G4Media.ro

Luni: Cutremur de 5,2 Richter în Oltenia, resimțit și în Serbia și…

Foto: INFP

Luni: Cutremur de 5,2 Richter în Oltenia, resimțit și în Serbia și Bulgaria / Seismul s-a simțit în vestul și centrul României / Seismolog: E cel mai puternic cutremur din zonă

Un cutremur de 5,2 Richter a avut loc luni în România, la 14 km nord-vest de Târgu-Jiu și 73 km nord-est de Drobeta Turnu-Severin, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la adâncimea de 15 km, potrivit Institutului pentru Fizica Pământului.

Cele mai importante informații ale zilei de luni:

Ora 20.40: Cutremurul cu magnitudinea 5,2, care a avut loc luni după-amiaza în zona seismică Gorj, nu are nicio legătură cu cele care se produc în Turcia, pentru că este pe altă placă tectonică, a declarat, luni, pentru Agerpres, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

„Nu are legătură cu Turcia, nu are cum. M-am uitat peste mişcările plăcii cu date de GPS, de la est la vest, la sud, a plăcii anatoliene, iar ale noastre dacă au legătură au cu cele din Serbia, din Croaţia, din zona aceasta. Este pe altă placă tectonică. Cutremure au mai fost în zona seismică Gorj, dar foarte rare, au mai fost în anii 1980, 1910, 1893 dar cu magnitudini mici, în jur de 4. Nu anunţă nimic. Este ceva normal”, a precizat Ionescu. Detalii aici.

Ora 19.20: Minele de cărbune şi Termocentrala Paroşeni din Valea Jiului, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), nu au avut de suferit din cauza cutremurului care a avut loc luni după-amiază în judeţul Gorj.

„Seismul, resimţit şi în Valea Jiului, nu a produs pagube la niciuna din cele patru mine sau Termocentrala Paroşeni. Monitorizăm atent fiecare posibilă problemă apărută. De asemenea, rog angajaţii CEH să semnaleze conducerilor sucursalelor orice problemă generată de cutremur”, a transmis administratorul special al CEH, Cristian Roşu, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Ora 18.00: O a treia replică s-a produs în județul Gorj, de 3,2 pe scara Richter, potrivit INFP.

Ora 17.56: Oameni din toată Serbia raportează că s-a simţit cutremurul din România, scrie cotidianul sârb „Blic”. De asemenea, presa din Bulgaria relatează că seismul s-a simţit în oraşele bulgare de pe malul Dunării, potrivit News.ro.

Cetăţeni din Niš, Belgrad, Zaječar, Požarevac, Svilajnec, Jagodina, Paraćin şi Vršac spun că au simţit cutremurul, scrie „Blic”.

Postul public de radio din Bulgaria spune că seismul din România s-a simţit în oraşele bulgare din apropierea Dunării.

Ora 17.28: Încă o replică de magnitudine 3 s-a produs în Oltenia, la o adâncime de 15 km.

Cutremurul s-a produs la 109km SV de Sibiu, 111km NV de Craiova, 146km V de Pitesti, 157km SE de Timisoara, 176km SE de Arad, 181km S de Cluj-Napoca, 206km V de Brasov, 208km E de Belgrade, 213km E de Zemun, 225km NE de Nis, potrivit INFP.

Ora 17.24: Localnici din Sibiu, Curtea de Argeș și Petroșani au scris pe Twitter că au simțit cutremurul de 5,2.

Ora 17.23: O primă replică de magnitudine 2,4 s-a înregistrat în Oltenia, potrivit unei postări INFP pe Twitter.

Ora 17.22: Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat la Antena 3 că e cel mai puternic cutremur din zonă.

Ora 17.19: Raed Arafat la Realitatea TV: ”Noi sperăm să nu fie niciun efect al cutremurului de azi și ca oamenii să nu cadă victimele vreunei campanii de dezinformare

Ora 17.15: Marius Screciu, primar Drobeta Turnu Severin, a declarat la Antena 3 că seismul s-a simțit câteva secunde, fără evenimente importante. Severinul are 11 clădiri expertizate cu risc pe zona seismică, nu au avut probleme, a mai spus acesta.

