G4Media.ro

Curtea de Justiţie a UE a decis că modul în care au…

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Curtea de Justiţie a UE a decis că modul în care au fost numiți judecătorii la Curtea Supremă a Poloniei poate constitui o încălcare a legislației europene / Grupul PPE: Este o ingerință politică a Guvernului în justiție, cerem Comisiei Europene să înceapă de îndată procedura de infringement

Grupul Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros grup politic din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene să înceapă de îndată procedura de infringement împotriva Poloniei, după decizia Curții de Justiţie a Uniunii Europene potrivit căreia reformele judiciare din Polonia ar putea contraveni legislaţiei Uniunii Europene.

Reformele în cauză se referă la Consiliul Judiciar Naţional (KRS) şi împiedică apelurile candidaţilor nerecomandaţi de KRS pentru Curtea Supremă, potrivit dpa, citată de Agerpres.

Statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia „de a oferi căi de atac suficiente pentru a asigura protecţia legală efectivă a persoanelor în domeniile reglementate de legile UE”, a arătat CJUE într-o declaraţie de presă referitoare la decizie.

Curtea a explicat că lipsa unor astfel de căi de atac în numirile la instanţa supremă poloneză „poate da naştere unor îndoieli sistemice ale persoanelor privind independenţa şi imparţialitatea judecătorilor numiţi la finalul procedurii respective”.

CJUE a decis că ultimul cuvânt trebuie să îl aibă Curtea Supremă Administrativă a Poloniei (NSA). Dacă NSA constată o încălcare a legislaţiei europene, trebuie să elimine prevederile legale controversate, indiferent dacă acestea sunt de natură legislativă sau constituţională, a hotărât CJUE.

Criticii guvernului de la Varşovia au argumentat că după ce majoritatea parlamentară controlată de partidul guvernamental Lege şi Justiţie (PiS) a modificat în 2018 componenţa KRS, Consiliul nu mai este independent politic, mai transmite Agerpres. Înainte de reformă, majoritatea membrilor KRS erau aleşi de judecători, nu de deputaţi.

Grupul PPE din Parlamentul European a reacționat imediat, considerând că hotărârea Curții europene de Justiție se referă la o „ingerința politică a guvernului Partidului Lege și Justiție (PiS) în sistemul judiciar” și este „o dovadă concretă a faptului că guvernul încalcă în mod flagrant statul de drept”, în ciuda avertismentelor numeroase pe care le-a primit.

„De asemenea, distruge încrederea Europei în sistemul judiciar de acolo. Reiterăm că judecătorii polonezi sunt judecători europeni și merită protecție la nivelul UE, la fel ca toți polonezii, și solicităm Comisiei Europene să înceapă procedurile de infringement de îndată”, a declarat europarlamentarul Jeroen Lenaers, purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru libertăți civile.

Andrzej Halicki, europarlamentar polonez, susține că legea de reformă judiciară din Polonia nici nu a îmbunătățit funcționarea sistemului judiciar și nici l-a „curățat de membrii erei comuniste”.

„Comisia Europeană trebuie să ia măsuri imediate pentru a preveni reprimarea și distrugerea în continuare a vieții personale a judecătorilor și procurorilor care apără statul de drept, Constituția poloneză și standardele de drept european”, a declarat Halicki.

Pentru Grupul PPE, hotărârea Curții de Justiție cu privire la numirea a 37 de judecători de către președinte la recomandarea unui nou consiliu judiciar național „extrem de politizat” este „un semnal puternic” pentru o acuzare.

Sursa foto: The European Court of Justice / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...