G4Media.ro

Curtea Supremă din Olanda a aprobat eutanasierea pacienților cu demență avansată

sursa foto: Pixabay.com

Curtea Supremă din Olanda a aprobat eutanasierea pacienților cu demență avansată

Curtea Supremă din Olanda a stabilit că doctorii pot recurce la eutanasierea pacienților cu demență avansată dacă aceștia au lăasat anterior o indicație scrisă în acest sens, scrie abcnews.go.com

Decizia Curții întărește astfel prin putere de lege o practică care deja existentă, dar aplicată rareori în Olanda.

Grupul pro-eutanasiere din Olanda NVVE a salutat decizia, afirmând că îi va ajuta pe medici să se simtă ”susținuți dacă doresc să etuanasieze pacienți cu demență”.

Cazul judecat de Înalta Curte vizează de decizie de achitare pronunțată anul trecut de o instanță inferioară, după ce un doctor a decis să eutanasizeze o femeie în vârstă de 74 de ani. Procurorii au argumentat în timpul procesului derulat la Haga că au existat indicii că femeia s-ar fi putut răzgândi după ce și-a exprimat într-o declarație scrisă dorința de a fi eutanasiată.

”Instanța a stabilit că doctorul a acționat diligent și că nu este cazul să fie sancționat”, a anunțat Curtea Supremă. În opinia Înaltei Curți, decizia instanței care l-a achitat pe doctor a fost corectă.

Cazurile de eutanasiere în rândul persoanelor cu demență avansată sunt extrem de rare. În timpul procesului de anul trecut, existau mai puțin de 20 de cazuri de la momentul legalizării procedurii în 2002.

Potrivit legii olandeze, persoanele sunt eligibile pentru eutanasiere dacă formulează o solicitare voluntară și dacă suferința lor este insuportabilă și fără speranță de vindecare. Pacienții pot înainta o solicitare scrisă în vederea eutanasierii, în care trebuie să precizeze condițiile în care aceasta ar trebui să aibă loc.

Doctorii trebuie să ceară cel puțin sfatul unui psihologo independent înainte de a eutanasia pacientul.

Judecătorii au precizat că în cazurile de demenț avansată, doctorii trebuie să fie atenți la condiția legală ca pacientul să treacă ”prin suferințe insuportabile și fără speranțe de vindecare” ca efect al demenței.

În acest caz, trebuie consultați nu unul, ci doi medici independenți dacă solicitarea scrisă poate pusă în practică.

Sursa Foto: Pixabay.com

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in fata unei astfel de alegeri.

  2. Sa vedem acum cum o sa sara toti cretinii de ortodocsi p’aci cu comentariile!

    • Nesimtirea, mitocania si dispretul pt. cei ce nu sunt ca tine nu te fac mai inteligent dimpotriva, dezvaluie caracterul unui om frustrat si plin de neimpliniri in viata!
      mult succes in drumul spre evolutia la stadiul de larva, om nou adica!

      daca ai avea un pic de inteligenta, te-ai informa un pic inainte de a sari cu ortodoxia in sant! nu doar ortodoxii si sau persoane de alte religii se opun barbariei reprezentata de eutanasie. Ci chiar si unii ce-ti impartasesc credinta, libera d ealtfel, in nimic!

    • @mike32: cred ca ai dreptate cu dispretul, in ciuda faptului ca te exprimi jalnic.

      Dar ce semnificatie dai termenului de „barbarie” (sa sa vad daca am inteles corect ceea ce ai vrut sa zici)?

  3. Sper să se găsească un tratament în viitorul apropiat pentru demență…. urâtă și grea boală…😔 și pentru cel bolnav și pentru cel ce îngrijește bolnavul…😔
    Din păcate noi nu suntem la nivelul la care am putea lua hotărârea să curmam viața unui om, chiar dacă viața lui înseamnă un chin veșnic;

  4. Încet, încet drumul către rasa ariana prinde contur in ue… așteptăm cu interes eutanasierea copiilor bonavi, a bătrânilor și “oricărei anomalii” care nu corespunde cerințelor guvernului olandez și ale comisiei europene… o adevarata lume noua 🙂 viitor măreț la orizont nu e așa băieți?

    • Si ce e rau in asta?
      Ar trebui implementata eugenia!

    • Nimic. Da-i bătaie înainte spre victoria finala. A mai fost unu care visa de-astea și a murit ca prostu’ trăgându-și un glonț in cap

    • @landser
      se pare cam afost indulgent cu tine. Nu esti doar lipsit de orice urma de bun simt ci de-a dreptul rasist! extremist ii zice!
      ceea ce exprimi este in plus si ilegal!
      In locul redactiei as cenzura persoanele care incitara la ura si la practici universal condamnate – eugenia fiind una dintre ele (practicata pe scara larga in tarile scandinave inainte si dupa razboi, chiar pana prin 75 in Danemarca – ca de-aia ieseau toti blonzi si la trup curati!