Articol inițial: Un cutremur de 5,2 Richter a avut loc luni în România, la 14 km nord-vest de Târgu-Jiu și 73 km nord-est de Drobeta Turnu-Severin, potrivit Centrului Seismologic European-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la adâncimea de 15 km, potrivit Institutului pentru Fizica Pământului.

Cutremurul a fost resimțit în vestul țării.

”Zona este cunoscută pentru că produce uneori cutremure mici, de 4 – 5 Richer. Seismele sunt destul de frecvente în zonă”, a declarat la Antena 3 Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).

El a spus că nu există nici o legătură cu cutremurul din Turcia, arătând că seismele din zona Târgu-Jiu ar putea avea legătură cu activitatea seismică din Italia.

Unde s-a resimțit cutremurul, potrivit ISU: Cutremurul s-a produs la 102 km SV de Sibiu, 107km NV de Craiova, 137km V de Pitesti, 166km E de Timisoara, 179km S de Cluj-Napoca, 183km SE de Arad, 196km V de Brasov, 218km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.

Vom reveni

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. sa simtit bine si in bihor

    • ”Zona este cunoscută pentru că produce uneori cutremure mici, de 4 – 5 Richer. Seismele sunt destul de frecvente în zonă”, a declarat la Antena 3 Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP)”.Buna ziua! Imi pare rau sa o spun,dar sunt din TG-JIU,iar aici nu au fost cutremure ,produse local,ci resimtite din zona Vrancea.Acest personaj,mine cu nerusinare,i-a banii degeaba.ZONA asta nu este cunoscuta cu risc seismic.Am 50 de ani,dar asa ceva nu auzit.Rusine domnule Mihai Diaconescu.

    • Păziți că iar vine nebuna de șoșoacă să spună că au dat americanii cu cutremuru’!!!

    • … propagarea deplasarii placii Anatoliei spre vest, prin placile Egeana si Adriatica exact la intersectia lor cu cea Moesiana, cauza si efect, buna sincronizarea – azi, a lui Nicusor Dan cu realitatea, probabil toti contractorii din constructii care se simt cu musca pe caciula relativ la ce au executat prin Bucale s-au scapat pe ei la auzul stirii

    • Aiurea! Eu cred că ți s-a părut doar.

  2. Acum aprox. 1 saptamana am simtit tot o msicare, dar de amplitudine mult mai mica, undeva in jurul 12-13.
    Sa speram ca asta a fost tot.

  3. La Deva s-a simțit destul de bine

  4. Fiind din Gorj – nu îmi amintesc sa fi fost cutremure frecvente cu magnitudine 4-5 in zona.

    • Lasa textele astea, baga din alea cu rusii si ucrainienii :))

    • Cutremurul a foat provocat. Acazut sosoaca din pat.

  5. Conform datelor prezentate de unii experti la tv, zona respectiva nu este pe harta marcata ca fiind expusa la risc seismic foarte mare(7+). Zona cu risc mare se intinde de la Iasi, la Bucuresti, trecand prin Vrancea. In rest, spun si eu ca ceilalti comentatori: slabut, ceea ce este desigur imbucurator. Foarte bine ca nu sunt si azi de.zastre.

    • Mai e o zona unde se produc rar, dar pot fi si peste 7 grade (cam unul la 100 de ani). In Marea Neagra aproape de costa, la est de Vama Veche.

  6. Am simtit deoarece s-au miscat sticlele de la o vitrina.Este mobila veche cu vitrina din fasii de sticla..In rest nu am simtit nimic nici lampadrul nu s-a miscat doar pisica s-a speriat.Noi suntem langa Alba Iulia.

