G4Media.ro

Curtea de Justiția a UE dezbate sesizarea României privind mandatul european de…

sursa foto: captura video

Curtea de Justiția a UE dezbate sesizarea României privind mandatul european de arestare în cazul predării lui Paul de România / Instanțele din Franța și Malta au refuzat extrădarea acestuia

Curtea de Justiția a Uniunii Europene va dezbate, luni, sesizarea României cu privire la mandatul european de arestare în cazul predării lui Paul de România, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Sesizarea a fost făcută de Curtea de Apel Brașov, după ce instanțele din Franța și Malta au refuzat extrădarea lui Paul de România, fugit din țară după condamnarea definitivă în dosarul „Ferma Băneasa”.

„Astăzi va fi termen la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în procedura întrebărilor preliminare cu care a fost sesizată de către instanța din România în cazul Prințului Paul. Este vorba despre sesizarea făcută de Curtea de Apel Brașov, care vizează aspecte privind respectarea legislației UE în materia mandatului european de arestare în cazul predării Prințului Paul. Cazul este deosebit de important pentru statul român şi mă bucur că a fost admisă solicitarea de a se dezbate în procedură de urgență. Faza scrisă s-a finalizat, toate părțile implicate au depus materiale privind punctele lor de vedere, iar astăzi va fi faza audierilor”, a precizat Alina Gorghiu, într-o declarație de presă.

Aceasta a menționat că opinia Comisiei Europene a fost în acord cu cea a statului român.

„Aceasta a propus Curții să răspundă la întrebările preliminare în sensul că executarea unui mandat european de arestare (MEA) de către un stat membru nu poate fi refuzată pentru simplul motiv că un alt stat membru a refuzat anterior executarea aceluiași MEA emis împotriva aceleiași persoane și pentru aceleași fapte.

În plus, Comisia a arătat că un stat membru nu poate refuza executarea unui MEA doar în baza unor pretinse nereguli privind depunerea jurământului de către membrii completului de judecată al instanței de condamnare, fără a fi constatate deficiențe sistemice sau motive întemeiate și serioase care să îi încalce persoanei extrădabile un drept fundamental.

Facem toate demersurile pentru a-i aduce pe fugari în ţară. Şi pentru acest lucru le mulţumesc colegilor din Ministerul Justiţiei, instanţei de executare, Poliţiei Române și tuturor autorităţilor implicate”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Context. În luna mai, un judecător din Malta a respins extrădarea lui Paul de România, condamnat definitiv la închisoare în dosarul de corupție cunoscut drept ”Ferma Băneasa”.

La sfârșitul lunii aprilie 2024, Paul de România a fost depistat în Malta.

În 27 iunie 2022, el a fost prins pe stradă, la Paris, iar la verificări a prezentat un paşaport eliberat de autorităţile britanice. În luna septembrie, a fost eliberat din închisoare printr-o decizie a Curții de Apel Paris, fiind plasat sub control judiciar.

În 2024, o instanță din Franța a refuzat definitiv să îl extrădeze pe fugarul Paul de România. Alina Gorghiu a declarat că instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ai crede ca CA Brasov este o institutie serioasa cu judecatori si procurori onesti care lupta pentru dreptate, etc. Aiurea, nu mai stiu cum sa protejeze coruptii locali, pute a coruptie si nu la un judecator, ci la mai multi, si nu la un procuror, ci la mai multi, niste nenorociti. Nu stiu cine va sparge vreodata coruptia din aceasta curte.

    • AUR. dupa inca 4 ani de „stabilitate” vor fi 4 ani de „aur” si o revolutie pe bune.

    • AUR. dupa inca 4 ani de „stabilitate” vor fi 4 ani de „aur” si pana sa se termine, o revolutie pe bune.