dar și în
monitorizarea superficială și formală a executării unor lucrări
– firme deținute de o persoana aflată în relație de rudenie cu agentul principal sau cu persoane din cercul acestuia
– administratorii/asociații/directorii generali sunt rude cu agentul principal
– Firme deținute de angajați ai instituției
– Firme care, în mod evident, nu îndeplinesc criteriile de selecție pentru executarea unor contracte
În raportul pe anul 2022, Curtea de Conturi avea aceleași observații: divizarea de contracte de achiziție publice în mai multe contracte de valoare mică, evitând astfel licitațiile. Aceeași situație a descoperit-o și la o instituție subordonată, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC Sector 5). Atribuirea directă, fără licitație ofertă proceduri cu transparentă mai mică, iar contractele sunt mai facil de acordat, direcționate către firme care pot avea interese finaciare. Curtea de Conturi nu a mers însă mai departe cu analiza contractelor.
În aprilie 2024, G4Media scria despre „caracatița” lui Piedone care are cel puțin 46 de rude, interpuși, interlopi și oameni de încredere ce împart funcții publice, salarii de mii de euro, influență politică, averi fabuloase și contracte de la Stat.
În februarie 2024, Cristian Popescu Piedone, la acea dată primar al Sectorului 5, a fost găsit în conflict de interese administrativ de Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru că și-ar fi numit ginerele membru în Comisia pentru vânzarea spațiilor comerciale de la Sectorul 5.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii