G4Media.ro

Curtea Internaţională de Justiţie va audia Rusia în septembrie, acuzată de genocid…

Sursa foto: International Court of Justice (icj-cij.org)

Curtea Internaţională de Justiţie va audia Rusia în septembrie, acuzată de genocid de Ucraina după invazia din februarie anul trecut

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va asculta în septembrie obiecţiile Rusiei într-o procedură lansată de Ucraina după declanşarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean pe 24 februarie 2022, informează AFP, preluată de Agerpres.

Ucraina, care a sesizat cea mai înaltă jurisdicţie a ONU la scurt timp după declanşarea ofensivei forţelor ruse, acuză Rusia că a utilizat în mod eronat acuzaţii de genocid în estul Ucrainei pentru a-şi justifica invazia şi că Rusia însăşi a planificat un genocid.

În martie 2022, judecătorii CIJ au ordonat printr-o măsură urgentă Rusiei să îşi suspende operaţiunile militare, care continuă încă în Ucraina.

„Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va ţine audierile publice asupra obiecţiilor preliminare ridicate de Federaţia Rusă”, a anunţat CIJ, cu sediul la Haga, într-un comunicat.

Rusia îşi va expune obiecţiile luni, 18 septembrie, iar Ucraina îşi va dezvolta argumentele a doua zi.

Peste încă o zi, miercuri, 32 de ţări, toate aliate occidentale ale Ucrainei, vor putea interveni.

În iunie, CIJ a autorizat cele 32 de ţări să intervină de partea Ucrainei în acest dosar. Cu toate acestea, CIJ a respins cererea SUA.

Intervenţiile aliaţilor se vor concentra în principal asupra competenţei CIJ în acest dosar. O decizie a jurisdicţiei ar putea lua luni de zile sau chiar ani.

O a doua expunere a argumentelor va avea loc pe 25 şi 27 septembrie.

Kievul a acuzat Rusia că a făcut referire la convenţia ONU asupra genocidului atunci când a afirmat la începutul războiului că ea a invadat Ucraina pentru a pune capăt la ceea ce Moscova a prezentat drept un genocid în regiunile proruse din estul Ucrainei.

Înainte Moscova a respins audierile, afirmând într-o declaraţie scrisă că CIJ nu are competenţă în acest dosar, pentru că cererea Kievului nu s-ar afla sub incidenţa Convenţiei din 19948 asupra genocidului.

Ordinul CIJ prin care îi cerea Rusiei să pună capăt ofensivei sale era doar o decizie preliminară, în aşteptarea unei decizii care să stabilească dacă aceasta ţine de zona sa de competenţă.

CIJ a fost înfiinţată după Al Doilea Război Mondial pentru a regla diferendele între statele membre ale ONU. Deciziile sale sunt constrângătoare, însă ea nu are niciun mijloc pentru a le face să fie aplicate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...