  5. Tremur.

  6. Când o persoana decide di Lasa scris ca vrea sa fie donator de organele ,totul este normal ,cánd o persoana decide de a face testamentul ,totul este normal ,Dar când o persoana decide si Lasa scris ca vrea eutanasia ,nu este normal???? Fiecare individ are dreptul de a decide asupra vieti sale când se Intra pe o strada farà iesire .

  7. Sunteți toți niște ignoranți egoiști. V-a spălat bine pe creier Sistemul. Problema e că li se cere dementilor confirmarea, ceea ce i cel puțin irațional. Există soluții, se numesc psihedelice, dar n au handicapații tupeul să le legalizeze.

  8. Nu înțeleg care e diferența dintre comunism și aceste legi. Par să meargă pe aceeași ideologie. Totul trebuie sa fie perfect. Daca e cineva care nu se încadrează în patul lui Procust îl eliminăm.
    Demența este într-adevăr o boala grea și chinuitoare, dar nu putem să curmăm viața acestor bolnavi din acest motiv.

    • Nimeni nu elimina pe nimeni. Este dorinta bolnavului sa moara, nu dorinta altora sa il elimine. La partea cu comunismul nu te inteleg, ce are comunismul cu eutanasia voluntara (ai priceput ca fara voia ta exprimata in scris inca din timpul in care erai capabil sa intelegi despre ce e vorba, nimeni nu iti face nimic).

      Iar chestia cu „pare ca” imi aduce aminte de Gadea la A3 ” ceva ce pare a fi dovada ca” . E sau nu, nu „pare ca” – si trebuie sa faci o afirmatie bazata pe dovezi clare, nu vorbe de la categoria „se zice ca”.

    • De unde se trage acest „nu putem”?

  9. Doar daca se lasa o indicatie scrisa anterior in acest sens .

    • Facuta intr-un cadru strict legal (nu asa de mana pe marginea mesei) in fata notarului cu martori si cu opinia a cel putin doi doctori psihiatrici ca pacientul e in capabil si intelege consecintele unei astfel de decizii.

      Apoi nu se aplica asa gata, a inceput sa uite unde si-a pus ochelarii, unde-i vena sa bagam injectia letala? E o intreaga procedura legala care ia timp si e bine supravegheata pana la implementare.

      E alegerea omului de a muri demn. E o alegere proprie si eu personal nu am nevoie de altii sa imi interzica cum vreau sa imi termin viata cand deja nu voi mai fi pe lumea asta (fizic da, psihic deja „plecat”).

  10. ,,dreptul la viață – nu poate fi interpretat, fără a denatura limbajul, ca asigurând dreptul diametral opus, adică dreptul la moarte,,…
    https://www.echr.coe.int/Documents/FS_Euthanasia_RON.pdf

    • Asta nu zice nimic despre subiectul articolului. In toate cazurile prezentate in documentul tau e vorba de o legislatie interna a unor state UE care nu permit eutanasierea voluntara asistata. In plus documentul spune la fiecare caz „Curtea”, nespecificand daca e vorba de o curte suprema a unui stat sau Curte UE. Probabil e Curtea suprema interna a fiecarui stat (un fel de CCR de la noi care judeca daca legea statului e conforma cu Convenția europeană a drepturilor omului).

      Olanda, Belgia (probabil si altele, insa nu stiu) au acest lucru integrat in legislatia interna si nu e nicio problema cu Convenția europeană a drepturilor omului.

      Cu alte cuvinte, o analiza a documentului tau concluzioneaza ca incerci sa induci o idee comparand mere cu pere. Daca ai fi prezentat o hotarare a Curtii Supreme UE vs statele semnatare unde eutanasierea voluntara asistata este inclusa in legislatia interna, si Curtea UE ar fi spus ca e impotriva Convenției europene a drepturilor omului, alta ar fi fost chestia.

      Mai cauta.

  11. Comentarii colorate, dar fără judecată. Cei sănătoși parțial, care se pot îngriji singuri, NU pot pricepe prin ce chinuri trec cei cu boli grave, incurabile, perioade îndelungate de timp. Aceia își doresc moartea ca pe o scăpare de chin, nu ca pe o lașitate. Nimeni, nici aparținătorii, oricât de empatici și grijulii ar fi, nu pot lua durerile și chinul muribunzilor ”lent”, care se roagă să vină moartea și moartea ”uită” de ei. Problema gravă e alta: fug oamenii la spital ca să-și salveze viața, vin salvările urlând să se dea la o parte toți de pe traseu, lasă pacientul la UPU…După scurt timp, bietul pacient ajunge la MORGĂ fără să-și fi dorit nici moartea, nici eutanasierea. Dacă v-ați imagina prin ce ”tratamente” trece între ”upu și morgă”, nu veți mai avea niciunul, nimic de comentat. Fiecare ”de la noi” are ”această șansă, de a fi tratat, pentru că noi NU suntem nici o țară civilizată, nici cu frică de Dumnezeu”.