G4Media.ro

Curtea Supremă a SUA se acceptă să se pronunţe asupra tratamentelor de…

sursa foto: Pixabay

Curtea Supremă a SUA se acceptă să se pronunţe asupra tratamentelor de tranziţie ale minorilor transsexuali

Curtea Supremă a Statelor Unite s-a sesizat pentru prima oară în problema tratamentelor minorilor transgen, care divizează profund societatea americană, acceptând să examineze constituţionalitatea unei legi adoptate de statul conservator Tennessee, relatează AFP, citată de News.ro.

Legea din Tennessee, validată de Curtea de Apel federală, le interzice minorilor care nu se recunosc în genul de la naştere accesul la inhibitori ai pubertăţii, la tratamente hormonale şi la intervenţii chirurgicale de schimbarea sexului.

Familia unei minore din acest stat, susţinută de organizaţii de apărarea drepturilor omului şi de către administraţia preşedintelui democrat Joe Biden, a sesizat Curtea Supremă cu privire la constituţionalitatea acestei legi, pe care o consideră discriminatorie.

Curtea a acceptat această cerere luni şi urmează să examineze în următoare sesiune – în perioada octombrie 2024-iulie 2025 – dacă această lege încalcă o prevedere a celui de-al 14-lea Amendament al Constituţiei cu priviree la ”protecţia egală” a cetăţenilor, deorece privează persoane trangen de tratamente autorizate în cazul altora.

”SECHELE POTENŢIAL IREVERSIBILE”

În argumentele scrise, depuse la Curte în februarie, consiliera juridică a administraţiei Biden, Elizabeth Prelogar, a invocat ”consensul medical zdrobitor în favoarea tratamentelor medicale” în cazul adolescenţilor transsexuali.

Tennessee argumentează, la rândul său, invocând ”sechele potenţial ireversibile” ale intervenţiilor hormonale sau chirurgicale, în urma unei ”explozii de diagnostice de disforie de gen”.

Disforia de gen desemnează starea de suferinţă trăită de către copii sau adolescenţi din cauza inadecvării între identitatea lor de gen şi sexul de la naştere.

Într-o altă procedură vizând o lege similară în statul Idaho (nord-vest), Curtea Supremă a autorizat, în aprilie, intrarea în vigoare provizorie, până când se pronunţă pe fond.

Peste 20 de state americane au adoptat legislaţii în acest sens.

Legea din Idaho prevede urmărirea penală a profesioniştilor din domeniul sănătăţii care asigură diverse tratamente cu inhibitori ai pubertăţii, hormoni sau anumite acte chirurgicale asupra minorilor.

Curtea Supremă americană a ridicat suspendarea – fără să se pronuţe asupra acestei legi -, însă i-a autorizat pe reclamanţi să beneficieze de aceste tratamente.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Buna dimineata redactie!
    Daca nu va deranjez, puteti corecta titlul acestui articol care zgarie urechea:
    Curtea se accepta sa ….

    Multumesc.