G4Media.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Croația în legătură cu moartea…

Sursa foto: Wikipedia/ CherryX – Clădirea CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Croația în legătură cu moartea unei fetițe afgane la granița sa cu Serbia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Croaţia în legătură cu moartea unei fetiţe afgane la graniţa cu Serbia şi, în general, pentru tratamentul suferit de familia ei care solicita azil, relatează AFP, citată de Agerpres.

Familia afgană formată din 14 membri a traversat cinci ţări pentru a ajunge în Croaţia în 2017, la mai bine de un an după ce părăsise Afganistanul. Membrii săi susţin că au fost respinşi de ofiţeri de poliţie croaţi, care „le-au refuzat orice posibilitate de a solicita azil” şi le-au ordonat să se întoarcă în Serbia „pe calea ferată”.

Pe drum, un copil de 6 ani a murit după ce a fost lovit de tren. La rândul lor, autorităţile croate au negat că au respins familia, a consemnat CEDO.

Magistraţii au condamnat Zagrebul pentru încălcări „multiple” ale prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume „dreptul la viaţă”, „interzicerea expulzărilor colective de străini” şi a „tratamentului inuman sau degradant”, „dreptul la securitate şi libertate” şi „dreptul la recurs individual”.

Judecătorii au subliniat că ancheta cu privire la moartea fetiţei a fost ineficientă şi au considerat faptele denunţate de familia ei „drept veridice”. Autorităţile croate – au menţionat judecătorii – au refuzat să folosească semnalele GPS şi telefoanele mobile ale poliţiei croate pentru a stabili dacă au fost într-adevăr în contact cu familia.

La câteva luni după deportare, familia a reuşit în sfârşit să intre în Croaţia, fiind plasată într-un centru de „reţinere” mai bine de două luni, timp în care a formulat „cereri de protecţie internaţională”.

În acest sens, judecătorii au subliniat în special o „lipsă de diligenţă” în tratarea acestor cereri, restricţiile de contact între familie şi avocatul acesteia, precum şi „presiunea exercitată asupra acestui avocat” de către autorităţile croate.

Pentru aceste cinci încălcări ale Convenţiei, Croaţia a fost condamnată să plătească familiei afgane 40.000 de euro pentru „prejudiciu moral”, o sumă mare în raport cu practica sa obişnuită.

Sursa foto: Wikipedia/ CherryX – Clădirea CEDO

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Să plătească dacă-s proști. 14 șobolani avea acea „familie”!

  2. Dacă e ceva ce va dezmembra UE, mizeriile astea cu „migranții” o vor face.

    • @mario 3
      Deja s-a făcut.
      Acum e în desfășurare ..perfectarea. Oricât de mică ar fi natalitatea la ei – tot e mai mare, ca la europenii nativi. Deci procesul merge după vorbele și/sau previziunile lui Gaddafi.
      Iar dacă la procentul lor, deja stabilit în U.E. – cate milioane de turci, de pildă, numai în Germania – dar nici nu vreau să mă gândesc la zonele urbane „sensibile” din Franța, Suedia etc

      https://eeradicalization.com/muslim-no-go-zones-in-the-west-a-myth-or-a-reality/

      Pe de altă parte – tu sau eu, să fi fost în locul acestor oameni .. iarăși nu vreau să mă gândesc! E incredibil de dureros să fii în starea în care sunt acești migranți, să trăiești efectiv cum trăiesc ei – iar pe de altă parte, pentru Europa (și nu numai) cultura islamică – ciocnindu-se (să nu zic cu cultura creștină că aș supără pe seculariști) cu cultura Occidentală a generat aparent un hibrid greu de digerat atât pentru noi cât și pentru ei.
      Pentru că (,) cultura islamică este ceva cu care este IMPOSIBIL de conciliat.

  3. CEDO = organizatie gunoi care apara gunoaiele!

  4. Plin de gunoaie umane pe la comentarii

  5. Curtea „europeană” care „judecă” doar ÎMPOTRIVA europenilor…

    • CEDO nu judeca pentru europeni sau pentru oricine altcineva, o instanta de orice fel in mod ideal ar trebui sa fie impartiala, iar in cazul asta, data fiind motivarea deciziei: „Magistraţii au condamnat Zagrebul pentru încălcări „multiple” ale prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, şi anume „dreptul la viaţă”, „interzicerea expulzărilor colective de străini” şi a „tratamentului inuman sau degradant”, „dreptul la securitate şi libertate” şi „dreptul la recurs individual”. ” putem zice ca au dat dovada de maxima impartialitate, ei netinand cont de faptul ca respectivii cetateni fac parte din UE sau nu.

  6. Cererea a ajuns sa fie judecata la CEDO pentru ca, in procedura de filtru, nu s-a implicat trepadusul roman D.Lupu. Altfel, era inadmisibila indiferent de atrocitatea reclamata.