G4Media.ro

Curtea Supremă din Marea Britanie a decis: definiția juridică a femeii se…

Credit line: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Curtea Supremă din Marea Britanie a decis: definiția juridică a femeii se bazează pe sexul biologic

După mai mulți ani de litigii, verdictul în cazul dintre guvernul scoțian și asociația For Women Scotland a fost în sfârșit pronunțat. Curtea Supremă a Marii Britanii s-a pronunțat în această dimineață cu privire la modul în care o femeie ar trebui să fie definită din punct de vedere juridic, în special în contextul Legii din 2010 privind egalitatea, care oferă protecție împotriva discriminării, inclusiv împotriva discriminării pe motive de „sex” și „schimbare de gen”, transmite Le Figaro.

Cei cinci judecători au trebuit să decidă dacă implicațiile acestei legi se extind sau nu la femeile transgender care dețin un certificat de recunoaștere a genului (GRC) și ce înțelege legea prin „sex”: este vorba de sexul biologic sau de sexul legal și „certificat”, astfel cum este definit de Legea privind recunoașterea genului?.

„Decizia unanimă a acestei instanțe este că termenii femeie și sex din Legea privind egalitatea din 2010 se referă la o femeie biologică și la un sex biologic”, a afirmat Lordul Patrick Hodge, vicepreședintele Curții Supreme, în pronunțarea verdictului de miercuri, 16 aprilie. El a adăugat: „Dar am dori să vă avertizăm să nu interpretați această hotărâre ca un triumf al unuia sau mai multor grupuri din societatea noastră în detrimentul altuia, nu este cazul”.

Pentru guvernul scoțian, legislația din 2004 prevedea în mod clar că obținerea unui GRC era echivalentă cu o schimbare de sex „în toate sensurile și scopurile”.

Implicații importante

Disputa juridică a început în 2018, când Parlamentul scoțian a adoptat un proiect de lege pentru a asigura echilibrul de gen în consiliile din sectorul public. Acesta susține că femeile transgender care dețin GRC și non-RCG au dreptul la protecțiile oferite de Legea privind egalitatea între femei și bărbați, în timp ce For Women Scotland susține că acestea se aplică numai persoanelor născute de sex feminin.

For Women Scotland este o organizație non-profit înființată în iunie 2018 „pe fondul unei neliniști crescânde” cu privire la modul în care drepturile femeilor sunt afectate de „planurile guvernului scoțian”, se arată pe site-ul său. Membrii asociației au devenit rapid indignați după ce miniștrii au inclus persoanele transgender în cotele din Legea privind egalitatea.

Sistemul de finanțare al asociației este participativ și a strâns nu mai puțin de 230 000 de lire sterline, inclusiv 70 000 de lire sterline de la autoarea Harry Potter, J. K. Rowling. Datorită acestei finanțări, au fost depuse mai multe contestații în justiție, mai întâi în fața instanțelor scoțiene, apoi, în cele din urmă, în fața Curții Supreme de la Londra, pentru o decizie finală.

Acest verdict ar putea avea implicații importante pentru modul în care drepturile de gen sunt aplicate în Scoția, Anglia și Țara Galilor. Acesta ar putea afecta spațiile și serviciile neutre din punctul de vedere al genului, cum ar fi serviciile spitalicești, închisorile, refugiile și grupurile de sprijin, precum și cererile privind egalitatea de remunerare sau la evenimentele sportive.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ceea ce este si normal. Te nasi femeie, traiesti femeie si mori femeie. Doar sufletul nu are gen. Restul este fantezii puerile.