  7. ”Zona este cunoscută pentru că produce uneori cutremure mici, de 4 – 5 Richer. Seismele sunt destul de frecvente în zonă”, a declarat la Antena 3 Mihai Diaconescu, seismolog la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP)”.Buna ziua! Imi pare rau sa o spun,dar sunt din TG-JIU,iar aici nu au fost cutremure ,produse local,ci resimtite din zona Vrancea.Acest personaj,mine cu nerusinare,i-a banii degeaba.ZONA asta nu este cunoscuta cu risc seismic.Am 50 de ani,dar asa ceva nu auzit.Rusine domnule Mihai Diaconescu.

  8. Următorul va fii în bukale,să-i zguduie pe bukaleti ,să scoată mizeria din ei

  9. La etajele superioare s-a simtit si in Timișoara.
    Daca aveti impresia ca ati simtit un cutremur, căutați cu google live earthquake si gasiti site-uri ca:
    https://m.emsc.eu/
    Unde cutremurele apar imediat, inainte de a fi anuntat la orice post tv/site de stiri.

  10. @ilie :))))))))hahaha

  11. @ilie

    Tareeeee🤣🤣🤣

  12. Ar trebui ca Vodafone sa trimita sms-uri in caz de Cutremur , ca si asa Vodafone i-mi trimite Diferite sms-uri . Am incarcat Cartela cu 6 Euro , la Vodafone , in ianuarie 2023 , si mai incarc Cartela la Vodafone abia in Noiembrie 2023 ! Nu incarc in fiecare luna Cartela Vodafone cu 6 Euro , deoarece , mai am si Telefon fix , si ma costa pe luna Telefonul Fix , intre 70 de lei si 110 lei , si Ajunge cu Cheltuielile pentru Telefon .

    • Interesant :))))))))))))))))))))) nu cred ca putea cineva trai fara aceste informatii valoroase pentru intreaga umanitate dezvaluite la rubrica de comentarii despre un cutremur minor in Oltenia :)))))). Mai spune-ne mai multe, cu factura de curent cum e? Ce becuri ai? Consuma mult?

    • Dumitale faci reclama mascata la Vodafone sau la telefonul fix? 😳😳😳😳

  13. Si Pisicile se Sperie la Cutremure , si Cainii se sperie la Cutremure si Latra Cainii a Speriati , au un Latrat de Caine Speriat .

  14. Pentru unii constructori-dezvoltatori: oferta black Friday la caciuli cu musca pe dedesubt. Grabiti-va, stoc limitat!

  15. Si eu sunt din Tg Jiu si pot confirma ca au mai fost cutremure prin zona. Unul a fost chiar anul trecut, in iulie, de ziua mea… Tot la adincime mica (5 km) si de vreo 4 grade pe scara Richter. S-a auzit si o bubuitura infundata atunci. Se poate verifica pe net, e usor…

  16. La etajul 8 in Petrosani s-a simtit foarte tare.

  17. Staț calm. Un tunel dacic s-a surpat. Experțu e conectat cu ei🤣e bine.

  18. Telefonul Fix este prin Fibra Optica ! Vechea Centrala Telefonica se Desfiinteaza !

  19. Asta mănâncă căcat,in Gorj stau de 33 de ani nu am văzut așa ceva sau simțit așa ceva până astăzi,sa zguduit casa cu mine

  20. Nu era mai simplu să spuneți localitatea unde a fost epicentru cutremuruilui în loc de 105 km SV de…, 110km SE de…. 200km NV de….?

  21. E un cutremur care se simte la intensitatea aceasta de 5,2,produce panică,dar nu pagube sau victime și pentru activitatea seismică din zonă se încadrează undeva în limitele normalului(această activitate măsurată de stațiile seismice e relativ frecventă în zonă și trebuia să atingă și un maxim ,bine că a fost doar de această intensitate).Cu voia lui Dumnezeu nu poți să te pui, dar se spune că,cu cât mișcările seismice de mică amplitudine sunt mai dese,scoarța terestră eliberează energie și se evită producerea unui cutremur de mare intensitate în viitorul apropiat.Dacă este așa numai Dumnezeu poate ști.