Curtea Internațională de Justiție (CIJ) începe două zile de audieri cu privire plângerea Ucrainei cu privire la acțiunile militare ale Rusiei. Curtea Penală Internațională (CPI) investighează acuzații de crime de război comise de Rusia în Ucraina
Audierile Curții Internaționale de Justiție (CIJ) din zilele de 7 și 8 martie vor stabili dacă să dispună „măsuri provizorii” într-un proces intentat de Ucraina împotriva Rusiei pentru a opri acțiunile militare ale Moscovei în Ucraina.
CIJ, curtea ONU care soluționează litigii între state cu sediul la Haga, a spus într-o declarație că a trimis Rusiei o comunicare urgentă pentru a se pregăti în cazul în care va dispune măsuri provizorii sau măsuri imediate pentru a proteja Ucraina, așa cum a cerut țara reclamantă.
Acțiunea Kievului depusă la 1 martie susține că afirmația Rusiei că a invadat Ucraina pentru a preveni un genocid este falsă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a intentat un proces la CIJ pentru acuzațiile de genocid formulate de Moscova.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat în mod repetat că Ucraina a comis „genocid” în regiunea Donbass din estul Ucrainei, fără a prezenta dovezi și a spus că invazia, numită „operațiune specială” de oficialii ruși, este, prin urmare, justificată pentru a-i pune capăt.
Cazul Ucrainei susține că țările au o dispută cu privire la un tratat cunoscut sub numele de Convenția de genocid, pe care ambele l-au semnat. Ucraina susține că în Donbass nu a avut loc niciun genocid și că, în orice caz, tratatul nu dă unei țări dreptul de a invada alta pentru a preveni un genocid.
La audierile din 7-8 martie, judecătorii nu vor lua în considerare chestiunile de competență sau de fond ale cauzei Ucrainei, ci doar dacă chestiunea este atât de urgentă încât trebuie să dispună o măsură imediată în interesul justiției înainte ca acest caz să poată fi judecat în totalitate.
În paralel, CPI, instanța care are jurisdicție crimele de război cu sediul tot la Haga, investighează o plângeri împotriva Rusiei, făcute de 39 de state printre care și România cu privire la crime de război comise în Ucraina.
“Aceste sesizări permit Oficiului meu să continue cu deschiderea unei investigații asupra situației din Ucraina începând cu 21 noiembrie 2013, cuprinzând astfel în sfera sa de aplicare orice acuzații trecute și prezente de crime de război, crime împotriva umanității sau genocid comise în orice parte a teritoriului Ucrainei de orice persoană.”, se spune într-o declarație procurorul șef al CPI, Karim A.A. Khan.
Rusia s-a retras de sub jurisdicția CPI în 2016, când aceasta a calificat anexarea Crimeii din 2014 drept “ocupație”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank