Curtea Supremă a SUA permite statului Texas impunerea aproape totală a interdicției avorturilor, dar se va pronunța luna viitoare asupra legii într-o rară procedură accelerată
Legea, cunoscută sub numele de SB8, conferă oricărei persoane dreptul de a da în judecată medicii care fac avort după șase săptămâni de sarcină – înainte ca majoritatea femeilor să știe că sunt gravide. Curtea Supremă a SUA, care a refuzat oprirea temporară a aplicării legii, a spus că se va concentra asupra modului în care a fost elaborată legea și dacă poate fi atacată legal.
Este foarte rar ca instanța de vârf din SUA să grăbească dosarele, în condițiile în care instanțele inferioare nu au emis încă hotărâri definitive cu privire la așa-numitul Texas Heartbeat Act adoptat de congresul statului Texas (al doilea ca număr al populației din SUA cu 29 de milioane de locuitori) și promulgat de guvernatorul Republican Greg Abbott.
Legea controversată – care face o excepție pentru o urgență medicală documentată, dar nu pentru cazurile de viol sau incest – interzice avortul după ceea ce unii se referă la bătăile inimii fetale.
Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi spune că la șase săptămâni un făt nu a dezvoltat încă un ritm cardiac, ci mai degrabă un “pâlpâit indus electric” de țesut care va deveni inima.
Legea din Texas este pusă în aplicare prin acordul oricărei persoane – din Texas sau din alte state – dreptul de a da în judecată medicii care efectuează un avort după primele șase săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, legea nu permite ca femeile asupra cărora se efectuează procedura să fie trimise în judecată.
Administrația Democrată Biden a declarat anterior că va cere instanței să blocheze legea. Începând cu cauza de referință din 1973, Roe v Wade, Curtea Supremă de Justiție, femeile din SUA au avut dreptul la avorturi la cere până când un făt poate supraviețui în afara uterului – de obicei între 22 și 24 de săptămâni de sarcină.
SUA este una dintre cele șapte din 198 de țări care permit avorturi elective după 20 de săptămâni de sarcină, potrivit Washington Post.
Legea a intrat în vigoare în Texas la 1 septembrie. Experții consideră că argumentele juridice invocate pot oferi o privire asupra modului în care Curtea Supremă va aborda și alte cazuri de avort.
În decembrie, Curtea Supremă este programată să audieze un caz separat cu privire la o lege din Mississippi care interzice avortul la cerere după 15 săptămâni.
Sursa: BBC, Reuters, The Guardian
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu