G4Media.ro

Curtea Supremă, sceptică față de argumentele privind neeligibilitatea lui Trump

Sursa foto: © Ginettigino | Dreamstime.com

Curtea Supremă, sceptică față de argumentele privind neeligibilitatea lui Trump

Acțiunile lui Donald Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului îl fac neeligibil? Judecătorii Curții Supreme a SUA au ridicat joi multiple obiecții în ceea ce privește interdicția ca fostul președinte să candideze la alegerile din acest an, potrivit agenției AFP.

Cu mai puțin de nouă luni înainte de alegerile prezidențiale, marele favorit al primarelor republicane încearcă să anuleze decizia din decembrie a justiției din Colorado care a dispus eliminarea sa de pe buletinul de vot în acest stat din vestul țării.

Comentatorii juridici discută despre validitatea și oportunitatea politică a unei astfel de proceduri. Dar toți sunt de acord că instanța cu majoritate conservatoare, mai ales după controversata sa decizie din 2000 care i-a dat victoria republicanului George W. Bush în fața democratului Al Gore, dorește să evite să cedeze la suspiciunile de ingerință electorală.

Timp de aproape două ore, majoritatea judecătorilor, indiferent de orientarea lor, au avut grijă să nu se aventureze pe terenul minat al caracterizării acțiunilor lui Donald Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului, dar au insistat asupra obstacolelor juridice și a repercusiunilor potențiale ale confirmării deciziei din Colorado.

În această eventualitate, președintele Curții, conservatorul John Roberts, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă reacție în lanț în care statele controlate de republicani ar descalifica la rândul lor candidatul democrat.

„O mână de state ar ajunge să decidă rezultatul alegerilor prezidențiale. Aceasta ar fi o consecință deosebit de înspăimântătoare”, a spus el.

„De ce ar trebui ca un singur stat să decidă cine va fi președinte al Statelor Unite?”, a obiectat și judecătoarea progresistă Elena Kagan.

Din cele aproximativ treizeci de state în care au fost inițiate proceduri de ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, doar două au avut succes, în Colorado și Maine. Mai multe state așteaptă o decizie a Curții Supreme.

„Instabilitate politică nemaiîntâlnită de la Războiul de Secesiune”

Avocații săi au calificat decizia din Colorado drept o „anomalie” și cer Curții Supreme să o anuleze pentru a „proteja drepturile a zeci de milioane de americani care doresc să voteze pentru președintele Trump”.

Decizia statului Colorado de a-l declara pe Donald Trump neeligibil în temeiul celui de-al 14-lea amendament al Constituției echivalează cu impunerea unei „condiții suplimentare” asupra candidaturii sale, a susținut avocatul său, Jonathan Mitchell, în fața Curții.

Acest amendament, adoptat în 1868, îi viza pe susținătorii Confederației Sudiste înfrânte în Războiul Civil American (1861-1865). El exclude din cele mai înalte funcții publice pe oricine s-a angajat în acte de „rebeliune” după ce a depus jurământul de a apăra Constituția.

Instanțele din Colorado au decis că acțiunile lui Donald Trump din 6 ianuarie 2021 se încadrează în domeniul de aplicare al celui de-al 14-lea amendament.

În acea zi, sute de susținători ai președintelui în exercițiu, înflăcărați în special de acuzațiile sale nefondate de fraudă electorală, au luat cu asalt Capitoliul, sanctuarul democrației americane, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden.

Joi, Trump a reafirmat că nu are nimic să-și reproșeze pentru acțiunile sale din timpul asaltului asupra Capitoliului și a spus că „se bazează pe Curtea Supremă”, sperând că argumentele avocaților săi vor fi ascultate.

„Îndepărtați-l pe Trump” și „Trump a condus o conspirație” erau cuvintele de pe pancartele afișate joi de manifestanți în fața Curții Supreme.

Caracterul în mare parte inedit al cazului complică orice predicție, dar mulți experți cred că cei nouă judecători sunt tentați să găsească o cale pentru a menține numele lui Donald Trump pe buletinul de vot.

„Într-un caz atât de fierbinte din punct de vedere politic, Curtea vrea să pară cât mai apolitică posibil”, a declarat pentru AFP Steven Schwinn, profesor de drept constituțional la Universitatea Illinois din Chicago.

„Cea mai probabilă portiță de scăpare pentru instanță ar fi să spună că doar Congresul are puterea de a elimina un candidat de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale”, adaugă ea.

Acesta este un argument invocat de avocații lui Donald Trump, dar contestat de experții în drept, care subliniază că nu este nevoie de intervenția Congresului pentru a aplica alte condiții de eligibilitate, cum ar fi vârsta minimă a candidaților sau locul lor de naștere.

Într-un memoriu, trei juriști renumiți, cu orientări politice diferite, i-au îndemnat pe cei nouă judecători să se pronunțe pe fond și nu pe chestiuni de formă, pentru a rezolva definitiv nodul gordian înainte de ziua votului, pe 5 noiembrie.

Edward Foley, Benjamin Ginsberg și Richard Hasen au avertizat că „în condițiile în care țara este mai polarizată decât oricând în istoria recentă”, există riscul unei „instabilități politice nemaiîntâlnite de la Războiul de Secesiune”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...