Curtea Internațională de Justiție acceptă să judece acuzația de genocid depusă de Ucraina în urma invaziei Rusiei
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a declarat vineri că are competenţa de a se pronunţa asupra majorităţii aspectelor cazului intentat de Ucraina în legătură cu invazia rusă lansată în 2022, o plângere în care Kievul cere despăgubiri, relatează Reuters.
Ucraina a înaintat cauza împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, la doar câteva zile după începerea invaziei, în urmă cu aproape doi ani.
Cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite a decis vineri că va audia cazul, în care Kievul i-a cerut să declare că nu a comis un genocid în estul Ucrainei, aşa cum a susţinut Rusia ca pretext pentru a o ataca.
Vineri, judecătorii au constatat că instanţa are jurisdicţie pentru a audia o parte din dosarul iniţial. Judecătorii au respins însă o cerere a Ucrainei de a se pronunţa dacă invazia rusă a încălcat sau nu Convenţia privind genocidul din 1948.
În schimb, completul de 16 judecători a declarat că se va pronunţa doar într-o etapă ulterioară dacă Ucraina a comis sau nu genocid în zonele Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, ocupate acum de Rusia.
În cadrul audierilor din luna septembrie a anului trecut, avocaţii Moscovei au cerut judecătorilor să respingă întregul caz, spunând că argumentele juridice ale Kievului sunt eronate şi că instanţa nu are jurisdicţie.
Vineri, judecătorii au admis unele dintre obiecţiile Rusiei, dar au admis şi cererea Ucrainei ca instanţa să decidă că nu există „dovezi credibile că Ucraina comite un genocid, cu încălcarea prevederilor Convenţiei privind genocidul”, în estul Ucrainei.
Ar putea dura mai multe luni pentru a audia cazul pe fond, notează Reuters.
Ucraina a susţinut anterior că nu există niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde se luptă cu forţele susţinute de Rusia încă din 2014.
În martie 2022, instanţa a emis măsuri de urgenţă prin care a ordonat Rusiei să îşi înceteze imediat operaţiunile militare din Ucraina.
Deşi hotărârile Curţii sunt definitive şi obligatorii din punct de vedere juridic, aceasta nu are nicio modalitate de a le aplica, iar unele state, precum Rusia, le-au ignorat.
Ucraina a obţinut o mică victorie la CIJ miercuri, când judecătorii au decis că Rusia a încălcat tratatele ONU împotriva finanţării terorismului şi a discriminării într-un alt caz care se referea la incidente din 2014.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank