G4Media.ro

Curtea de Justiție a Uniunii Europene stabilește cadrul legal pentru ca rezidenții…

Sursa foto: Pexels

Curtea de Justiție a Uniunii Europene stabilește cadrul legal pentru ca rezidenții fără cetățenie să se poată alătura partidelor politice

Instanța supremă a Uniunii Europene a constatat marți că legislația care împiedică rezidenții fără cetățenie să adere la partide politice discriminează resortisanții UE, scrie courthousenews.com.

Judecătorii de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene au hotărât că legislația din Republica Cehă și Polonia încalcă dreptul UE, deoarece calitatea de membru al unui partid politic este necesară pentru a candida la alegerile locale și europene.

„Interdicția de a fi membru al unui partid politic îi plasează pe acești cetățeni UE într-o poziție mai puțin favorabilă decât cetățenii cehi și polonezi”, a scris completul de 15 judecători. Niciuna dintre hotărâri nu era disponibilă în limba engleză la momentul publicării.

În temeiul Tratatului din 1958 privind funcționarea Uniunii Europene, cetățenii UE care locuiesc într-o altă țară a UE au aceleași drepturi ca și cetățenii străini de a participa la anumite alegeri.

Aceștia au „dreptul de a vota și de a candida la alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile municipale în statul membru în care își au reședința, în aceleași condiții ca și resortisanții statului respectiv”, se arată în tratat.

Polonia și Republica Cehă au fost singurele două țări din blocul de 27 de membri care au limitat participarea la partidele politice la propriii cetățeni.

Deși ambele țări permit rezidenților să candideze neafiliați, instanța cu sediul în Luxemburg nu a fost convinsă că acest lucru oferă șanse egale. „Partidele politice joacă un rol crucial în sistemul democrației reprezentative”, au declarat judecătorii.

Preocuparea cu privire la restricție a început să apară de mai bine de un deceniu. Comisia Europeană, aripa executivă a UE, a informat ambele țări în 2012 că legislația lor nu este în conformitate cu legislația UE.

Polonia a refuzat inițial să răspundă la scrisoare. Dar, în cele din urmă, ambele țări au răspuns, susținând că normele nu reprezintă o problemă și că legislația UE nu conferă rezidenților o versiune de cetățenie „mobilă”.

Comisia nu a fost de acord, lansând proceduri la Curte de Justiție a Uniunii Europene în 2021.

Ambele țări trebuie acum să își adapteze legislația. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne ceh a declarat că va studia hotărârea. Nu a fost disponibil niciun răspuns imediat din partea Poloniei.

În cazul în care una dintre țări refuză, comisia ar putea reveni în fața instanței, care poate emite sancțiuni financiare în caz de nerespectare a deciziei.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.