Curtea Supremă a Israelului va audia în premieră în plenul de 15 judecători petițiile împotriva legii adoptate de Knesset care îi limitează prerogativele de cenzură a actelor legislative și executive
Președinta Curții Supreme de Justiție, Esther Hayut, a emis luni o declarație potrivit căreia a decis ca fiecare judecător din cadrul instanței să prezideze audierea extrem de importantă și explozivă împotriva legii „rezonabilității” care, împreună cu restul agendei de revizuire judiciară a coaliției de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși condusă de premierul Benjamin Netanyahu, a creat o mișcare de protest fără precedent împotriva guvernului în Israel, relatează The Times of Israel.
Cele opt petiții pe care instanța le-a acceptat împotriva legii vor fi audiate la 12 septembrie.
Legea, un amendament la Legea fundamentală: Sistemul Judiciar, interzice instanței să revizuiască deciziile legislative și executive prin intermediul standardului de rezonabilitate judiciară.
Opozanții legii spun că standardul de rezonabilitate servește ca o garanție esențială împotriva acțiunilor guvernamentale arbitrare sau capricioase, sau a deciziilor luate din motive nepotrivite, în special în ceea ce privește demiterea unor funcționari-cheie din domeniul aplicării legii.
Coaliția susține, totuși, că Curtea Supremă a abuzat de acest standard și că a oferit instanței un domeniu de aplicare prea larg pentru a interveni în politica guvernamentală.
Într-un răspuns care anticipa anunțul de luni, partidul Likud, condus de premierul Netanyahu, a afirmat într-o declarație că guvernele israeliene „au fost întotdeauna atente să respecte legea și hotărârea instanței, iar instanța a fost întotdeauna atentă să respecte Legile Fundamentale.
„Aceste două principii stau la baza statului de drept în Israel și a echilibrului dintre ramurile autorității în orice democrație. Orice abatere de la unul dintre aceste principii va dăuna grav democrației israeliene”, a declarat acesta, făcând apel la „calm, dialog și responsabilitate”.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a atacat Likud pentru această declarație, numind-o „scrisoare de amenințare” și a avertizat partidul să acționeze „cu respect și cu responsabilitatea care v-a fost pusă în mâini”. „Vreți ca instanța să stea departe de Legile Fundamentale? Atunci legiferați așa cum ar trebui. Faceți-vă treaba”, a declarat Lapid.
Șefa Partidului Muncii din opoziție, Merav Michaeli, a atacat, de asemenea, Likud. „Ca o adunătură de infractori, Likud emite o declarație anonimă și încearcă să amenințe judecătorii și să îi intimideze înainte de audierea petițiilor”, a declarat Michaeli într-un comunicat.
Liderii protestatarilor de la Tel Aviv au denunțat declarațiile Likud drept o „amenințare mafiotă” din partea unui prim-ministru care se confruntă cu acuzații de corupție și a cărui coaliție încearcă să „fure” instanța.
„Judecătorii Înaltei Curți știu că milioane de israelieni vor sta de pază pentru ca ei să-și poată face datoria de gardieni ai democrației”, au spus ei, adăugând că un protest care va avea loc miercuri va „trimite un mesaj clar – vom proteja sistemul judiciar independent”.
În mai multe interviuri acordate presei americane, premierul Benjamin Netanyahu a refuzat să spună dacă guvernul său va respecta o eventuală hotărâre judecătorească care va anula legea „rezonabilității”, dacă se va ajunge la această situație, spunând doar că Israelul s-ar afla pe un „teritoriu necunoscut”.
Deși aceasta va fi prima dată când 15 judecători ai Înaltei Curți vor audia un singur caz, nu este prima dată când a fost convocat un complet de judecată – când erau mai puțini judecători în complet.
Israelul nu are o Constituție scrisă precum țări ca Franța, Statele Unite sau România, ci un set de 13 legi fundamentale în raport cu care Curtea Supremă judecă sesizările împotriva legilor adoptate de Knesset sau a deciziilor executive ale guvernului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank