Curtea Supremă din Olanda a aprobat decizia de restituire a „aurului scitic” Ucrainei, și nu muzeelor din Crimeea
Curtea Supremă din Olanda a confirmat deciziile instanțelor inferioare privind „aurul scitic” – o colecție de obiecte arheologice care a rămas în Amsterdam timp de aproape un deceniu, scrie BBC.
„Această decizie a pus capăt acestei dispute. Muzeul Allard Pearson ar trebui să returneze aceste comori de artă statului ucrainean, și nu muzeelor din Crimeea”, a declarat instanța într-un comunicat de presă.
În vara anului 2013, o colecție de 584 de exponate (peste două mii de obiecte) și o valoare estimată la aproximativ un milion de euro a fost formată din exponate ale Muzeului de Valori Istorice din Kiev și ale altor patru muzee situate în Crimeea.
Ea a fost cea care a devenit baza pentru expoziția „Crimeea – Aurul și secretele Mării Negre”, care, în perioada februarie-august 2014, urma să fie prezentată la Muzeul Allard Pearson.
După anexarea Crimeei, a apărut o dispută: cui trebuiau returnate aceste exponate, muzeelor din Crimeea cu care a fost semnat acordul sau „proprietarului exponatelor” – statul ucrainean? Disputa a ajuns în fața instanțelor. Prima decizie în favoarea Ucrainei a fost luată încă din 2016, iar Curtea de Apel a aprobat-o în 2021.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank