G4Media.ro

Cutremur în Bavaria

Cutremur în Bavaria

Creștin-socialii bavarezi au primit după alegerile de land o palmă istorică. Responsabil pentru aceste rezultate este mai ales Horst Seehofer. Efectele se vor vedea la nivel național, crede Rosalia Romaniec, într-un comentariu publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle.

Aceste alegeri schimbă multe. Nu numai în Bavaria. Ceea ce a funcționat cu succes decenii întregi – Creștin-Socialii (CSU) ca un partid credibil pentru electorat creștin, conservator și în același timp social – s-a încheiat. Au scăzut de la aproape 48 procente la 37 – ceea ce nu se poate ignora; este o palmă istorică.

Un lucru trebuie spus clar de la bun început: acest fiasco al partidului bavarez nu reprezintă o daună colaterală. Nu reprezintă succesul altora, care a dus la eșecul CSU. Conducerea partidului este răspunzătoare pentru scăderea popularității Creștin-Socialilor.

Câștigători la stânga și la dreapta CSU. De fapt, surpriza acestor alegeri de land a fost succesul verzilor ecologiști (Die Grünen). Cu aproape 18 procente, și-au dublat voturile în Bavaria și se află pe drumul de a deveni un nou partid „al poporului”. Chiar la nivelul politic național.

În Bavaria, o mare parte din electoratul CSU a votat cu ecologiștii, pentru că iau mai în serios creștinismul pe care CSU îl poartă cu numele. Mai ales șeful CSU, Horst Seehofer, se pare să fi uitat acest aspect. Dar o mare parte a electoratului nu s-a lăsat convinsă că teama față de islamizare trebuie să fie mai mare decât simțul realității și iubirea față de aproape.

Celălalt câștigător – partidul populist de dreapta, AfD – nu a reprezentat o surpriză. Intrarea acestuia în cel de-al 15-lea din cele 16 parlamente de land germane se potrivește trendului național. Faptul că nu a obținut, așa cum se aștepta speriată lumea, 20%, ci ”numai” aproximativ 10 procente rămâne destul de îngrijorător, dar nu putem vorbi aici doar despre o alunecare spre dreapta. Este rezultatul unui vot de protest și al greșelilor comise de CSU.

Marea greșeală: ruptura unui tabu la dreapta spectrului poltiic. De zeci de ani, partidul bavarez CSU a urmat modelul impus de idolul său, Franz-Joseph Strauß, interzicând la dreapta sa orice altă formațiune conservatoare. Acest lucru a fost important, chiar și la nivel național: în cadrul Uniunii CDU-CSU, creștin-socialii au îndeplinit o funcție politică. Ceea ce a funcționat mulți ani, până în 2018, când șefia partidului bavarez a intrat în panică și a copiat politica AfD. Când greșeala a ieșit la iveală, liderul partidului – un politician care le știe întotdeauna cel mai bine pe toate și oponent al politicii cancelariei Merkel – stricase deja prea multe. Domnule Seehofer, v-ați furat singur pălăria! Astăzi sunteți cel răspunzător pentru aceste rezultate și un perdant.

Cutremurul ajunge la Berlin. Eroziunea întregii Uniunii CDU-CSU este rezultatul isprăvilor lui Seehofer. Iar despre drama SPD ce s mai zicem. Social-democrații au scăzut în Bavaria de la 20 la sub 10 procente. Criza lor este și mai vizibilă. Atunci când partidul, care face parte din coaliția guvernamentală de la Berlin, pierde atât de mult la alegerile locale, acest lucru nu poate rămâne fără urmări.

SPD nu nu reușește să iasă din rolul hăituitului. Ar trebui să păstreze calmul și să câștige puncte prin agenda proprie; ușor de zis, greu de făcut. Deoarece conducerea partidului se confruntă cu o opoziție dură din propriile rânduri – din partea celor care vor să pună capăt Marii Coaliții. Neînțelegerile și certurile nu sunt preconizate numai în interiorul partidului, ci în întreaga echipă guvernamentală a cancelarei Merkel.

Germania privește acum către următoarele alegeri parlamentare locale – în două săptămâni are loc scrutinul din Hessa. Pentru partidele de la guvernare aceste alegeri sunt foarte importante. Dacă ambele – Uniunea CDU/CSU și SPD – se vor alege cu pierderi masive, coaliția ar putea foarte curând să se clatine serios. Câteva săptămâni mai târziu este programată realegerea Angelei Merkel în funcția de șefă a Uniunii Creștin-Democrate. Scrutinul din Bavaria nu a ajutat-o în niciun fel să-și întărească poziția în partid și în guvern.

(Sursa Foto: Deutsche Welle/ Text preluat în cadrul parteneriatului G4Media.ro – Deutsche Welle)


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Conservatorii in total au aprox 70%. Linke nu a intrat in parlament. Spd+gruene in jur de 30%. Bavaria e inca ok. Daca Csu face alianta cu freie waehler atunci e un fel de csu light la putere. Problema pare a fi afd in oberbayern. Orice dar nu csu+gruene…atunci bavaria ar fi un esec de nivel baden wuertemberg.

  2. Sper ,sincer ca si in ROMANIA ,LA URMATOARELE ,ALEGERI (U S R ) SA DEVINA CEL M-AI MARE PARTID ( CONFORM , VOTURILOR ) DIN ROMANIA . USR ESTE ;CEL M-AI MARE PARTID CU OAMENIII POLITICI ,CU MINTEA LA PURTATOR ; SCOLITIIIIII ,LA FACULTATII ,DE RENUME ( NU CA PSD -ISTI , SCOLITI LA TURNUL SEVERIN SAU LA BALTI SI LA ALTE 150 DE FACULTATI PARTICULARE CU PORTAR SI DOI PROFI, CU STUDIIII MEDIII SI ACELEA LA SCOLI PARTICULARE .SUSTIN ACESTE LUCRURIII CA SE POATE !!!!! VEZII ALEGERILE DIN GERMANIA ??????????ALEGATORI AU SPUC , PASSS ,NOI VOTAM CU REALITATI-LE ,MOMENTULUI . CE SE INTIMPLA IN GERMANIA ,POATE ,DEVENI O LECTIE SI PENTRU POLITICIENI DIN ROMANIA CARE CRED ,CA TOTE AVERILE STATULUI SI ALE POPORUI , LE POATE FURA EI ?????????????????

  3. pentru cei care mai au minte ca sa citeasca

    „The Nazi Roots of the Brussels EU”

    https://archive.org/details/TheNaziRootsOfTheBrusselsEu_687/page/n1

    si

    „Holograma Europa. Politica europeana a Germaniei”

    https://www.scribd.com/document/139830686/Holograma-Europa-Politica-europeana-a-Germaniei#fullscreen&from_embed

  4. pentru cei care mai au minte ca sa citeasca

    „The Nazi Roots of the Brussels EU”

    https://archive.org/details/TheNaziRootsOfTheBrusselsEu_687/page/n1

    • „Ideologia acestui demers foarte complex spre Est nu a fost un „accident” izolat al unei minţi bolnave, cum s-ar putea crede sau cum încearcă unii să acrediteze ideea. A fost opera unei ideologii pusă la punct cu acribie de generaţii întregi de economişti, istorici, politicieni, jurnalişti, dar, lucrul cel mai important , decisiv, această ideologie a devenit acţiune prin politica tuturor regimurilor pe care le-a cunoscut Germania în istoria modernă. Propensiunile hegemoniste ale Germaniei au fost prezentate decenii de-a rândul în numeroase cărţi şi publicaţii.”

      „Au fost înfiinţate şi institute pentru studierea Sud-Estului Europei, careau format intelectuali în spiritul proiectului de colonizare a Europei.”

      „Iar pentru ca tragicomedia imperialismului german să fie deplină, popoarele Sud-Estului Europei au fost numite decenii de-a rândul „orientale”,„barbare”, „înapoiate”, singura „salvare” a acestor popoare numindu-se Germania, singura investită cu misiunea să dezvolte şi să civilizeze Sud -Estul Europei. Încă din 1841, când Germania nici nu se unificase, Friedrich
      List a enunţat ideea că

      „ţările riverane Dunării şi Marii Negre, întreaga Turcie, întregul Sud-Est al Europei şi Ungaria sunt colonia noastră.”

      „Primele planuri germane de expansiune în Sud-Estul Europei au apărut într-adevăr, în secolul al XIX-lea, atunci când capitalul german, în plină dezvoltare, a început să joace şi un rol de factor politic important ”

      |Principalele linii de dezvoltare a expansiunii germane în Sud-EstulEuropei, în perioada 1840-1845, au fost căile de transport.”

      „În baza dreptului său firesc la hegemonie, Germania trebuia să controleze coastele maritime, dar, mai ales, gurile marilor fluvii. Aceasta implica Rinul şi Marea Nordului, Dunărea şi Marea Neagră.”

      „Revenind la List, trebuie spus că visul lui era un stat independent şi autarhic, care să fie un centru economic şi căruia să -i aparţină zone complementare („Erganzungsraumen”)
      respectiv colonii.”

      „Restul ţărilor, adăuga el, nu au dreptul nici măcar la existenţă naţională independentă
      […] Germania trebuie să realizeze anexarea paşnică sau forţată a ţărilor vecine, pentru a impune o zonă economică extinsă.”

      „List a ascuns scopul adevărat al Germaniei, penetrarea şi supunerea economică a Sud
      -Estul Europei, sub titulaturi măreţe, generoase, nobile, gen „misiune culturală”, „răspândirea ştiinţei”.

      „Nici Prusia, nici viitoarea Germanie nu se vor putea confrunta cu Anglia şi Franţa sau cu Statele Unite pentru colonii, drept care „viitorul statului german se afla pe continent, ea va trebui să-şi caute aici coloniile”

      „- Planul lui Moltke conţinea şi ideea de impunere a hegemoniei în Sud-Estul Europei prin întronarea de familii regale germane.”
      „- Într-adevăr. Ţările vizate de plan erau Serbia, Bulgaria, Moldova şi Valahia. În România şi Bulgaria, acest scop avea să fie fost realizat în următoarele decenii, impus de Bismarck.”

      „Kohl considera că Dunărea şi Delta Dunării au pentru germani aceeaşi importanţă pe care o aveau Nilul şi Delta Nilului pentru vechii egipteni”.

  5. La stanga se scriu cele mai ciudate comentarii politice. CSU+AfD e fix scorul CSU din 2013, deci nu Seehofer e de vina ci MERKEL, terminati cu manipularile !!!!! Verzii au luat majoritar de la SPD si nu de la CSU, asa ca nu o mai albiti pe Merkel ca NU e adevarat! VINA pentru rezultatoul alegerilor din Bavaria este la MERKEL! Intelegeti, dragi tovarasi?

  6. ion din balon, GREȘIT! S-au făcut nenumărate reportaje și analizze, atât la nivel de land, cât și la niveluri locale, iar alegătorii care au migrată către Grüne sunt de fapt conservatori care toată viața lor au votat numai cu CSU, dar acum s-au declarat dezamăgiți de politica acestora. În schimb, votanții populiștilor au migrat masiv de la SPD. Are Merkel bubele ei, dar în Bayern nu despre asta a fost vorba.